פרסום ראשון
שרגא בירן מאבד את אלון ישראל למחזיקי האג"ח
הנפקת המניות של אלון ישראל נכשלה, לאחר שבמכרז הציבורי היום הוזרמו ביקושים של מיליוני שקלים בודדים בלבד. החברה שביקשה לגייס 126 מיליון שקל לא עמדה ביעד ומניותיה יועברו לפיכך במלואן למחזיקי האג"ח - בהתאם להסדר החוב
מניות אלון ישראל יעברו ביום ראשון הקרוב לידי מחזיקי האג"ח של החברה בהתאם להסדר החוב בחברה. זאת לאחר שהניסיון של הבעלים שרגא בירן לגייס 126 מיליון שקל בהנפקת מניות היום (ב') נכשל כישלון מוחץ, אם כי צפוי. מחזיקי האג"ח הגדולים הם הפניקס, מגדל, כלל, הראל ופסגות.
- עמנואל קוזינץ מוכר את "קידום - לך תצטיין" ולחמן לאיש העסקים אחיעד לוי
- "אם אלשטיין לא ישלם, נוכל לקחת ממנו את דסק"ש"
- עדן שילד, מפתחת "כיפת ברזל לצמחים", גייסה 2.5 מיליון דולר
בירן, דודי ויסמן והקיבוצים השותפים באחזקה מאבדים חברה שעד לפני שלוש שנים הייתה גורם מהותי במשק הישראלי. היא החזיקה ברשת הקמעונאות מגה, בחברת תחנות הדלק דור אלון, בחברת נדל"ן גדולה - רבוע כחול נדל"ן, ובחברת אנרגיה אמריקאית גדולה אלון ארה"ב - שנסחרה בשווי של מאות מיליוני דולרים.
ל"כלכליסט" נודע כי בשבוע שעבר, יממה לפני ראש השנה, בוטל המכרז המוסדי של ההנפקה בעקבות אינדיקציות שליליות קיצוניות, וגם אתמול, במכרז לציבור לא הגיעו ביקושים של מעבר למיליוני שקלים בודדים.
למעשה, שום גוף מוסדי לא היה מוכן להזרים ביקוש במכרז המוסדי – אירוע חסר תקדים בשוק ההון. בחברה קיוו כי במכרז לציבור יהיו גופים מוסדיים שכן ישתתפו מאחר ששמם של המשקיעים במכרז לציבור איננו נחשף, אולם גם כאן נחלו אכזבה.
כך צפוי בירן שמחזיק יחד עם ארגוני הקיבוצים ודודי ויסמן ב-75% ממניות החברה, לאבד אותן לטובת מחזיקי האג"ח עפ"י תנאי הסדר החוב שחתמו בחודש מרץ האחרון. אלון ישראל חייבת למחזיקי האג"ח כ-1.6 מיליארד שקל. בהסדר נקבע כי אם עד 1 באוקטובר 2017 לא תצליח לגייס הקבוצה 120 מיליון שקל ממשקיע אחד או יותר באמצעות הנפקה פרטית או ציבורית של מניות, מלוא המניות יועברו למחזיקי האג"ח. ההנפקה אמורה היתה להתבצע לפי שווי מינימלי של 80 מיליון שקל לפני הכסף לחברה, וגיוס מוצלח אמור היה להביא אותה לשווי של 206 מיליון שקל.
החברה המנוהלת ע"י אבי גפן ניסתה להכניס משקיע עד תחילת ספטמבר אבל נכשלה, לאחר שחברת ארקו שניהלה מגעים לכניסה נסוגה, וגורמים אחרים כמו שלמה אייזנברג החליטו שלא לבצע את ההשקעה מאחר שהשווי הנכסי הנקי של החברה נמוך מהיקף ההתחייבויות.
את ההנפקה הובילה דיסקונט חיתום, בניהולו של לירן רזמוביץ' וצחי סולטן. פרט לגיוס מהציבור, בהנפקה התחייבה אלון להנפיק מניות גם למחזיקי האג"ח, כך שלאחריה הם היו צפויים להחזיק ב־25% ממניותיה, כש־60% בידי הציבור ו־15% בידי בירן, ויסמן והקיבוצים. לאחר השלמת ההנפקה היתה אמורה אלון לרשום את האג"ח שלה, שכיום אינן סחירות, למסחר בבורסה.
הסדר החוב של הקבוצה, בהיקף של 1.85 מיליארד שקל, נחתם כאמור במרץ, לאחר שהחברה נקלעה לחדלות פירעון בעקבות קריסת מגה ולא עמדה בקובננטים מול מחזיקי האג"ח. בהסדר כבר פרעה אלון חוב של 400 מיליון שקל למחזיקי האג"ח, ויתרת החוב, 1.6 מיליארד שקל (כולל ריביות), נפרסה לעשר השנים שבין 2018 ל־2028. נושים נוספים הם בנק הפועלים ורשות המסים, שלהם חייבת אלון 170 מיליון שקל.
בירן יכול להזרים בעצמו
בירן והקיבוצים הזרימו לחברה במסגרת ההסדר 40 מיליון שקל, שאותם איבדו למעשה. בפני בירן עומדת אפשרות להזרים בעצמו 126 מיליון שקל לחברה ולהמשיך להחזיק בשליטה, אבל ככל הידוע אין בכוונתו לעשות זאת.
קבוצת אלון מחזיקה בארבעה נכסים מרכזיים: 7.3% ממניות מפעילת בתי הזיקוק ותחנות התדלוק בארה"ב דלק US בשווי של 153 מיליון דולר; 4% מהזכויות במאגר תמר דרך החברה־הבת אלון גז (80%) בשווי של 650 מיליון שקל; 29% מחברות התפעול של כבישי האגרה, הכוללים את כביש 6, בשווי מוערך של 120 מיליון שקל; ו־8% מחברת תחנות התדלוק דור אלון בשווי של 80 מיליון שקל.
כיו"ר החברה משמש שוקי אורן, שמונה על ידי ארגוני הקיבוצים לתפקיד באפריל האחרון. את ארגוני הקיבוצים מוביל עמית בן־יצחק.