בלעדי לכלכליסט
אריסון בוחנת מכירת מחצית מהשליטה בשיכון ובינוי
בעלת השליטה בשיכון ובינוי מנהלת מגעים עם כמה גורמים בעניין מכירת מחצית מהאחזקה של 47.2% בחברת הבנייה, בשווי 1.65 מיליארד שקל. רק לפני חודש חתמה אריסון על מזכר הבנות למכירת מחצית מגרעין השליטה בבנק הפועלים ב־2.3 מיליארד שקל
אחרי שחתמה על מזכר הבנות למכירת מחצית ממניות השליטה בבנק הפועלים בוחנת שרי אריסון מכירה של נתח של עד מחצית ממניות השליטה בחברה השנייה שבשליטתה – שיכון ובינוי. ל"כלכליסט" נודע כי אפרת פלד, מנכ"לית אריסון אחזקות, קיימה בשבועות האחרונים פגישות עם 2־3 גורמים שמתעניינים ברכישת המניות, אך ככל הידוע לא מתנהל משא ומתן עם גוף כלשהו.
- שיכון ובינוי תבצע עוד שני מקטעים בפרויקט 'המכשול' עבור 640 מיליון שקל
- אורד תקים 4 תחנות כוח עבור שיכון ובינוי ב-100 מיליון שקל
- מנכ"ל חדש לחברת הנדל"ן שיכון ובינוי: יובל דגים
אריסון מחזיקה בשליטה בשיכון ובינוי (47.2%) באמצעות אריסון השקעות. מדובר בחברה אחות של אריסון אחזקות, שמחזיקה בשליטה בבנק הפועלים. שיכון ובינוי נסחרת לפי שווי של 3.5 מיליארד שקל, ואחזקותיה של אריסון בחברה הן בשווי שוק של 1.65 מיליארד שקל.
רכישת המניות עשויה לעניין קרנות השקעה בינלאומיות כמו איפקס, שהביעה עניין ראשוני במהלך אבל לא קידמה אותו, אנשי עסקים יהודים מחו"ל, וכן אנשי עסקים מקומיים נזילים כמו מאיר שמיר או מוטי בן־משה. עם זאת כאמור, ככל הידוע לא מתנהל משא ומתן בשלב זה עם גורם כלשהו.
אם אכן תמכור אריסון נתח משיכון ובינוי, הדבר עשוי להצביע על כוונה ורצון שלה לממש חלק מאחזקותיה בתקופת שיא של השווקים.
חוב של 6.8 מיליארד שקל וירידה בהון העצמי
שיכון ובינוי מצויה בתקופה מורכבת מבחינתה. בתחום הנדל"ן חווה החברה ירידה משמעותית בבניית הדירות בישראל, שמתאזנת מעט עם עלייה משמעותית בבניית דירות באירופה. בנוסף, סימני שאלה מרחפים על הרווחיות של כבישי האגרה שהיא בונה בטקסס ובקולומביה. החברה עוברת גם שינויים בניהול, כאשר המנכ"ל ירון קריסי עזב ובמקומו מונה יובל דגים מחוגלה קימברלי, שיצטרך להתמודד עם אתגרים לא קלים.
ברבעון השני של 2017 רשמה החברה לראשונה מזה עשור ירידה בהון העצמי, בהיקף של 318 מיליון שקל לרמה של 1.57 מיליארד שקל. גם צבר ההזמנות הגבוה של החברה ירד ב־1.8 מיליארד שקל לרמה של 14.7 מיליארד שקל ועל החברה רובץ חוב של 6.8 מיליארד שקל. בנוסף סבלה החברה משינוי משטר המטבע בניגריה לפני שנה, שהוביל לביטול קיבוע שער המטבע הניגרי ולפיחות של 44% במטבע, שהשפיע לרעה על התוצאות של שיכון ובינוי, שניגריה מהווה 28% מסך ההכנסות שלה בתחום הקבלנות.
הגדולה בתחומה בישראל בבנייה למגורים
שיכון ובינוי היא זרוע הנדל"ן והתשתיות של אריסון. לחברה כמה פעילויות, והמרכזית שבהן היא בנייה למגורים במסגרת החברה־הבת שיכון ובינוי נדל"ן. החברה־הבת, שבה מחזיקה חברת הביטוח הראל ב־13% מהמניות, נחשבת לגדולה בישראל בתחומה, ועוסקת בבניית פרויקטים גדולים בעיקר באזורי הביקוש ובערים הגדולות.
פעילות נוספת שלה היא בתחום התשתיות, שם היא פועלת באמצעות שלוש חטיבות נפרדות: בחטיבת הזכיינות היא מתמקדת ומתמחה בייזום, פיתוח, מימון והוצאה לפועל של פרויקטים גדולים בשותפות ציבורית־פרטית (PPP) בארץ ובחו"ל, בתחומי התחבורה, ההתפלה, המים, האנרגיה והתשתיות החברתיות. החטיבה היא הגדולה בישראל בתחום, יחד עם אשטרום. בין אחזקותיה הבולטות מצויות מנהרות הכרמל, שבהן היא מחזיקה באמצעות החברה־הבת כרמלטון. החברה מנהלת בימים אלה מגעים להכנסת שותפים מוסדיים לכרמלטון במכירה של 45% ממניותיה לפי שווי 600 מיליון שקל.
חטיבה נוספת היא סולל בונה תשתיות, המהווה את זרוע הביצוע של הקבוצה. סולל בונה פעילה בתחומי הבנייה, התשתיות, הארובות, הסלילה והנמלים ומשמשת קבלן לביצוע עבודות ממשלתיות גדולות. זרוע ביצוע נוספת היא סולל בונה חו"ל, או בשמה החדש שיכון ובינוי אס.בי.איי תשתיות. החברה מבצעת פרוייקטים של הנדסה אזרחית, פיתוח ובנייה באפריקה, באירופה ובארה"ב.
מאבק השליטה בחברה־הבת עדיין לא הסתיים
אבל לכותרות האחרונות שלה זכתה החברה במאבק שליטה שאליו נקלעה בחברה־הבת איי.די.או גרופ, שפעילה בתחום מקבצי הדיור בגרמניה, שאותם היא רוכשת ומשכירה. נכון לסוף הרבעון השני של 2017 החזיקה איי.די.או פורטפוליו הכולל כ־19,124 דירות בשווי של 2.6 מיליארד יורו. מאז ועד היום ביצעה החברה רכישות נוספת של כ־1,347 יחידות דיור ומסחר בעלות כוללת של כ־237 מיליון יורו.
בחודש שעבר החלה משפחת דיין לרכוש מניות של איי.די.או והגיעה לאחזקה של 22% מהחברה. במקביל רכשה קרן אפולו, המנהלת 280 מיליארד יורו בנכסים, 14.7% ממניות החברה. יחד הן הגיעו לאחזקה של 37% ואתגרו את השליטה של שיכון ובינוי בחברה, שמחזיקה 40.1%. הרוכשות דרשו להגיע להסכם שליטה משותפת בחברה והסכם כזה אכן נחתם מול שיכון ובינוי וקבוצת אריסון, שנדהמה מהמהלך העויין. ההסכם לא הושלם וממתין לאישורים של גורמים שונים.
הנכונות או הרצון שצל אריסון להכניס שותף לשיכון ובינוי מגיע בהמשך להכנסת שותף לגרעין השליטה בבנק הפועלים. לפני כחודש מכרה אריסון למשקיעים מארה"ב כ־%10 מהון המניות של הפועלים, המהווים כ־%49 ממניות גרעין השליטה בבנק. המכירה, שעדיין לא הושלמה, היא בהיקף של 2.3 מיליארד שקל.
המכירה הוסברה ברצון למציאת שותף בינלאומי כדי להתרחב בפעילות בינלאומית, בעיקר בארה"ב. זאת, בטענה כי בשל גודלו (נתח שוק של כ־30% באשראי ובפיקדונות), יכולת הצמיחה של הפועלים בישראל מוגבלת.
דוברת קבוצת אריסון מיכל גורביץ' מסרה בתגובה כי "אריסון השקעות, כחברת השקעות, מקבלת מעת לעת פניות לגבי הכנסת משקיעים לכלל החברות שלה. פניות אלה נבחנות לגופן, בהתאם לאסטרטגיה הגלובלית של החברה".