"אירונאוטיקס אולי לא שקרנים, אבל יש כאן בעיית אמינות"
מוסדיים שמחקו מחצית מהשקעתם בחברה מאשימים בפיאסקו את החתמים, קרנות ההשקעה והנהלת החברה, אף שהם עצמם התעלמו מנורות אזהרה. את המחיר ישלם סמי קצב. "בעתיד נדרוש דיסקאונט משמעותי על חוסר שקיפות של חברות ביטחוניות"
מנהלי השקעות בגופים מוסדיים גדולים היו מבולבלים אתמול, בשל הערפל שאופף את חברת אירונאוטיקס. ניתן היה לשמוע באחד המשרדים שיחה שהתנהלה בין שניים מהם, כשהאחד שאל: "תגיד, כדאי להגדיל חשיפה באירונאוטיקס? התמחור מעניין אחרי ירידה של 40%. המספרים היבשים זועקים הזדמנות קנייה". "במקומך הייתי מחכה" השיב המנהל השני, שמכיר את אירונאוטיקס היטב. "חוסר הוודאות גדול מדי והמידע שאנחנו מקבלים חסר. אם היו מצמידים לי אקדח לרקה ומבקשים ממני להחליט אם לקנות, הייתי מעדיף לחכות להתבהרות התמונה".
- התרסקות מסתורית: המוסדיים תוהים מה קורה בתא הטייס של אירונאוטיקס
- "מניית אירונאוטיקס מתרסקת ולא אומרים לנו כלום. זו שערורייה"
- נעילה שלילית בת"א: אירונאוטיקס נפלה ב-20.8% במחזור ענק
קריסתה של מניית חברת המל"טים אירונאוטיקס בימים האחרונים על רקע החשיפה כי המשטרה חוקרת עסקה שביצעה החברה מול 'לקוח מהותי' הציבה מראה בפני המוסדיים בישראל המנהלים את כספי הציבור, והציפה את האבסורד של מסחר במניית חברה ביטחונית שמנהלת פעילות חשאית, בבורסה שהמסחר אמור להתנהל בה בשקיפות. "חוסר אמינות", "התנהלות חובבנית" ו"מנהלים עם קורות חיים מרשימים שאיכזבו" היו רק חלק מביטויים שבהם השתמשו מנהלי השקעות בגופים מוסדיים שהשתתפו בהנפקת אירונאוטיקס ביוני לפי שווי של מיליארד שקל, שבמסגרתה מכרו בעלי עניין בחברה למשקיעים מניות בשווי של כ־400 מיליון שקל.
הבכיינות של המוסדיים
קשה שלא להרים גבה למול הבכיינות של המוסדיים שהיו אמורים לתמחר את הסיכון הגלום בהשקעה בחברה ביטחונית עם יכולת דיווח מוגבלת. ונראה שהלקחים המיידיים שהפיקו המוסדיים ממקרה אירונאוטיקס, צפויים להעיב על ההנפקה המתוכננת הבאה בתעשייה הביטחונית – זו של אמפריית הנשק של סמי קצב – שמתכנן להנפיק את IWI לפי שווי של 2 מיליארד שקל. באופן אירוני החתם שעומד מאחורי ההנפקה הצפויה של IWI הוא עופר גרינבאום, לשעבר מנכ"ל לאומי פרטרנס חיתום שהובילה את הנפקת אירונאוטיקס, שצפוי לעבור בקרוב לנהל את פועלים אי.בי.אי חיתום.
מנהלי ההשקעות יורים לכל הכיוונים, וברשימת 'הנאשמים' שגרמו למוסדיים הפסד של 40% על ההשקעה בהנפקה נכללים בעלי העניין באירונאוטיקס, מנכ"ל החברה עמוס מתן והיו"ר איתן בן אליהו; קרנות ההשקעה ויולה, KCPS וקרן בראשית; וחברת החיתום של לאומי פרטנרס, שעודדה את המוסדיים להיכנס להנפקה, לאחר שהחברה־האם שלה אף הכניסה יד לכיס והודיעה בסמוך להנפקה כי תשקיע מכיסה 15 מיליון דולר (כ־52 מיליון שקל) בהנפקה. צחוק הגורל: בניגוד למוסדיים שהשתתפו בהנפקה ויכולים למכור את המניה בכל רגע, המניות של לאומי פרטנרס חסומות לתקופה של חצי שנה ממועד ההנפקה.
"אנחנו פשוט לא מבינים למה החברה עשתה שיחת ועידה אם הוא לא אמרו בה כלום", אמר אתמול ל"כלכליסט" בכיר באחד הגופים המוסדיים. "רק בגלל השיחה ההזויה הזו המניה איבדה עוד 10%. אין לזה תקדים בשוק. הטעות שלי היתה שלא הכרתי מספיק את המנהלים, הסתפקתי בהיסטוריה המרשימה שלהם אבל לא הכרתי את ההתנהלות שלהם". מוסדי אחר אמר: "לא נכנסו להשקעה הזו סתם ככה, הבאנו בחשבון שמושקעים ומעורבים בעסק הזה גופים סופר רציניים כמו קרן בראשית ו־KCPS, זה לא איזה עסק משפחתי עם בעלים פרטיים, אלא אנשי מקצוע. לא העלינו על הדעת שקרנות השקעה שיבקשו לגייס שוב בשוק הזה, וצריכות את המוסדיים, יתנהלו בצורה כזו. יצאנו מנקודת הנחה שהם נשארים להיות מעורבים ולא באו לעשות עלינו סיבוב. גם העובדה שלאומי פרטנרס הובילו את ההנפקה והשקיעו בעצמם מאד השפיעה".
האותיות הקטנות כואבות
אחד הדברים שעוררו ביותר את חמת המוסדיים היתה העובדה שעלויות ההנפקה – בהיקף חריג של 30 מיליון שקל, מתוכם 10 מיליון שקל ששולמו כבונוסים למנהלים בגין ההנפקה – מומנו מקופת החברה ולא מכיסם של בעלי העניין שמכרו את המניות. עובדה זו היתה גלויה בתשקיף ואמורה היתה להוות נורת אזהרה, אך המוסדיים, כנראה, היו להוטים לקנות ולא התעניינו כל כך באותיות הקטנות. בחודשים האחרונים ניהלה לאומי פרטנרס מו"מ ארוך עם הקרנות המוכרות בדרישה להחזיר את הוצאות ההנפקה לחברה, אך אלה מסרבות להחזיר את הכסף, והמוסדיים רואים זאת ככישלון של חברת החיתום.
התמחור של סמי קצב
גורם באחת מחברות החיתום אמר אתמול "זה לגיטימי שלאומי פרטרנס דרשו מקרנות ההשקעה להחזיר את עלויות ההנפקה. מילא אם זה היה מקרה של הנפקה מוצלחת שהמוסדיים היו מורווחים, אבל עם כזה פיאסקו, זה שהקרנות לא מחזירות את הכסף זה לא פחות משערוריה. אני פשוט לא מאמין שאף גוף מוסדי רציני ישקיע בקרנות האלה בעתיד בגלל הדבר הזה".
מנהל באחת מחברות החיתום הגדולות אמר אתמול ל"כלכליסט": "לאומי פרטנרס הוא חתם רציני והוא בטוח למד את העסק לפני שנכנס אליו, אבל בחברות ביטחוניות יש פער בין מה שרוצים לספר למה שיכולים לספר. למשטרה לא באמת מזיז אם זו חברה ציבורית הנתונה לדרישות דיווח. לכן זה מאתגר להנפיק חברות כאלה שיפעלו בשקיפות כחברות סחירות. חברות מסוג זה חייבות להיסחר בדיסקאונט מסויים בגלל חוסר השקיפות, אך עדיין מדובר בתעשייה צומחת והגנתית שפחות מושפעת מירידות בשווקי ההון".
שלשום, במהלך שיחת הוועידה שקיימה הנהלת אירונאוטיקס, ירון בלוך, מנכ"ל לאומי פרטנרס זעם ונזף במנכ"ל אירונאוטיקס עמוס מתן כשאמר "כל מה שאמרתם עד עכשו זה כלום ושום דבר, זה לא נותן לנו שום מידע, וחבל היה בכלל לטרוח לעשות שיחת ועידה".
הרקע הביטחוני השפיע
לדברי מנהל מוסדי גדול, "החברה הזו פשוט לא הבינה שהיא מתנהלת כחברה ציבורית. מה שהוביל למפולת החדה הזו במניה, זה בעיקר ההתנהלות. לכאורה יש כאן מנהלים בכירים עם ניסיון, בכירים לשעבר בצה"ל עם רקע ביטחוני עצום. אנחנו גם מקווים שהם הגונים ולא שקרנים. בכל זאת, היו"ר, איתן בן אליהו, היה מפקד חיל האוויר. אבל יש כאן בכל זאת בעיית אמינות".
בסוף אוגוסט הוציאה אירונאוטיקס דיווח סתום באישון לילה על כך שמשרד הביטחון מתלה רשיון שיווק מ"לט מתוצרת מסויימת ללקוח מהותי של החברה במדינה זרה – שהתבררה בהמשך כאזרביג'אן. לדברי אחד המוסדיים "זה לגמרי לא סביר להוציא כזה דיווח בשעה כזו, ולמחרת, כשאנחנו ולאומי פרטנרס חיתום מנסים להשיג את המנהלים הם לא זמינים חצי יום כי הם בישיבת דירקטוריון. הציפייה שלנו היתה שלאומי פרטנרס ידריכו את אירונאוטיקס איך להתנהל כחברה ציבורית".
בלאומי פרטנרס מלקקים את הפצעים שכוללים לא רק את ההפסד הכספי מההשקעה בהנפקה, אלא גם את הפגיעה במוניטין, ומרגישים אחריות על האופן שבו מתנהלת החברה בכובעה הציבורי. עם זאת, בסביבת לאומי פרטרנס, יש תחושת אי נוחות מכך ששני חתמים נוספים שהשתתפו בהנפקה – דיסקונט חיתום של צחי סולטן ולידר שוקי הון שמנוהלת על ידי עמית ורדי – ולא השקיעו באירונאוטיקס, לא חוטפים את האש שחוטף לאומי פרטנרס ולא עומדים בחזית מול הקרנות ומול ההנהלה.
בכיר באחד הגופים המוסדיים, שבחן את ההנפקה ובחר שלא להשתתף בה אמר ל"כלכליסט": "כנראה שאין מחיר לנסיון ולתחושת בטן של מנהל ותיק. חששתי מההנפקה הזו, עוד לפני ההנפקה, השיחות עם המנהלים הרגישו לי לא נכון. אבל האנליסטים שראו את המספרים אמרו שזה מחיר טוב".
תגובת אירונאוטיקס
מאירונאוטיקס נמסר ש"כל המידע אודות ההנפקה שוקף באופן מלא, ברור ושקוף, כדין ולפי כל הכללים, בתשקיף שפורסם טרם ההנפקה". מקרנות ההשקעה לא נמסרה תגובה.