כחלון סימן לעצמו מטרה: אישה שתגיע משוק ההון ולא מהאקדמיה
ענת גואטה הצליחה לטלטל את השוק בתפקידה כמנכ"לית אנטרופי – אך האם היא תצליח להיכנס לנעליים הגדולות של האוזר?
לפני הקדנציה הארוכה כמנכ"לית אנטרופי בשבע השנים האחרונות, הרקע המקצועי של ענת גואטה, מחליפתו הצפויה של שמואל האוזר בתפקיד יו"ר רשות ניירות ערך, לא היה מאוד מפואר.
- שמואל האוזר פורש בשיא - שלו ושל הרשות
- דרמה בשוק ההון הישראלי - יו"ר רשות ני"ע שמואל האוזר פורש מתפקידו
- רשות ני"ע רוצה סמכות להטיל קנסות על הבורסה ועל החברים בה
בין השנים 2005–2008 כיהנה גואטה כמנכ"לית חברת ההשקעות הציבורית ארקו, שעסקה בהשקעות ומימון למיזמי נדל"ן בארה"ב וגרמניה. קודם לכן היא שימשה בין 1993 ל־2005 בשורת תפקידים בבנק מזרחי טפחות, שהאחרון שבהם היה כלכלנית בחטיבה העסקית. דרך הבנק היא הכירה את בעלי ארקו, שהציע לה לקחת את מושכות הניהול. עם זאת, התפקיד המשמעותי שלה – כמנכ"לית חברת הייעוץ לגופים המוסדיים שהיתה שותפה לייסודה – העמיד אותה בצומת מרכזי בשוק ההון וגרם ללא מעט מנכ"לים ובעלי שליטה מהבכירים במשק לחזר על פתחה.
גואטה היא בת 49, שני הוריה הגיעו מלוב למעברת פרדסיה. מפרדסיה עברה לצריפי העולים בקדימה ובהמשך בילתה את ילדותה בנתניה. בתום השירות הלאומי שביצעה רצתה ללמוד רפואה ולאחר מכן אף שקלה לימודי אדריכלות, אך בסופו של דבר למדה כלכלה ומדעי המדינה. היא נשואה עם שני ילדים וכבר סבתא לשלושה נכדים ומתגוררת בנתניה.
שר האוצר משה כחלון סימן לעצמו למטרה למנות לתפקיד אישה שמגיעה מהשוק ולא מהאקדמיה, וגם העובדה שגואטה נחשבת "מזרחית" שיחקה כאן תפקיד. הדרכים של כחלון וגואטה נפגשו לפני שלוש שנים, כשכחלון עמד בראש מכון המחקר במכללת נתניה. בתפקיד הזה ספג כחלון ביקורת ציבורית על רקע העובדה שהמכון מומן על ידי אנשי עסקים. חלק מהכספים גוייסו על ידי כחלון עצמו מהיכרותו עמם, והוא השתכר לפי הערכות כ־38 אלף שקל בחודש.
כמו סלינגר?
כחלון קיווה לשחזר ברשות את המינוי המוצלח של דורית סלינגר לרשות שוק ההון של קודמו יאיר לפיד, שאף הוא חיפש אישה לתפקיד. גם גואטה בדומה לסלינגר לא נחשבת מחוברת לבעלי ההון, אלא להפך, היא לא פעם נקלעה עמם לעימותים חריפים. אף על פי שבשוק מגדירים אותה כחכמה ועומדת על שלה, כזאת שאי אפשר ללחוץ, היא לא נתפשת ככריזמטית.
המתח בין גואטה לבעלי ההון התעצם בין היתר על רקע שינויים רגולטורים, שהראשון שבהם היה שינוי דרישת הרוב של בעלי מניות המיעוט באישור עסקאות בעלי עניין של חברות ציבוריות משליש ל־50% והכפפת שכר המנכ"לים השכירים לאישור בעלי מניות המיעוט. נוצר מצב שבו לגופי הפנסיה יש כוח עצום בהשפעה על תנאי השכר ואישור עסקאות בעלי עניין במשק. הגופים, מצדם, ביקשו להתנער מהלחצים העצומים שהופעלו עליהם מצד בעלי השליטה והמנהלים שלעתים אף היו לקוחות שלכם ולכן העבירו את ההחלטה לאנטרופי. במובן זה, גואטה מגיעה לתפקיד כשהיא מכירה היטב את החברות הציבוריות.
אחת הדמויות החזקות במשק שלא מאוד אוהב את גואטה הוא יו"ר אסם דן פרופר. ביולי אשתקד המליצה אנטרופי להתנגד למיזוג של אסם עם נסטלה שבעקבותיה נמחקה ענקית המזון הישראלית מהבורסה. גואטה טענה אז כי הדירקטוריון פעל לטובת בעל השליטה ולא לטובת בעלי מניות המיעוט. הדברים מקבלים כעת משנה חשיבות, מכיוון שהאוזר הפורש פתח בחקירה נגד חברת התקשורת בזק סביב שתי עסקאות בעלי עניין בעיייתיות. אנטרופי המליצה למוסדיים להתנגד לעסקת בעלי העניין הראשונה - רכישת אחזקות של יורוקום של שאול אלוביץ' בחברת הלוויין yes על ידי בזק. בעסקת בעלי העניין השנייה באנטרופי כבר תמכו, אך לזכותה של גואטה והצוות שלה יאמר שהם עשו זאת במחאה, בטענה שהעסקה לא כלכלית וכי ההמלצה מקורה אך ורק בטענת בכירי הנהלת yes שלפיה אם העסקה לא תאושר עלולה להיווצר סכנה קיומית לחברה.
גם בנושאי שכר, גואטה, לצדו של יו"ר אנטרופי גל סטאל, נקטה עמדות שלא התחבבו על בכירי השוק. בסוף 2015 המליצה אנטרופי לגופים המוסדיים להתנגד למשכורת העתק שביקש גיל שרון כמנכ"ל דיסקונט השקעות, שכר של 15 מיליון שקל. מנגד, לא פעם הוטחה כנגד אנטרופי ביקורת, בתקופה שלפני הביקורת הציבורית החריפה על שכר הבכירים בגופים הפיננסיים, כי היא ממהרת להמליץ לאשר שכר של מנכ"לים בחברות ביטוח ובנקים שהם גם לקוחות של אנטרופי.
במילים אחרות, מצד אחד בתקופתה של גואטה נרשמה יכולת מרשימה לעמוד מול תאגידים גדולים כמו בזק ואסם ואף לעודד מעורבות מוסדית ומינוי דירקטורים עצמאיים. אלא שלא פעם אנטרופי תחת גואטה בחרה שלא לייצר נורמות חדשות ולהשאיר את הסטטוס קוו. כך במקרים רבים שבהם אנטרופי הצדיקה שכר של בנקאים בכירים ומנכ"לים של חברות ביטוח היא ביצעה השוואה לשכר של מנכ"לים מתחרים במקום להוביל עמדה חריפה יותר.
אלא שגם בקרב מי שאין לו טענות כלפיה, התחושה בשוק היא שחסר לגואטה השיער הלבן של האוזר.
"לא בליגה של האוזר"
בכיר בשוק ההון אמר אתמול ל"כלכליסט" כי "היא לא בליגה של יו"ר הרשות הנוכחי, בטח לא אחרי השנתיים האחרונות. האמת שהיא גם לא בליגה של חלק גדול מעובדי הרשות שיהיו כפופים לה וזו בעיה. היא לכאורה נושאת בתואר המנכ"לית של אנטרופי, אבל גל סטאל היה הרוח החיה וזה שהוביל את הכל, ורק מסיבות רגולטוריות היא נקראת המנכ"לית".
ואמנם, לא מעט גורמים בשוק טוענים כי מי שהוביל את הקו הלא מתפשר של אנטרופי, ועמד מנגד מול הלחצים של בעלי השליטה והמנכ"לים, היה סטאל. בכירים בשוק מתארים את המפגשים עם גואטה ככאלה שלא הותירו עליהם רושם עמוק. "קשה להגדיר אותה כדומיננטית ובטח שלא פלפלית", אומר בכיר בשוק. "אם יציבו מולה מועמדת כמו מיה ליקוורניק, לא ברור איך היא תתחרה".