איגוד הבנקים זועם על הקמת החברה לרישומים של הבורסה
באיגוד שלחו מכתב למנכ"ל הבורסה איתי בן זאב ובו הם מותחים ביקורת חריפה על התוכנית שנחשפה באוקטובר האחרון
בעקבות התוכניות של מנכ"ל הבורסה, איתי בן זאב להקמת חברה לרישומים של הבורסה, שלח בשבוע שעבר איגוד הבנקים בראשות משה פרל מכתב חריף וזועם להנהלת הבורסה.
- הבורסה לחברים: נמכור עבורכם המניות
- בבורסה רוצים עוד אנליזות - הפעם על חשבון החברות
- בן זאב פותח לראשונה חזית מול בעלי השליטה
במכתב נטען, בין היתר, כי "לא יעלה על הדעת, שהבורסה שמשמשת בכובע אחד חברה למטרות רווח ובכובעה השני כמפקחת על פעילות החברים תחת תקנונה והנחיותיה, תתחרה באופן ישיר, בתחרות לא הוגנת ובחוסר שקיפות בחברי הבורסה".
זאת, לדברי האיגוד, בדיוק "כפי שלא יעלה על הדעת שהממונה על רשות שוק ההון תפתח חברת ביטוח שתתחרה במפוקחים, או שבנק ישראל יפתח בנק מסחרי". בין הצדדים נקבע דיון שצפוי להתקיים בזמן הקרוב על מנת לנסות ולהגיע להסכמות - כך נודע לכלכליסט.
באיגוד טוענים, כי "המחוקק התיר לבורסה, בהתקיים תנאים מסוימים, לעסוק גם בשירותים נלווים מסוימים, ובלבד שהם קשורים בטיבם לניהול מערכת המסחר".
כפי שנחשף ב"כלכליסט" באוקטובר האחרון, מנכ"ל הבורסה ,איתי בן זאב, קידם את הקמתה של החברה לרישומים של הבורסה שהקומה לאחרונה. חברה זו מתחרה בבנק הפועלים, בבנק מזרחי טפחות ובבנק דיסקונט . כך, מספקת החברה שירותי רישום של בעלי מניות ואג"ח של חברות ציבוריות, וכן מספקת שירותי תפעול נוספים לחברות ציבוריות. עלות שירותי החברות לרישומים נעה בין עשרות אלפי שקלים בשנה לחברות קטנות, ועד לכ־100 אלף שקל לחברות גדולות. שלושת הבנקים הפעילים בתחום נהנים מהכנסות שנתיות של כ־15 מיליון שקל.
לצד הקמתה של החברה לרישומים מתכננת הבורסה גם להיכנס לתחומי פעילות נוספים וחדשים, שאינם חלק מניהול מערכת המסחר, כמו למשל שירותי ריכוז הנפקות, מתן שירותי קסטודיאן (שירותי שמירת ני"ע) למוסדיים והקמתו של מאגר השאלות מרכזי.
מהבורסה נמסר בתגובה לטענות כי "על סמך עיקרי הדברים בלבד שהוצגו בפנינו (ושעולים מהמכתב שלא הגיע לידי הנהלת הבורסה - ר"ש) הרינו לציין כי התוכנית האסטרטגית הרב-שנתית של הבורסה לפיה פועלת הבורסה, אושרה בדירקטוריון הבורסה כבר במרץ 2017 בנוכחותם של כל נציגי הבנקים. בהקשר זה ראוי להדגיש כי על כל דירקטור חלה חובת אמון לדירקטוריון הארגון בו הוא מכהן. צר לנו שאיגוד הבנקים טרם הפנים כי החוק לשינוי מבנה הבעלות של הבורסה נכנס לתוקף ונראה כי הוא מסרב להבין את משמעויותיו. נזכיר כי איגוד הבנקים בחר בזמנו שלא להגיש בג"ץ כנגד החוק.
עוד נמסר מהבורסה: "תמוה בעינינו כי איגוד הבנקים בחר שלא לציין דווקא את החברה לרישומים על ידי הבורסה, המציעה פתרון זול ומתקדם לחברות הציבוריות, וזאת לאחר מספר שנים שבהן הבנקים העלו באופן משמעותי את העלויות שגבו מהחברות הציבוריות בגין שירותי הרישום. הבורסה תמשיך לפעול במלוא המרץ כשהיא רואה לנגד עיניה את טובת המשק הישראלי וציבור המשקיעים".