יוסי לוי, מנכ"ל מור: "בניגוד ל-2008, הירידות בשוק מגיעות על רקע נתונים טובים"
לוי אמר כי הירידות החדות היו צפויות, והשוק עובר מימוש בריא; עוד הוסיף כי להערכתו "שוק האג"ח צפוי לסבול השנה כי התשואות מאד נמוכות אבל שוק המניות יסגור שנה חיובית. העלאת הריבית בשוק המקומי מתרחקת"
יוסי לוי, מנכ"ל מור בית השקעות התייחס הבוקר (ג') לנפילות החדות בשוקי ההון בארץ ובעולם. "אנחנו מחכים לזה כבר חודשים", אמר לוי. "צריך להבין מה קורה פה בעצם – הנתונים המאקרו כלכליים טובים וחיוביים, והירידות מגיעות על רקע הנתונים הטובים, בניגוד למה שהיה ב-2008.
- סערה בשווקים: ירידות חדות בבורסות אסיה ואירופה
- "כולם ידעו שזה יגיע, רק לא היו בטוחים מתי"
- יום מסחר אחד מחק תשואה של חודש בקרנות המובילות
"השוק עשה מהלך של צמיחה, ותשואות האג"ח הממשלתיות הגיעו ל-2.8%, אז עכשו השוק עובר מימוש בריא", אמר לוי. "המשקיעים ראו את הנתונים בדו"ח התעסוקה האמריקאי שפורסם ביום שישי, על כמות המשרות החדשות ועל הצמיחה הגבוהה מהצפוי, ומצפים שהריבית תעלה מהר יותר. השוק מגלם כבר 4-3 העלאות ריבית וזה מה שלחץ לירידות".
אז איך אתה מסביר את זה שתשואות האג"ח בארה"ב דווקא ירדו אתמול?
"זה הפוך על הפוך. ברגע שהשווקים יורדים, המשקיעים חושבים שבגלל זה הבנקים המרכזיים לא יעלו ריבית כל כך מהר ולכן רצים לאג"ח. בראייה רחבה יותר - מאז פברואר 2016, אחרי משבר הנפט, היינו במגמה רצופה של עליות. התיקון הזה מתבקש".
כמה השווקים עוד ירדו להערכתך?
"אני לא נביא. הערכה שלנו מלפני כמה חודשים היא שבהינתן תשואה של 2.8% נחווה תיקון של 10%-15%, ירדנו כבר 7%".
מנהלי ההשקעות היו מאוד אופטימיים בתחילת השנה לגבי השווקים. יש התפכחות?
"אין לי ספק שהשנה לא תהיה כל כך טובה באג"ח הקונצרנים או באג"ח בכלל, כי התשואות מאד נמוכות. במניות אני עדיין חושב שתהיה שנה חיובית, אני לא חושב שזה השתנה. זה שיש תיקונים בדרך זה ברור, וזה שתהיה שנה קופצנית זה גם ברור. אבל מי שידע לנצל את המצב - יעשה תשואה טובה.
"צריך לזכור שמה שקורה בשוק ירחיק את העלאות הריבית בארץ עוד יותר. בנק ישראל מקווה שהדולר יתאושש, וזה ישפיע לטובה גם על חברות הנדל"ן המניב. השוק הישראלי נמצא בבעיה בגלל הדולר וכל עוד זה לא ישתנה, אני לא צופה פה העלאות ריבית".
אבל אי אפשר להתעלם מהתגברות ציפיות האינפלציה. זה לא יחלחל לפה?
"בשנת 83-82 הייתה אינפלציה של 400% ושוק המניות עלה ב-400%. מניות באות כהגנה לאינפלציה. אם תהיה אינפלציה גבוהה, זה דווקא מעודד צמיחה - אנשים מקדימים קניות ולא מעכבים קניות. זו לא בעיה.
"העולם השתנה בגלל האינטרנט, ולאינפלציה קשה יותר ויותר להרים את הראש. השוק הישראלי יותר תנודתי מבחינת אינפלציה, והייתה רגולציה שהשפיעה כלפי מטה. כנראה תהיה עלייה לכיון 1.5%. אני לא חושב שהעלאת הריבית בארה"ב תחלחל לישראל השנה. הנגידה מקווה שמה שקורה בארה"ב יעזור לדולר. כרגע לא רואים העלאת ריבית בארץ השנה".
ומה עם אג"ח הנדל"ן האמריקאיות שכיכבו פה ב-2017, ועכשו רושמות ירידות חדות. החגיגה שם נגמרה? התפכחות?
"בכל ענף שמסמנים אותו, כמו נדל"ן אמריקאיות, יש חברות טובות יותר וטובות פחות. חברות נדל"ן מניב עם תזרים מזומנים קבוע ייפגעו פחות. חברות אחרות שלקחו הלוואות יזמיות נמצאות בבעיה, כי ככל שהריבית תעלה - מחירי הנדל"ן ירדו. בהחלט יש שם מקומות מסוכנים, בעיקר באג"ח הארוכות. המצב רגוע יותר בחברות מוכרות שהמח"מ שלהן קצר והאג"ח שלהן הוא של נדל"ן מניב".
ומה תגיד לציבור שונא הסיכון שנכנס לשוק מאוחר ועכשו רץ למכור?
"הציבור רץ אחרי השוק ומוכר, אבל השקעה היא לטווח ארוך. אנחנו כבר באמצע המהלך, לקראת סופו, למכור בלחץ זה לא נכון. אני לא יכול לתת עצות למי שמשקיע לטווח קצר, אני לא יכול לדעת אם השוק ירד עוד 5%. לאט לאט אפשר להתחיל לדגום ולקנות חזרה. אם הנתונים היו שליליים הייתי בלחץ, אבל זה לא המצב. אנחנו מצפים לדוחות מצויינים ובימים הקרובים ננצל הזדמנויות".