$
שוק ההון

בלעדי לכלכליסט

לונדון, טורונטו, סינגפור, ורשה וקזחסטן רוצות את בורסת ת"א

בורסות לונדון, סינגפור וטורונטו וקבוצה שמגבש איציק דבש הן המתמודדות המובילות לרכישת גרעין שליטה של 71% מבורסת תל אביב בשווי של 500 מיליון שקל. איתי בן זאב מקווה למכור את המניות עד סוף 2019, ככל הנראה לשני גופים שונים

גולן חזני 06:5527.02.18

מכירת השליטה בבורסה בתל אביב מתקדמת לפסים מעשיים. ל"כלכליסט" נודע כי חמש בורסות זרות וקבוצת משקיעים ישראלית שמגבש איציק דבש מנהלות מגעים ראשוניים לרכישת הנתח של 71.7% ממניות הבורסה מידי חברי הבורסה. המגעים מתקיימים לפי שווי של 500 מיליון שקל לבורסה, ואיתי בן זאב, מנכ"ל הבורסה, מנהל אותם בעצמו. בן זאב מעדיף גוף שמיזוג עמו יהווה יתרון אסטרטגי לבורסה, ושיוכל להעניק לבורסה הישראלית ערך מוסף.

 

חמש הבורסות הזרות הן בורסת לונדון, בורסת טורונטו, הבורסה של סינגפור ושתי בורסות מפתיעות: בורסת ורשה והבורסה של קזחסטן, רפובליקה אסייתית שנמצאת מדרום לרוסיה והיתה חלק מבריה"מ לשעבר. בורסות ניו יורק, נאסד"ק או הונג קונג, שהן הבורסות הגדולות בעולם, לא הביעו עניין עד כה ברכישה.

 

הבורסה בתל אביב פנתה בספטמבר 2017 לחבריה, הבנקים ובתי ההשקעות, והציעה לשמש מתווך בעסקה למכירת מניותיהם בבורסה לצד שלישי. הפנייה נענתה בשיעור של 71.7%, המאפשר מכירת גרעין שליטה מובהק בבורסה, כפי שהודיעה הנהלת הבורסה בחודש שעבר.

 

 

 

הבורסה קיבלה מנדט מחבריה למצוא רוכש, בשאיפה בורסה או רשת של בורסות זרות מובילות, וליצור מצב שבו השליטה בבורסה המקומית תימכר לגורם אסטרטגי שיוביל אותה קדימה. מדובר בעסקת אופציה לתקופה של כשלושה חודשים — ולא מן הנמנע שהמניות יימכרו לשני גופים.

 

בן זאב הודיע בחודש שעבר כי הנפקת המניות של הבורסה בתל אביב צפויה ב־2019, ושואף להשלים את מכירת השליטה עוד לפני ההנפקה.

 

חברי בורסה שנענו להצעת הבורסה ואמורים למכור את מניותיהם הם: אי־אונליין (אי־ברוקר), הבנק הבינלאומי, בנק לאומי, פסגות, מיטב דש, בנק ירושלים, בנק אגוד, אי.בי.אי, מגדל שוקי הון ובנק הפועלים, שאליהם כנראה הצטרפו עוד חברי בורסה, עם אחזקות זניחות (בהם גם זרים). חלק מהגופים החליטו למכור רק חלק מאחזקותיהם, שכן כל גוף רשאי להמשיך להחזיק עד 5% ממניות הבורסה. קבוצת הבנק הבינלאומי תמשיך להחזיק בידיה כ־4.9% ממניות הבורסה, וחברת אי־אונליין תיוותר עם אחזקה של כ־1.7%.

 

הגדולה באירופה

בורסת לונדון היא הגדולה באירופה והרביעית בגודלה בעולם, והיא המועמדת הבולטת מבין החמש לרכישה. הבורסה נוסדה ב־1801, ולפני עשר שנים התמזגה עם בורסת מילאנו. הקבוצה כוללת בין שלל פעילויותיה את LSEG plc, החברה־הבת שמפעילה את הבורסה המקומית; את חברת הסליקה LCH; ואת חברת המדדים והמידע הפיננסי פוטסי־ראסל, שיחד עם שירותי מידע נוספים מרכיבה את המגזר שאחראי למרבית ההכנסות של הקבוצה (38%).

 

שווי השוק של הקבוצה מגיע ל־12.8 מיליארד ליש"ט (57 מיליארד שקל) לעומת 2.7 מיליארד ליש"ט לפני חמש שנים. קפיצת השווי קשורה ישירות לתוצאות הפיננסיות: LSEG רשמה הכנסות של 1.6 מיליארד ליש"ט ב־2016, לאחר צמיחה הדרגתית מ־2011, אז הסתכמו הכנסותיה ב־667 מיליון ליש"ט. הרווח הנקי שלה הגיע ל־152 מיליון ליש"ט ב־2016.

 

היתרון של הבורסה הסינגפורית הוא בהיותה שער כניסה למזרח הרחוק. בבורסה נסחרות כ־800 חברות בשווי של כ־700 מיליארד דולר, בהן שתיים ישראליות, סרין וטרנדליינס.

 

בבורסה של סינגפור שתי רשימות, ראשית ומשנית. הרשימה המשנית נועדה לחברות הייטק שאינן יכולות להנפיק בנאסד"ק, אבל כן ראויות להנפקה. הבורסה מנסה למשוך זה שלוש שנים חברות ישראליות להנפיק בה.

 

בבורסה של טורונטו ובבורסה של טורונטו לחברות יזמיות נסחרות כיום שש חברות ישראליות או בעלות זיקה לישראל. הבולטת שבהן היא חברת הנדל"ן גזית גלוב.

הבורסה הקנדית הגדירה את השוק הישראלי כיעד להתרחבות, ומינתה ביוני האחרון את יוסי בוקר, יזם ומנכ"ל הייטק בעברו, להוביל את פעילות הפיתוח העסקי של הבורסות של טורונטו בישראל. גם הבורסה הקנדית מנסה למשוך חברות ישראליות להירשם בה. בבורסה נסחרות 3,100 חברות, מתוכן 230 חברות זרות.

 

בורסת תל אביב בורסת תל אביב צילום: בלומברג

 

בין ורשה לאסטנה

גם לבורסה בוורשה יש קשר ישראלי: חברות ישראליות כמו תיאטראות ישראל וג'יטיסי נסחרו בה בעבר, ואחרות כמו רונסון נסחרות בה היום. בורסת ורשה היא הבורסה הגדולה במרכז אירופה, והיא עברה תהליך דומה של הפרטה ב־2010.

 

הבורסה בקזחסטן הוקמה ב־1993 כפלטפורמה למסחר במטבע חוץ, אך ב־1996 היא נהפכה לבורסה למסחר במניות של חברות ציבוריות. ב־2011 נכנס המדד המרכזי של הבורסה לרשימת Dow Jones Titans 50 של אזור אירופה ואסיה יחד עם בורסות מצרים, רומניה ופלסטין. באותה שנה צורפה הבורסה גם לרשימה המשותפת של מדד S&P וארגון לשיתוף פעולה אסלאמי (OIC) שמורכבת מבורסות שבהן נסחרות חברות המקפידות על כללי השריעה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x