$
בורסת ת"א

חברת החשמל סיימה את 2017 ברווח נקי חריג של 4.74 מיליארד שקל

שני אירועים חשבונאיים השפיעו על שורת הרווח של החברה בשנה החולפת: ביטול בקשה לתביעה ייצוגית ענקית בהיקף של יותר מ-2 מיליארד שקל, והכרה בעלויות הפנסיה המלאות של חברת החשמל על ידי רשות החשמל

ליאור גוטמן 20:1116.03.18

חברת החשמל סיימה את 2017 ברווח נקי חריג בהיקף של כ-4.74 מיליארד שקל - כך עולה מדו"חות החברה לסוף השנה החולפת שפורסמו אתמול (ה') קרוב לחצות. עיון בנתוני החברה מעיד שמדובר בזינוק לא ריאלי של יותר מ-300% לעומת הרווח הנקי שהושג בסוף שנת 2016, שהסתכם בזמנו בכ-1.18 מיליארד שקל. 

 

לטענת החברה, בחצי השנה האחרונה נרשמו שני אירועים חריגים, חשבונאיים בעיקרם, שהשפיעו על שורת הרווח. האירוע הראשון נרשם ברבעון השלישי של 2017, אז ביטל ביהמ"ש בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה בגין גביית יתר דרך תעריף החשמל. התביעה נפסלה, והאירוע "שחרר" כספים בהיקף של יותר מ-2 מיליארד שקל שחברת החשמל "שריינה" לצורך כך, מה שתרם לה כבר אז לרווח נקי של יותר מ-3 מיליארד שקל (לסוף הרבעון השלישי).

 

ברבעון האחרון של 2017 נרשם אירוע חשבונאי שני, והוא ההכרה בעלויות הפנסיה המלאות של עובדי החברה. אלו מעולם לא הוכרו במלואם בתעריף עד שרשות החשמל בחנה את הנושא ומצאה שהציבור "חייב" לכאורה לחברת החשמל כ-1.2 מיליארד שקל מאז העשור הקודם. אלו נרשמו ברבעון הרביעי כ"נכס פיקוח" והשורה התחתונה היא תרומה נוספת לרווח החריג של החברה, שספק אם נרשם אי פעם בעבר.

 

בנטרול האירועים החד-פעמיים (הן של 2017 והן אלה שנרשמו בשנת 2016) החברה טוענת שהיא סיימה את השנה ברווח נקי של כ-1.3 מיליארד שקל, זאת בהשוואה לרווח נקי של כ-0.5 מיליארד שקל בשנה שעברה.  

 

 צילום: ויקיפדיה

 

מבחינת הכנסות החברה אלו הסתכמו בשנת החולפת בכ-23.3 מיליארד שקל, עליה של כ-3% לעומת אשתקד. העלייה מיוחסת הן לגידול בצריכת החשמל והן לעליית תעריף החשמל (4% בינואר 2017). עלות הפעלת מערכת החשמל הסתכמה בכ-19.33 מיליארד שקל, עליה של כ-7% ביחס לשנה שעברה שמיוחסים לגידול של כ-920 מיליון שקל בעלויות הדלקים, לרבות זינוק במחירי הפחם ושימוש מוגבר בסולר בתקופה בה אסדת הגז תמר הייתה מושבתת בשל תקלה.

 

מבחינת סל הדלקים - חלקו של הגז ממשיך לגדול על חשבון חלקו של הפחם: במהלך 2017 חלקו של הפחם הגיע ל-45%, זאת לעומת כ-50% בשנה שעברה. מנגד, חלקו של הגז (טבעי ונוזלי) הגיע לשיא של 53.5%, לעומת כ-50% בשנה שעברה. יצוין, כי מבחינה כלכלית טהורה השימוש בפחם עדיף לחברת החשמל כיוון שייצור קילו-ואט שעה בודד באמצעות פעם עלה לה כ-14.6 אגורות, ואילו ייצור אותה כמות חשמל בגז טבעי עלה לה כ-17 אגורות, פועל יוצא (בן היתר) של חוזה גז עקום והיקר ביותר במשק. עם זאת, הוראות שר האנרגיה יובל שטייניץ להפחית את השימוש בפחם לטובת השימוש בגז מחייבת את החברה לצמצם שימוש בדלקים מזהמים, גם אם הם עולים לה פחות כסף.

 

עוד עולה מנתוני החברה כי הרווח התפעולי שלה הסתכם בכ-2.5 מיליארד שקל, ירידה של כ-10% לעומת אשתקד שמיוחסת כאמור לגידול בעלויות הפעלת המערכת. עלויות המימון של החברה צנחו בכ-33% והסתכמו בכ-1.53 מיליארד שקל, זאת בשל שערי ריבית ומטבע נמוכים. סך התחייבויות החברה נשארו כמעט ללא שינוי ובהיקף של כ-61 מיליארד שקל אולם ההתחייבויות הפיננסיות שלה (בנקים ומוסדיים) המשיכו במגמת הירידה והסתכמו בסוף 2017 בכ-42 מיליארד שקל, זאת לעומת כ-43.2 מיליארד שקל בסוף 2016. יתרת המזומנים ושווי המזומנים לסוף השנה הסתכמה בכ-3.43 מיליארד שקל, זאת לעומת כ-3.48 מיליארד שקל בסוף 2016.

 

"הרפורמה הכרחית לחברה"

 

שיאן השכר בחברת החשמל הוא המנכ"ל עופר בלוך, שעלות השכר שלו הסתכמה בכ-1.37 מיליון שקל, כאשר מתוכם הוא קיבל כ-185 אלף שקל כמענק. במקום השני בטבלת שיאני השכר ניצב יו"ר החברה יפתח רון טל עם עלות שכר של כ-1.17 מיליון שקל, ואילו במקום השלישי בטבלת שיאני השכר התמקם סמנכ"ל משאבי אנוש עמית אוברקוביץ, עם עלות שכר של כ-1.14 מיליון שקל.

 

הדו"ח השנתי מבטא את ההטבות שהעובדים קיבלו לאורך השנה: קרן הפנסיה של העובדים מכילה כ-31.4 מיליארד שקל, כאשר במהלך 2017 קיבלו העובדים כ-56.7 מיליון שקל בגין הטבות חשמל מוזל ושי לחג, כ-54 מיליון שקל מענקים בגין אי ניצול ימי חופשת מחלה, כ-10.7 מיליון שקל מענקים לעובדים שהשלימו וותק של 35 שנות עבודה ועוד כ-2.6 מיליון שקל מענקים לעובדים שהשלימו וותק של 20 שנות עבודה. סך העובדים בחברה הגיע לכ-11.5 אלף איש, מתוכם כ-6,200 עובדי דור א' וב' וכ-2,300  עובדי דור ג'. בשנתיים האחרונות ביצעה החברה מבצעי פרישה לקרוב לאלף עובדים, בעיקר מדור א', כשעלות הפרישה של כל אחד נעה סביב 1.3 עד 1.5 מיליון שקל.

 

הרפורמה בחברת החשמל מקבלת אמנם ביטוי בדו"חות, אולם בדומה לרפורמות קודמות גם כאן מעידים שאין אישור ודאי לקיומה. יו"ר דירקטוריון החברה רון טל אמר לאחר פרסום הדו"חות שהחברה "מציגה דוחות כספיים מצוינים על רקע חתימתן של הסכמות היסטוריות על רפורמה הכרחית, מקיפה ומצוינת בחברת החשמל ובמשק החשמל, שעליה קיימת הסכמה רחבה מצד הגורמים העוסקים בנושא, וזאת לאחר עשרים שנים של ניסיונות וכישלונות להגיע לרפורמה מוסכמת".

 

מנכ"ל החברה בלוך הוסיף ש"החברה הוכיחה יכולות ניהול פיננסי שמרני ואחראי. החברה ביצעה גיוס חוב מוצלח לשם מחזור תוך כדי המשך צמצום החוב ושמירה על דירוג יציב. החברה ממשיכה במדיניות של התייעלות תוך התאמת פעילותה לשינויים במשק עם דגש על השקעה בטכנולוגיות מתקדמות ודיגיטליזציה של תהליכים לטובת הלקוח ושמירה על רמת שירות גבוהה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x