הגיעו זול ־ ייצאו ביוקר: פננטפארק ומדלי על הכוונת של חברות הדירוג
חקיקה חדשה בארה"ב, המאפשרת הגדלת מינוף ליותר מ־50%, עלולה לפגוע בדירוג האג"ח של חברות האשראי החוץ־בנקאי האמריקאיות שגייסו בתל אביב. פננטפארק היתה הראשונה שהודיעה על העלאת שיעור המינוף
חברת האשראי החוץ־בנקאי האמריקאית פננטפארק, שביצעה רישום כפול והנפיקה אג"ח בתל אביב בנובמבר האחרון בהיקף של 490 מיליון שקל, עלולה לספוג הורדת דירוג. החברה דיווחה אתמול שתגדיל את שיעור המינוף שלה, יומיים בלבד לאחר שחברת הדירוג מעלות פרסמה דו"ח שבו כתבה כי חברות שיאמצו את האפשרות שמעניק להן השינוי בחקיקה בארה"ב להגדלת המינוף יגדילו את הסיכוי להורדת דירוג ב־50%.
- הפסד של 1.9 מיליון דולר לפננטפארק ברבעון הרביעי
- ביקושים של 1.4 מיליארד שקל בהנפקת האג"ח של פננטפארק האמריקאית
- הגיוס של מדלי פותח את הדלת לחברות האשראי החוץ-בנקאי
חוק זמינות האשראי לעסקים קטנים שנחקק באחרונה בארה"ב, מאפשר להגדיל באופן משמעותי את שיעור המינוף של חברות אשראי החוץ־בנקאי, כמו פננטפארק. הדירקטוריון של החברה אישר את הגדלת המינוף החל מאפריל 2019.
בהתאם לחקיקה החדשה שעברה בארה"ב, אם כיום נדרשות חברות האשראי החוץ־בנקאי להחזיק הון עצמי של 100 מיליון שקל כדי לתת הלוואה של 200 מיליון שקל, הרי שאחרי השינוי אותו הון עצמי יאפשר להעמיד הלוואה של 300 מיליון שקל. לכן שיעור המינוף יעלה מ־50% ל־66%.
הדירוג של פננטפארק, שבראשה עומד המייסד והמנכ"ל ארתור פן, הוא AA מינוס, ושלשום אישררה אותו מעלות. אבל בעקבות הודעת החברה אתמול על ההחלטה, שכאמור אף זכתה לאישור הדירקטוריון, העריכו גורמים בשוק ההון כי החברה עשויה אכן לספוג הורדת דירוג. השינוי בחקיקה כמובן תורם לשיפור בתשואה על ההון עבור בעלי המניות, אך עבור בעלי האג"ח מדובר בבשורה טובה פחות.
בדו"ח של מעלות שפורסם ביום שני ציינה חברת הדירוג כי "להערכתנו, הקלת הגבלת המינוף מעלה את רמת הסיכון בענף החברות לפיתוח עסקים, ואנו צפויים להוריד את דירוג האשראי של כל חברה לפיתוח עסקים אשר תבקש אישור להקטין את דרישת כיסוי הנכסים".
המניה עולה בזמן שהאג"ח יורדת
חברת אשראי־חוץ בנקאי אמריקאית נוספת שביצעה רישום כפול לצד גיוס חוב, בהיקף של 380 מיליון שקל, היא מדלי. החברה לא עידכנה את המשקיעים שהיא מתכוונת לאמץ את השינוי בחוק, אבל למרות זאת האג"ח א' שלה סגרו את יום המסחר אתמול בירידה של 1.29%, והן נסחרו עם תשואה של 7.35%. אג"ח א' של פננטפארק רשמו אתמול ירידה של 1.02% ונסחרו עם תשואה של 5.77%. מניית פננטפארק עלתה בפתיחת המסחר בנאסד"ק אתמול ב־1.18%, בזמן שסדרת האג"ח שהנפיקה החברה בישראל ירדה כאמור ביותר מ־1%.
שתי החברות האלה הן רק הסנונית הראשונה של חברות מהתחום שצפויות להגיע לבורסה הישראלית. שש חברות נוספות מתכננות רישום כפול כדי לבצע מהלך דומה, כשאחת מהן - MCC - שמוחזקת בין היתר על ידי UBS ומורגן סטנלי, צפויה לגייס כאן חוב בקרוב מאוד.
ההקלה של הרגולטור האמריקאי תאפשר לחברות אשראי חוץ־בנקאי להעמיד אשראי בריביות נמוכות יותר - מה שעלול לעודד נטילת הלוואות בהיקף נרחב יותר מצד בעלי העסקים. ההלוואות האלה יעלו את רמת המינוף של אותם עסקים, וכך גם את הסיכון לכשלים בהחזרי ההלוואות.
החברות נהנות מהריבית הנמוכה בישראל
פננטפארק קפיטל הוקמה ב־2011, ועוסקת במתן הלוואות לעסקים קטנים. מניית החברה ירדה בשנה האחרונה ב־5.4%, לעומת מדלי שמנייתה קרסה בכ־41%. סדרת האג"ח שהנפיקה פננטפארק אינה מובטחת בשעבודים, היא צמודה לדולר עם מח"מ של 4.3 שנים, והחברה עצמה נסחרת לפי שווי שוק של 1.74 מיליארד שקל.
הסיבה להגעתה של מדלי לתל אביב היתה שיעור הריבית שהיא משלמת על החוב כאן, שהוא נמוך יותר מהריביות שמאפיינות את ההלוואות שהיא מעמידה ללקוחותיה. מהמצגת של החברה עולה כי 88% מההלוואות של פננטפארק מובטחות על ידי שעבוד ראשון. בנוסף, שיעור הריבית בהלוואה טיפוסית של פננטפארק נע בטווח של ליבור פלוס 4% עד ליבור פלוס 6.5% לחמש־שש שנים.
מדלי נסחרת לפי שווי שוק של 816 מיליון שקל, ומוחזקת על ידי כמה גופים מוסדיים אמריקאיים, בהם בנק UBS, מורגן סטנלי, בנק AFG וגופים מוסדיים נוספים. הצניחה שרשמה מניית החברה בשנה האחרונה משקפת גם את הירידה בנתונים הכספיים שלה בשנים האחרונות.
מדלי מנוהלת על ידי חברת ניהול שמורכבת מברוק טאוב, סת' טאוב וג'ף טונקל.
היא מעניקה הלוואות לעסקים שמייצרים הכנסות שנתיות של 10 מיליון דולר ומעלה. כמו רוב חברות האשראי החוץ־בנקאי, ההלוואות הן לרוב לתקופה של עד שש שנים, בהיקף של 25-5 מיליון דולר, ובשיעורי ריבית של ליבור + 6.5%.
מחברת הדירוג מעלות לא נמסרה תגובה.