איתן בן אליהו התפטר מתפקידו כיו"ר אירונאוטיקס - ידידיה יערי היו"ר החדש
בן אליהו פורש לאחר 6 שנים וחצי בתפקיד ובתום שנה סוערת שכללה הנפקה בת"א - ופתיחת חקירה פלילית בפרשה הנוגעת ללקוח מהותי של החברה; ״אני פורש מתפקידי ויוצא לשלב חדש בעיסוקיי״
- מזהה הזדמנות? הפניקס הפכה לבעלת עניין באירונאוטיקס
- המשקיעים יכולים לקנא: רווחי אירונאוטיקס צנחו, אך המנהלים חגגו
- בצל חקירות להב 433 ומשרד הביטחון: שינויים מהותיים בתא הטייס של אירונאוטיקס
בן-אליהו, לשעבר מפקד חיל האוויר, מונה לתפקידו כיו"ר אירונאוטיקס בראשית 2012, כשהחברה מיבנה המייצרת ומשווקת מטוסים ללא טייס היתה נתונה במשבר עמוק - והוביל אותה לתהליך הבראה מורכב ולשיפור משמעותי במצבה. בהודעת החברה נאמר כי "הדירקטוריון הודה לבן אליהו על השנים המאומצות שהקדיש לחברה, ועל הובלתה ממשבר עמוק לשיאים של הכנסות ורווחים". בן אליהו עצמו אומר בהודעה כי ״אני פורש מתפקידי כיו"ר אירונאוטיקס ויוצא לשלב חדש בעיסוקי״.
לפני שלושה חודשים התפטר בן אליהו מתפקידו כיו"ר בחברת קרונוס סייבר (cronus) על רקע חילוקי דעות עם בעלי המניות - ומייד עם עזיבתו ביצעה החברה גיוס מהיר של 3 מיליון דולר.
אירונאוטיקס התמודדה בשנה האחרונה עם פתיחת חקירה פלילית בפרשה שעליה יש צו איסור פרסום, הנוגעת ללקוח מהותי של החברה. באוגוסט 2017 התלה משרד הביטחון את רישיון השיווק והייצוא של אירונאוטיקס בכל הנוגע למל"ט מדגם Orbiter K1 מתוצרתה ללקוח האמור. החברה דיווחה כי היקף ההזמנות של אותו לקוח, בקשר עם המל"ט ובשני פרויקטים נפרדים, עומד על 20 מיליון דולר לתקופה 2018–2016. בחודש נובמבר פתחה המשטרה בחקירה הפלילית בפרשה.
התליית הרישיון באה על רקע תלונה שהגיש לראש אפ"י (אגף הפיקוח על הייצוא הביטחוני), רחל חן, איש המל"טים בעברו אלון וולך. במכתב התלונה שלו הוא תיאר מקרה שאירע חודש קודם לכן, ב־6 ביולי, שהוא אמנם לא היה עד לו, אלא נחשף אליו בדיעבד, על התנהלות חריגה של נציגי אירונאוטיקס.
המכתב היה מפורט וכלל את שמות המעורבים, כולל מידע על כך ששני מטיסים מטעם אירונאוטיקס סירבו לבצע את ההדגמה, היות שלטענתם מדובר היה בפעילות מלחמתית, ולכן גורמים אחרים בחברה ביצעו אותה. האירוע הסתיים ללא נפגעים בנפש, אולם בתלונה נכתב כי הוא חולל סערה בחברה. אירונאוטיקס הכחישה אז את הדברים וטענה כי "אירונאוטיקס לעולם אינה מבצעת הדגמות על מטרות חיות, וכך גם במקרה זה".
בחודש שעבר דיוווחה אירונאוטיקס על פרישה מתפקיד של שני בכירים בחברה. חיים היבשר סיים את תפקידו כסמנכ"ל הנדסה ביצרנית המל"טים ומנכ"ל החברה־הבת קומטקט שי פלטי סיים את כהונתו - אריאל קנדל מונה במקומו. היבשר כיהן עד אוגוסט 2013 כסמנכ"ל בחטיבת היבשה באלביט, שם עבד עם עמוס מתן, כיום מנכ"ל אירונאוטיקס. לפני כשבועיים מינתה אירונאוטיקס את שחר קור למחליפו של היבשר כסמנכ"ל הנדסה ואת מנחם ינקו לעמוד בראש חטיבה חדשה, שתעסוק הן בתחום האזרחי והן ברחפנים.
תוצאות 2017
החברה סיימה את 2017 עם עלייה של 8.5% בהכנסות ל-149 מיליון דולר. בשורה החתונה רשמה החברה ירידה של 74% ברווח הנקי, ל-5.47 מיליון דולר. בנטרול הוצאות חד-פעמיות המיוחסות להנפקת החברה הרווח הנקי הסתכם ב-14 מיליון דולר.
צבר ההזמנות הכולל של החברה בתום 2017 המסתכם בכ-168 מיליון דולר, ואולם במספר זה כלולות גם אופציות ללקוחות להארכת הסכמי שירותים בתקופה נוספת, שהנהלת החברה מעריכה שימומשו. צבר ההזמנות גדל בכ-8.3% ביחס לסוף שנת 2016.
החברה נמצאת בשלבים מתקדמים של פיתוח ה'אורביטר-4', שמהווה את אחד ממוצרי העתיד של החברה. עד כה התמשך הליך הפיתוח של אותו כלי טיס והוא עדיין לא נמסר ללקוחות (תחילת האספקה צפויה במחצית השנייה של השנה הנוכחית).