ניתוח כלכליסט
נקודות האור והחושך בדו"ח הרבעוני של טבע
דו"חות הרבעון הראשון המלא בעידן קאר שולץ מציגים תמונה מעורבת. נקודות האור: התכווצות החוב, התייעלות משמעותית והעלאת התחזית באשר לתזרים המזומנים. נקודות החושך: נפילה של 40% במכירות הקופקסון בארה"ב והכנסות של 30 מיליון דולר בלבד מתרופת האסטדו לטיפול במיגרנות
ביום חמישי, טרם פתיחת המסחר בוול סטריט, פרסמה טבע את דו"חות הרבעון הראשון של 2018 — הרבעון המלא הראשון בעידן המנכ"ל החדש קאר שולץ. על פניו, הדו"חות היו טובים, הכו את תחזיות האנליסטים והקפיצו את מניית טבע ב־8% במסחר המוקדם. אבל בהמשך נחלשה המניה וסגרה את יום המסחר בירידה של 0.6% ובמחזור גבוה פי 3 מהממוצע. ביום שישי התהפכה המגמה, מניית טבע נחלשה עד 4% במהלך המסחר אך סיימה אותו בעלייה קלה של 0.3%. "כלכליסט" מנתח את הנקודות החיוביות בדו"חות ואת אלה שגרמו למשקיעים להזרים למניה פקודות מכירה.
הקטנת החוב הפיננסי
"לא תהיה תוכנית נוספת להנפקת מניות — לא משנה מה יהיה מחיר המניה", הבהיר שולץ בתחילת שיחת האנליסטים שלאחר פרסום הדו"חות. "נוריד את החוב רק על ידי התייעלות, קונסולידציה ושיפור הרווחיות ואך ורק מהמזומנים שאנחנו יוצרים. החוב שלנו נמצא לראשונה מתחת ל־30 מיליארד דולר, וזה בהחלט מעיד על היכולות שלנו לשרת את החוב. אנחנו מרוצים מהתוצאות ומהיכולת שלנו ליצור מזומנים". אלו הן באמת בשורות טובות עבור טבע, אם כי צריך למדוד אותן על פני תקופה ממושכת יותר מרבעון אחד.
טבע דיווחה כי הקטינה ב־2.2 מיליארד דולר את החוב הפיננסי הענקי, שנוצר בין היתר מרכישת אקטביס, החטיבה הגנרית של אלרגן, תמורת כ־35 מיליארד דולר באוגוסט 2016, ל־29.8 מיליארד דולר. נוסף על כך העלתה טבע את תחזית תזרים המזומנים החופשי לכל 2018. בטבע מעריכים כעת כי הוא ינוע בין 3.2-3 מיליארד דולר אל מול התחזית המקורית של 2.8-2.6 מיליארד דולר.
"תוכנית ההתייעלות מתקדמת בקצב הנכון, המטרה היתה חיסכון של 3 מיליארד, מחצית מהסכום השנה ומחציתו בשנה הבאה, ואנחנו במסלול הנכון", המשיך שולץ. "אנחנו רוצים להפחית את כוח האדם ב־14 אלף עובדים, כרגע יש בטבע 46 אלף עובדים, 6,200 פחות ממה שהתחלנו. מאז נסגרו גם 10 מפעלים וכן נסגרו גופי מחקר ופיתוח ומטות ומשרדים ברחבי העולם". ואכן, תוכנית ההתייעלות ממשיכה בכל הכוח, אבל תוכנית אגרסיבית כזאת כמעט תמיד פוגעת בשורת ההכנסות. ואמנם, הכנסות טבע ברבעון הראשון עמדו על 5.1 מיליארד דולר לעומת 5.4 מיליארד דולר ברבעון המקביל. מדובר בירידה של 10% מול הכנסות של 5.65 מיליארד דולר ברבעון הקודם, אך ההכנסות גבוהות מתחזיות האנליסטים שעמדו על 4.8 מיליארד דולר.
הרווח הגולמי עמד על 2.7 מיליארד דולר (52% מההכנסות), ירידה של 18% לעומת הרבעון המקביל (2.84 מיליארד דולר שהם 57% מההכנסות). גם נתון זה מיוחס בעיקר לרווחיות הנמוכה בצפון אמריקה עקב מכירות נמוכות יותר של קופקסון, והנחות שטבע היתה צריכה להעניק כדי להתמודד מול הסנטימנט השלילי בארה"ב ומול התחרות נגד מיילן ומומנטה. הרווח למניה עמד על 94 סנט ברבעון לעומת תחזית האנליסטים שעמדה על 67 סנט בלבד, וטבע העלתה את התחזית לכל 2018 וצופה רווח של 2.65-2.40 דולר למניה מול תחזית קודמת של 2.50-2.25 דולר למניה.
מיגרנה, קופקסון ואוסטדו
לדברי שולץ, טבע נהנתה במהלך הרבעון מיציבותה של הקופקסון ומקצב יציב של השקות גנריות בארה"ב. "האוסטדו (תרופה חדשה לטיפול בדיסקינזיה מאוחרת) ממשיכה לצמוח. ההכנסות מתרופות מרשם בארה"ב עמדו על 583 מיליון דולר, מדובר על 15.2% מכל המרשמים שניתנו במדינה. לגבי שוק הגנריקה בארה"ב, אנחנו עושים שינויים בפורטפוליו התרופות, שנועד לשמור על הרווחיות. חרף הלחץ ושחיקת המחירים הערכנו בתחילת השנה שמכירות התרופות הגנריות יעמדו על 4 מיליארד דולר (שנתי) בארה"ב ואנחנו עדיין חושבים כך".
טבע שינתה את שיטת הדיווח החשבונאי שלה, מהרבעון הראשון, לשיטה שמקשה להעריך את הרווחיות של טבע מתרופות, אלא נותנת אינדיקציה רק על גובה המכירות בחלוקה גיאוגרפית. ההכנסות מצפון אמריקה צנחו מ־3.2 מיליארד דולר ברבעון המקביל ל־2.5 מיליארד דולר, והרווחיות המגזרית עמדה על 915 מיליון דולר לעומת 1.3 מיליארד דולר בתקופה המקבילה. ההכנסות מתרופות גנריות בצפון אמריקה, השוק המרכזי של טבע, ירדו ב־23% לעומת הרבעון המקביל ל־1.09 מיליארד דולר, ומכירות הקופקסון נפלו ב־40% ל־476 מיליון דולר. האוסטדו, שה־FDA אישר את שיווקה באוגוסט האחרון, הכניסה רק 30 מיליון דולר ברבעון לעומת תחזיות ל־200 מיליון דולר בכל 2018, ובאירופה טבע רשמה צמיחה קלה.
הבלוקבסטרים החדשים
"הגשנו 325 בקשות ל־FDA, מתוכן 86 בתהליכי אישור ו־110 first־to־files (ראשונים להגיש, תהליך שמעניק בלעדיות של 6 חודשים). הורדנו את מחיר הקופקסון וחרף התחרות אנחנו עדיין מחזיקים ב־85% משוק הקופקסון 40 מ"ג", ציין שולץ. "נשקיע לא פחות ממיליארד דולר בשנה במחקר ופיתוח, ואני מאמין שיהיו לנו כמה בלוקבסטרים בעשור הקרוב". לבסוף טבע מתייחסת לשתי תרופות שאמורות להוביל את המכירות בשנים הקרובות. האוסטדו, שעדיין לא מספקת תוצאות טובות, וה־Fremanezumab לטיפול במיגרנה, שטבע עדכנה כי ה־FDA לא יעניק לה אישור שיווק לפחות עד יוני 2018. הסיבה לדחייה קשורה ליצרן התרופה, סלטריון, שקיבל לאחרונה מכתב אזהרה אחרי ביקורת שנערכה במפעל. טבע צופה כי האישור יתקבל עד סוף השנה, אף שחלק מהאנליסטים חלוקים על כך.
רווח מפשרות משפטיות
טבע גם נהנתה מהכנסה של 1.3 מיליארד דולר שאותם לא תצטרך לשלם לאלרגן (700 מיליון דולר) ולרימסה (350 מיליון דולר) במסגרת פשרות בנוגע לרכישות הלא מוצלחות שעשתה, ועוד 240 מיליון דולר בנוגע לתרופה לטיפול בלחץ דם של GSK, הכנסה שתשפיע לטובה על כל 2018. כמו כן, לפי טבע, תוכנית ההתייעלות שלה מתקדמת והיא מעריכה כי תעמוד בקצב החיסכון שהציבה לעצמה — יעד של 1.5 מיליארד דולר ב־2018 ושל 3 מיליארד דולר עד סוף 2019. אם הדברים ימשיכו בקצב הזה, טבע תוכל להיחלץ מהמשבר.