$
בורסת ת"א

מחירי האשלג העולים הזניקו גם את התוצאות של כיל

מכירת עסקי האש של חברת הדשנים של עידן עופר הניבה לחברה רווחי הון חד־פעמיים גבוהים, ומפנה מקום במאזן לרכישות שאמורות להרחיב את עסקי החברה. המנכ"ל החדש רביב צולר ייכנס לתפקידו מחר, וימשיך את תוכניות ההתייעלות שגיבשה הנהלת כיל

חזי שטרנליכט 07:3913.05.18

התאוששות מחירי האשלג ברבעון הראשון של 2018, אחרי כמה שנים שבהן מחירו היה נמוך, סייעה לכיל להציג עלייה ברווח הנקי. החברה פרסמה ביום חמישי את תוצאותיה לרבעון הראשון, המעידים על זינוק של כ־56% ברווח הנקי המתואם, שהסתכם ב־106 מיליון דולר, ועל עליות בשיעור הרווח הגולמי ובנתוני רווחיות נוספים.

מנגד, עלויות האנרגיה וההובלה הימית שהחלו לטפס, שחקו את קצב העלייה ופגעו מעט בתוצאות. גם הדולר, שהתחזק מול השקל מתחילת שנה, עדיין לא השפיע לחיוב על התוצאות. 

מחיר האשלג, שהמריא לרמות של יותר מ־850 דולר לטון לפני עשור, ערב המשבר הפיננסי הגדול, צנח מאז ל־300 דולר לטון בין 2010 ל־2014. אבל מאז הוא נפל ונסחר לרוב תמורת יותר מ־200 דולר לטון. ב־2017 נראה היה שחל שינוי במגמה, שהתעצם ברבעון הראשון של 2018. כיל נהנתה ממחיר ממוצע של 244 דולר לטון ברבעון הראשון של 2018, כשהאנליסטים צפו שהמחיר יהיה 220–225 דולר לטון.

 

בכיל ציינו כי מחירי האשלג "נתמכו בביקוש איתן". בברזיל למשל, מכרה החברה ב־293 דולר לטון אשלג - זינוק של 20% בתוך שנה. כמו כן, כיל מושפעת פחות מהחורף המתארך באירופה, שהיוותה 41.5% מהכנסותיה ברבעון הראשון - גידול של 9.2% ביחס לרבעון המקביל. חברה אחרת מתחום החקלאות, אדמה, המספקת מוצרי הדברה, חוותה האטה בביצועיה ברבעון הראשון, עקב מה שהוגדר כהשפעה זמנית של התארכות החורף באירופה.

 

במקביל, ברבעון שחלף נרשמו רווחי הון חד־פעמיים חריגים, שהקטינו את המינוף של החברה במידה ניכרת. כיל מכרה את עסקי בטיחות האש שלה ברבעון האחרון של 2017, ורישום העסקה בוצע ברבעון הראשון. הקטנת המינוף תאפשר לכיל לבצע הרחבה של פעילותה, וייתכן שאף לרכוש חברות ופעילויות נוספות, אף שלפי המסתמן לא מדובר ברכישת מכרות אשלג נוספים.

 

מפעלי ים המלח של כיל מפעלי ים המלח של כיל צילום: חיים הורנשטיין

 

 

המנכ"ל החדש רביב צולר ייכנס לתפקידו מחר, ויחליף את ממלא מקום המנכ"ל ביותר משנה וחצי האחרונות, אשר גרינבאום. עם כניסתו לתפקיד, צולר מקבל לידיו תוכנית אסטרטגית סדורה שהוכנה זה מכבר על ידי הנהלת החברה. ככל הידוע, צולר מעודכן בפרטיה ובהמשך היישום שלה. בין היתר, תצטרך ההנהלה להמשיך ולייעל את פעילויותיה בספרד ובאנגליה, כפי שהיא מבצעת ברבעונים האחרונים.

 

הרבעון הראשון הוביל כאמור לזינוק ברווח המתואם של כיל, שנשלטת על ידי עידן עופר. המכירות של כיל טיפסו ב־8.4% והסתכמו בכ־1.4 מיליארד דולר. כיל הודיעה שתחלק דיבידנד בהיקף של 52 מיליון דולר עם פרסום התוצאות. מניית החברה עלתה ביום שישי בנסדא"ק ב־0.22%, ונסחרה לפי שווי שוק של כ־21.16 מיליארד שקל.

כיל כאמור מכרה את עסקי בטיחות האש ותוספי השמן, שהובילו לרישום רווח תפעולי חריג של 985 מיליון דולר, לעומת 116 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד. החברה מסרה שתשתמש במזומנים שהתקבלו ממכירת עסקי האש כדי לשפר את מיצובה הפיננסי. העסקה צפויה להוביל לרישום רווח הון של 841 מיליון דולר.

 

גם ה־EBITDA של החברה השתפר ועלה בכ־15%, ל־251 מיליון דולר. בעקבות המכירה של עסקי האש, ירד יחס החוב ל־EBITDA לרמה של 2.3, לאחר שעמד על 3.1 בסוף 2016 ו־2.9 בסוף 2017. מדובר ברמה שמאפשרת לחברה לשקול גם רכישות של חברות או פעילויות חדשות בהמשך הדרך. ככל הידוע, אין בכוונת כיל לרכוש מכרות חדשים בשלב זה, אלא להתמקד בביצוע התוכנית האסטרטגית שלה, שכוללת בין היתר פיתוח מוצרים לחקלאות.

 

החברה רשמה עלייה בשיעור הרווח הגולמי שלה, שעמד על 31% מסך ההכנסות, לעומת 28% ברבעון המקביל ב־2017. עם זאת, בשוק ההון ציפו לשיפור חד יותר ברווח הגולמי. שיעור הרווח התפעולי (המתואם) היה 11% מההכנסות, לעומת 9% ברבעון המקביל.

 

לפני מספר שבועות השיקה כיל את האסטרטגיה החדשה שלה. היא מתמקדת בהפחתת עלות לטון בייצור האשלג הפוספט והברום, לרבות באתרי הייצור של החברה בים המלח, ספרד, בריטניה וסין. בנוסף, האסטרטגיה מתמקדת גם בהרחבת עסקי פתרונות הדישון עם דשנים חדשים ומסיסים. יעדי התוכנית כוללים הפחתה של 10%–15% בעלות הפקת האשלג בתוך כשלוש שנים, צמיחה של 300% בתחום הדשנים המיוחדים לחקלאות המדייקת בתוך ארבע עד חמש שנים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x