יזם חיתולים ונדל"ניסט שאפתן במרדף אחר בזק
לפני שנה וחצי ניגשו ירון אדיב וכידן דהרי האנונימיים למכרז לרכישת תנופורט מול ענקים כמו רני צים ומשפחת דיין - וזכו. עכשיו הם על סף רכישת השליטה באינטרנט זהב, שבאמצעותה ישימו יד על חברת התקשורת הגדולה בישראל
בפברואר 2017 נכנסה שורה של אנשי עסקים לחדרו של עו"ד רונן מטרי, שהיה ממונה אז מטעם בנק לאומילבצע את הליך מכירת הנכסים של אליעזר פישמן פושט הרגל. מטרי, יחד עם עו"ד אייל רוזובסקי, ערכו באותו יום מכרז למכירה של חברה די אנונימית בשם תנופורט, שהחזיקה 12 נכסים של תעשייה, לוגיסטיקה ומסחר ברחבי הארץ. בסוף ההליך נשארו להתמודד ראש בראש רני צים, הבעלים של חברת המרכזים המסחריים צים סנטרס, ושני אנשי עסקים אנונימיים: ירון אדיב וכידן דהרי.
ממחיר התחלתי של 40 מיליון שקל החלו שני הצדדים להעלות את התמורה בעסקה, ממש כמו במכירה פומבית של יצירת אמנות. כשהמחיר הגיע ל־160 מיליון שקל, החליט צים, שהציע רק חצי מיליון שקל פחות, לפרוש מהמשחק. דהרי ואדיב זכו בתנופורט לאחר שגברו עליו, על משפחת דיין ועל שורה של אנשי עסקים אחרים. מאז הם משחקים במגרש של הכרישים.
"אין ספק שהשניים האלו עשו את עסקת חייהם", אמר אחד המקורבים שלהם ל"כלכליסט" על המהלך הזה. "הם לקחו סיכון והצליחו ליצור חברה טובה לאחר שקנו אותה בזול. והם הולכים לראות הרבה כסף מהסיפור הזה".
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
בחודש שעבר נחשפה ב"כלכליסט" ההצעה המפתיעה שהגישו דהרי ואדיב לרכישת השליטה באינטרנט זהב, ודרכה להשתלט על בזק. השניים אינם דמויות מוכרות בשוק ההון, ולאור ההיכרות הקצרה של הבנקים עמם וספקות שעלו בקרבם לגבי יכולותיהם הפיננסיות, התבקש הצמד להציג מכתבי הוכחת יכולת והצהרת הון אישית. השניים הסכימו, ונעתרו להעמדת ערבויות אישיות לעסקה, אולם בסוף לא יידרשו לכך.
מקורבים לשניים הביעו בפני "כלכליסט" ספק אם לדהרי ולאדיב יש יכולת פיננסית לבצע מהלך כזה. "ההצלחה שלהם עם ההשתלטות על תנופורט נתנה להם תיאבון לגדול לעסקאות גדולות", אומר מקורב. אלא שגם הוא ספקני האם אכן העסקה הגדולה הבאה שלהם תהיה עסקת בזק.
נכסי תנופורט לא יכולים לשמש כשעבוד
בעת הרכישה החזיקה תנופורט ב־12 נכסים מניבים בכל הארץ. בין הנכסים הבולטים של החברה, קניון B-Mall בצומת עד הלום, מרכז הקניות B-Mall בצומת בילו ובית הקירור הגדול בנתיבות. נכון להיום, תנופורט היא חברה עם היקף נכסים של 416 מיליון שקל והון עצמי של 182 מיליון שקל.
דהרי ואדיב מימנו את הרכישה של תנופורט באמצעות הלוואה של 140 מיליון שקל, שנטלו אז מקרן כלירמרק. אחרי שזכו בעסקה ורכשו את החברה הם ביצעו גיוס אג"ח של 320 מיליון שקל, ומהכסף שגייסו משכו דיבידנד של 140 מיליון שקל - כדי לפרוע את ההלוואה לכלימרק. שאר הכסף שגייסו באג"ח שימש אותם להחלפת חלק מחוב בנקאי של 230 מיליון שקל, כלפי בנק לאומי, שהיה קיים על הנכסים. למחזיקי האג"ח הם שעבדו את הנכסים של תנופורט, כך שהנכסים לא יכולים לשמש אותם כדי ליטול הלוואות חדשות כנגד שעבוד.
מלבד תנופורט, מחזיקים השניים יחד כמה נכסים מניבים בישראל, בהם פארק תעשייה אדיסון בגודל של 100 דונם בצומת צמח בגליל העליון, מתחם מסחרי בשכונת פולג בנתניה, בנייני משרדים ומסחר ברחוב פינסקר בנתניה ובנייני משרדים ברחוב קרליבך בתל אביב.
משביח הדירות הסדרתי וזה שיצא מעסק משפחתי
ירון אדיב (51) וכידן דהרי (40) הגיעו מרקע שונה. דהרי, נשוי ואב לשלושה, נולד לאב שהתעסק בנדל"ן והחליט להמשיך את דרכו. דהרי הבן החל לעסוק בנדל"ן בנתניה, שבה גדל והוא מתגורר עד היום. את הדירה הראשונה שלו הוא רכש בגיל 17, כשעוד היה תלמיד בתיכון, ואת הדירות שרכש היה משפץ, משביח ואז מוכר.
בשנת 2005, כשהיה בן 27, מכר דהרי את כל הדירות שהיו בבעלותו ורכש מגרש המיועד לתעשייה באזור התעשייה בנתניה. הוא שינה את התב"ע שלו למסחר ותעסוקה, וכמה שנים מאוחר יותר מכר אותו לחברת הביטוח הפניקס ברווח של עשרות מיליוני שקלים. מאז הוא רכש קרקעות והחל להקים פרויקטים של נדל"ן מניב בישראל.
אדיב, נשוי ואב לשלושה, הוא יליד חדרה שמתגורר בקיסריה, והגיע מתחום התעשייה. בתחילת הדרך שלו הוא עבד בעסק משפחתי שהקים עם אחיו ערן ואחותו עינב לייצור מגבונים לחים, חיתולים למבוגרים ותחבושות היגייניות במותגים פרטיים תחת המותג DPL. האחות, עינב אדיב־ברר, כיהנה כמנכ"לית החברה.
בשנת 2003 מפעל טפנוקים של קיבוץ עמיר נקלע לקשיים, והחברה של משפחת אדיב רכשה אותו תמורת 7.5 מיליון שקל במהלך להרחבת עסקיה.
בזמן המחאה החברתית יצאה החברה עם מותג פרטי לחיתולים חד־פעמיים בשם בייביסיטר, שהוצע במחיר נמוך משמעותית ממחיר השוק. המותג גרר אז ירידת מחירים בשוק כולו, ומשפחת אדיב הצליחה לשווק אותו לרשתות קמעונאות גדולות כמו שיווק השקמה של רמי לוי ושופרסל.
לפני שנתיים מכרה משפחת אדיב כ־80% מ־DPL לניאו פארם תמורת 100 מיליון שקל. האחים של אדיב נשארו בעסק, אולם הוא החליט לצאת ממנו ולהתמקד בנדל"ן.