לוק סקייווקר פוגש את הומר סימפסון בעסקת הענק של הוליווד
העסקה המתקרבת עם פוקס צפויה להרחיב עוד יותר את שיירת מותגי העל הארוכה של דיסני - מעצמת תוכן אדירה ממילא; הוול סטריט ג'ורנל עושה סדר בספריית התכנים הענקית שתעבור לידי דיסני, במגבלות שלה, ביתרונות ובסימני השאלה שעל הפרק
המאבק על נכסי פוקס היה אחד המשמעותיים ביותר שידעה תעשיית המדיה האמריקאית והעולמית - דיסני וקומקאסט מפסידות בשנים האחרונות אלפים רבים של מנויים לטובת שירותי הסטרימינג של נטפליקס, אמזון והולו. עתה תוכל הזוכה בעסקה לייצר מספיק תוכן על מנת להתחרות בשתיים הראשונות באמצעות הולו - פוקס מחזיקה ב-30% בהולו, נתח נאה שיעבור לידי דיסני בעסקה שעל הפרק.
בעוד שדיסני ייצרה שורה בעשרים השנה האחרונות של ארוכה של גיבורים, חלקים כמעט מיתיים, בסרטי סדרת מלחמת הכוכבים, צעצוע של סיפור, לשבור את הקרח, ועוד כהנה וכהנה – שהחלו את דרכם בסרטים מצליחים והפכו במהירות למכירות מרצ'נדייז בהיקפים עצומים - פוקס מגיעה לעסקה עם היקף עצום של תוכן, אך עם פחות מותגי על. הוול סטריט ג'ורנל עושה סדר בספרייה התכנים האדירה שבדרך לידיים של דיסני, ממה היא תוכל להינות באופן מיידי, מה ייקח קצת זמן, מה יקרה בהולו ומה עתיד להגיע לפארקים של מעצמת המדיה והבידור המתרחבת.
- מאבק האיתנים הסתיים: קומקאסט מוותרת על פוקס - שתימכר לדיסני
- פוקס המאה ה-21 העלתה ההצעה לרכישת סקיי - ועקפה את קומקאסט
- דיסני הבינה איך להרוויח מהחלומות שלכם
הסימפסונס
המותג החשוב ביותר של פוקס הוא כמובן סדרת הסימפסונס (The Simpsons). הסדרה (המתוסרטת) הארוכה ביותר בעונות שידור בתולדות הטלוויזיה האמריקאית נכנסת בחודש ספטמבר לעונה ה-30 שנה. פוקס הניבה מהפקת הסדרה, אחת החשובות והטובות ביותר לדעת רבים בהיסטוריה של הטלוויזיה, מיליארדים רבים של דולרים, מפרסום וממכירת מוצרים (מרצ'נדייז).
דיסני רוכשת במסגרת העסקה את אולפני הטלוויזיה של פוקס המייצרים את סדרת הסימפסונס אך לא את רשת השידור של פוקס שבה היא משודרת. כך שבפועל, העונות החדשות של הסדרה יופיעו ברשת שאינה של דיסני - אך דיסני תקבל תמורה עבור ההפקה שלהן. בה בעת, חברת הכבלים של פוקס, FX, שאותה כן רוכשת דיסני, רכשה בשנת 2013 את הזכויות הבלעדיות לשידורים חוזרים ולשידורי אונליין של הסדרה, תמורת 400 מיליון דולר.
לפי ההסדרים הללו, דיסני יכולה פשוט לשבת לה בנחת ולספור את הכסף שהסדרה תזרים לה, בעונות החדשות ובשידורים החוזרים. מדובר כמובן בסכומי עתק. דיסני כמובן לא תספק בזה והיא תרצה לקדם את הסימפסונס גם לפארקים שלה, אבל כאן היא תיאלץ להמתין. פוקס חתומה בהסכם עם קומקאסט, בעלת יוניברסל, המעניק לפארקים מבית יוניברסל את זכויות השימוש במותג סימפסונס במתקניה. ההנחה הסבירה היא שפוקס בבעלות החדשה לא תחדש את ההסכם עם יוניברסל-קומקאסט לאחר סיומו כך שבשלב מסויים דיסני תהיה הבעלים על כל החבילה – הפקה, שידורים, פארקים ומרצ'נדייז.
אווטאר
מותג בעל ערך רב נוסף, שעתידו עדיין לפניו, הוא אווטאר. סרטו של ג'יימס קמרון משנת 2009 מחזיק עד היום בכתר הסרט המכניס ביותר בתולדות הקולנוע (במונחי ברוטו) – על אף שורה של להיטי ענק שהוציאה הוליווד בכמעט עשור שחלף מאז יציאתו לאקרנים – עם הכנסה כוללת של 2.8 מיליארד דולר.
אולפני פוקס שהוציאו את הסרט, וג'יימס קמרון עצמו, מהמרים על התיאבון לעוד מהדבר הכחול ההוא אבל הם לא מסתפקים רק בסרט המשך אחד – התוכנית נכון להיום היא לארבעה סרטי המשך שיצאו בין השנים 2020 ל-2025, בעלות כוללת של מעל 1 מיליארד דולר.
הסרטים המתוכננים שצפויים להיות ספקטקל ענק ומתמשך "מתלבשים" היטב על דיסני, מהאולפנים החזקים בעולם בכל הקשור להפצה ושיווק של סרטים כמו אווטאר, המתאימים לכל הגילאים. יתרון נוסף לחיבור בין אווטר לדיסני (שלא קיים במקרה של סימפסונס כאמור) נוגע לעובדה שהדמויות מהסרט אווטאר הם כבר חלק מהפארקים של דיסני.
לפי הסכם שנחתם בהעשור הקודם, פוקס מכרה לדיסני את הזכויות לשימוש באווטאר בפארקים שלה. דיסני הקימה מתחם מיוחד לדמויות המותג הכחול בפארק באורלנדו (Animal Kingdom theme park) שגרר עלייה של 15% בההכנסות השנתיות של הפארק. על אף היתרונות האמורים, ההוצאה האדירה הצפויה על הסרטים המתוכננים הם בהחלט הימור עצום, על מותג שכבר שנים אינו מושך תשומת לב רבה במיוחד, ודיסני תידרש לחשוב מחדש על התוכנית היומרנית של פוקס וקמרון.
אקס-מן
דיסני אמנם היא הבעלים על חלק הארי של מותגי הקומקס מבית מארוול – אך לא על כולם. פוקס היא בעלת הזכויות על זכויות ההסרטה של כמה מהמותגים, ובראשם אקס-מן (X-Men) וארבעת המופלאים (Fantastic Four). החלק המעניין בעסקה נוגע לעובדה שפוקס בחרה בחלק מסרטי מאוורל שלה לכלול סצינות בידיעה שהן יובילו לדירוג הסרט בקטגוריית 'למבוגרים בלבד'. זוהי גישה שונה לחלוטין מזו של אולפני דיסני.
המדיניות של פוקס פגעה כמובן במידת ההצלחה של חלק מהסרטים שלה, אף שהמותגים החזקים האמורים זכו בהחלט להצלחה בקופות. עדיין, הצלחות הענק של מותגי מארוול היו בעיקר תחת אולפני דיסני, בין היתר הנוקמים (Avengers: Infinity War) והפנתר השחור (Black Panther), שלא לוו בהגבלת גיל. שאלת המפתח במקרה הזה האם בסדרות גיבורי העל שדיסני רוכשת עתה מפוקס היא תאשר להמשיך עם הסיכון של קטגוריית הגבלת הגילאים או שתרסן את ההפקות לטובת הסגנון המשפחתי יותר שלה.
סרטי האיכות תחת אולפני Fox Searchlight
בחמש השנים האחרונות, אולפני פוקס סרצ'לייט זכו בשלושה פרסי אוסקר עבור הסרטים הטובים ביותר – עעבור '12 שנים של עבדות', 'בירדמן' ו'צורת המים' ('12 Years a Slave'; 'Birdman'; 'The Shape of Water') – אף אולפן אחר לא הצליח להציג רקורד שכזה בעשורים האחרונים. לא מדובר רק בתו איכות משמעותי ביותר שמצטרף לדיסני - מאז שמכרה דיסני את אולפני מירמקס בשנת 2010 היא כבר לא עושה סרטים למבוגרים, ופוקס סרצ'לייט תחזיר אותה מיידית לתחום.
מנכ"ל דיסני בוב איגר חזר ושיבח בשנים האחרונות את סרצ'לייט, שצפויה להיות ספקית מרכזית לשירות הסטרימינג של הולו (Hulu). פוקס מחזיקה ב-30% מהולו כאמור ולפי כמה מקורות, דיסני מתכוונת להפוך את הולו לשירות יותר מכוון למבוגרים, בין היתר באמצעות התכנים של סרצ'לייט, ישנים וחדשים. האולפנים האיכותיים ימשיכו להפיק סרטים לקולנוע, גם אם לא רבים – בעיקר לטובת הטקסים והפרסים, בראשות האוסקר כמובן, אך עיקר הפעילות תכוון לסטרימינג.
חברת הכבלים
ערוץ הכבלים FX של פוקס הפיק שורה ארוכה של סדרות ותוכניות שזכו להצלחה רבה - ובהן אטלנטה (Atlanta), פילדלפיה זורחת (It's Always Sunny in Philadelphia)) ואימה אמריקאית (American Horror Story), שלושתן לא מתאימות לסגנון ה'משפחתי' של ערוצי דיסני הקיימים. במובן זה, הערוץ יעניק לדיסני חדירה ראשונה לשוק שבו היא לא היתה פעילה עד כה, של סדרות למבוגרים (כמו במקרה של הסרטים), ובכך הסדרות ישרתו היטב גם את הולו, שכאמור צפוי להפוך לשירות סטרימינג עם הרבה יותר תכנים למבוגרים.
ספריית פוקס
ב-83 שנות פעילותה הפיקה פוקס מאות סרטים וסדרות, כולל כמה מהמוכרים והמצליחים ביותר בתולדות הקולנוע והטלוויזיה - בהם צלילי המוזיקה, משתגעים על מרי, תיקים באפילה ו-Glee. פוקס הצליחה במשך השנים להפוך חלק מהסדרות למרצ'נדייז רווחי במיוחד, כולל באמצעות הומאז'ים לסדרות ולסרטים ישנים. דיסני כמובן תוכל להמשיך בקו הזה, של ניצול מקסימאלי של התכנים הללו, בסטרימינג ובמוצרים. בכל הקשור להפקת תועלת מיצירת מרצ'נדייז, אין שני לה.