בלעדי לכלכליסט
תוך כדי חקירה: אירונאוטיקס תמכור לצבא תאילנד מל"טים ב-30 מיליון דולר
יצרנית המל"טים מיבנה תמכור לצבא תאילנד מל"ט מסוג דומינייטור. אף שהעסקה עדיין לא נחתמה, היא כבר גררה תלונה למשרד הביטחון
יצרנית המל"טים מיבנה אירונאוטיקס סיכמה על עסקה בהיקף של כ־30 מיליון דולר לאספקת כטב"מ מתוצרתה בשם דומינייטור, כך נודע ל"כלכליסט". העסקה צפויה להיחתם בימים הקרובים מול צבא תאילנד.
עבור אירונאוטיקס, שאותה מנהל עמוס מתן, מדובר בעסקה בהיקף כספי משמעותי, שכן מחזור ההכנסות שלה בשלושת החודשים הראשונים של השנה הסתכם בכ־30 מיליון דולר. את הרבעון הראשון חתמה החברה עם הפסד תפעולי של כ־1.2 מיליון דולר, ולכן כל עסקה בהיקף כזה עבור אירונאוטיקס היא התפתחות חשובה במיוחד.
- עסקה חדשה לאירונאוטיקס: חברה בת תספק ציוד ב-31 מיליון דולר
- בשל החקירה הפלילית: אירונאוטיקס מתקדמת ברכישה "על תנאי" של חברה בארה"ב
- הרווח הגולמי נשחק, הוצאות ההנהלה זינקו ואירונאוטיקס עברה להפסד תפעולי
הדומינייטור הוא למעשה מטוס נוסעים אזרחי שהוסב לכטב"מ. זהו מטוס דו־מנועי שנרכש מדיימונד, יצרנית מטוסים אזרחיים אוסטרית שנרכשה ונמצאת כיום בשליטה סינית, שעליו מרכיבה אירונאוטיקס מערכות צבאיות לפי השימושים וההזמנה של הלקוחות.
למטוס יש יכולת לשאת מגוון רחב של מטענים ייעודיים (מטע"דים), בהם חיישנים מכמה סוגים המאפשרים סימון מטרות בלייזר, רדארים מכמה סוגים ומערכות תקשורת לצרכים צבאיים. לפי האתר הרשמי של אירונאוטיקס, המשקל המירבי של המטע"דים עשוי להגיע ל־373 ק"ג.
בעקבות העסקה המדוברת, הוגשה תלונה לאפ"י - אגף הפיקוח על היצוא הביטחוני במשרד הביטחון - על ידי איש המל"טים לשעבר אלון וולך, שהיה אחראי לפני כשנה לתלונה שהובילה לחקירה פלילית כנגד החברה בעניין אחר.
התלונה שהתקבלה באפ"י קשורה, בין היתר, לכך שהבעלות על דיימונד עברה לידיים סיניות - מה שעלול, לכאורה, לטענת וולך להוביל לקשיים מול צדדים נוספים, כמו ארה"ב. בין היתר נכתב בתלונה: "האם הדוד סם יאהב את העובדה שישראל מוכרת מטוסים כאלה למדינה שתלויה במפעל בבעלות סינית מלאה, שמפתח בעצמו מוצרים דומים מאוד? אני לא בטוח".
אירונאוטיקס ידעה תקופה לא פשוטה בשנה שחלפה מאז הנפקתה בבורסה, ביוני 2017 בתל אביב. שווי המנייה צלל בתקופה הזו ב־61.37%, והחברה נסחרה אתמול לפי שווי של 388 מיליון שקל.
אירונאוטיקס הסתבכה בקיץ שעבר בפרשה שעדיין קיים בגינה צו איסור פרסום שהוציא בית המשפט. כל מה שניתן להגיד בהקשר של אותה פרשה, הוא שקיימת חקירה פלילית שאותה מנהלים משרד הביטחון והמשטרה. החקירה קשורה בלקוח מהותי של החברה במדינה זרה.
בעקבות אותה פרשה, נערמו קשיים גם על רכישה שביצעה אירונאוטיקס עצמה בארה"ב. החברה נאלצה להשלים את רכישת חברת CP מקליפורניה, המייצרת מערכות מחשב מוקשחות לצרכים ביטחוניים, בסכום של כ־5 מיליון דולר, תוך התחייבות כלפי הוועדה האמריקאית לבחינת עסקאות
ביטחוניות לאפשרות שתידרש למכור אותה. האפשרות הזו עשויה להתממש בהתאם להתפתחויות בחקירה המתנהלת כנגדה בישראל.
בנוסף סבלה החברה מגל עזיבות של בכירים בחודשים האחרונים. בראש גל העזיבות היה יו"ר החברה האלוף במילואים איתן בן אליהו, שסיים את תפקידו והוחלף על ידי מנכ"ל רפא"ל לשעבר והאלוף במילואים ידידיה יערי.
בחברת אירונאוטיקס סירבו להתייחס לדברים.