קנדה: 100 חנויות חדשות לממכר מריחואנה ייפתחו היום
היום ייכנס לתוקפו החוק שמאפשר לכל תושב קנדה שמלאו לו 18 לרכוש ולצרוך קנאביס להנאתו עם הגבלת נשיאה של עד 30 גרם קנאביס
- המשטרה תוכל לבצע בדיקת רוק של נהגים לאיתור סמים
- מעבדת קנאביס חדשה הוקמה באוניברסיטה העברית בירושלים בהשקעה של 2.3 מיליון דולר
- בית ההשקעות סלע מקים קרן השקעה בתחום הקנאביס
מניות חברות הקנאביס הקנדיות הגיבו אתמול בזינוקים נאים. מניית קרונוס עלתה ב־19%, קנופי גרות' הוסיפה 14.2% לשווייה, טילריי עלתה ב־11.7% ואורורה הוסיפה 7% לערכה. רכישת מריחואנה תתאפשר רק מקמעונאיות מורשות, כאשר האנליסטים חוזים כי שוק הקנאביס הקמעונאי הקנדי יגלגל מכירות של 6.5 מיליארד דולר עד 2020 שיגדל ל־9.2 מיליארד דולר ב־2025.
מאז הועלתה הצעת החוק הושקעו מיליארדי דולרים בחברות קנדיות בתחום, אך כעת צפוי מחסור בקנאביס עקב הביקוש הרב לפחות בחודשים הראשונים. כתוצאה מכך, אף שיצוא הקנאביס נמצא בחיתוליו, קנדה צפויה להשתלט על השוק העולמי. כעת גם מדינות נוספות ששוקלות לגליזציה, בהן צרפת, ספרד, צ'כיה ואיטליה, בוחנות מקרוב את השפעת הלגליזציה על קנדה. כבר היום נמכרות תפרחות של קנאביס במקומות מרכזיים בקנדה (כמו בטורונטו) בדיספנסרים במחיר של 12-10 דולר קנדי לגרם, שעלות הייצור שלו מוערכת ב־3-0.5 דולר קנדי. חברת גידולי הקנאביס הקנדית טילריי, שהיא הגדולה ביותר בתחום במונחי שווי שוק, חוותה סוג של רכבת הרים בתקופה האחרונה אחרי שצנחה לפני כשלושה שבועות בנאסד"ק ומחקה כ־10 מיליארד דולר משוויה.
טילריי מגדלת קנאביס, מבצעת את תהליך העיבוד ומוכרת את המוצרים הסופיים ללקוחות ולחולים הצורכים קנאביס רפואי בקנדה, אוסטרליה ובגרמניה (באמצעות הסכמי הפצה עם גורמים מקומיים). שדות הגידול שלה פרושים בקנדה ובאירופה. החברה הציגה במחצית הראשונה של 2018 הכנסות של 17.5 מיליון דולר אבל הפסד תפעולי של 15 מיליון דולר. רכבת ההרים של מניית החברה החלה עם זינוק של יותר מ־77% בשלושת ימי המסחר הראשונים באמצע ספטמבר, שהובילו אותה לשווי של כ־20 מיליארד דולר, מאז היא איבדה 47.9% מערכה לשווי של כ־10 מיליארד דולר, ושוב טיפסה חזרה בימים האחרונים לשווי שוק נוכחי של 15 מיליארד דולר.
הזינוק של טילריי חיזק גם מניות קנאביס אחרות בנאסד"ק, ולראייה קרן הסל ETFMG, שעוקבת אחר מניות קנאביס, עלתה באותו הזמן ביותר מ־10%. מניות נוספות שעלו בחדות באותו שבוע הן של קבוצת קרונוס (18.3%) שמחזיקה בבעלות מלאה וחלקית על שורת חברות קנדיות בתחום הקנאביס ואורורה קנאביס (38%) שמנהלת מגעים עם קוקה קולה ליצירת משקה עם CBD — אחד המרכיבים הנמצא בקנאביס.
החברות הקנדיות המרכזיות דומות מאוד לישראליות בציפייתן להסדרת הרגולציה בתחום והיעדר פעילות ממשית המצדיקה את שוויין הנסחר. לאור הקשרים ההדוקים של קנדה עם ארצות הברית ובריטניה, משערים המומחים כי הצלחה של מהלך הליגליזציה בקנדה, עשויה להוביל לשינוי גם בשתי מדינות אלה. מנגד, נהירתן של חברות לא בשלות לשוק ההון הציבורי, מהווה אחת מהרעות החולות של התחום, שצפוי להסב בטווח הרחוק נזק גדול לתעשיית הקנאביס הרפואי כולה.