יתרות השורטים על אג"ח בבורסת תל אביב טיפסו לשיא כל הזמנים
השילוב בין העלאת הריבית בשבוע שעבר, הנתפסת רק כסנונית הראשונה, לבין החשש מפני יכולת המגייסות הזרות לשרת את חובותיהן, העלו את יתרות המכירות בחסר בסוף נובמבר ל־14.9 מיליארד שקל — פי שלושה לעומת היקפן בפרוץ משבר 2008
יתרות המכירות בחסר (שורטים) של איגרות החוב שנסחרות בבורסת תל אביב הגיעו בסוף נובמבר לשיא כל הזמנים, והן מסתכמות ב־19.7 מיליארד שקל. זהו זינוק של 32.6% לעומת יתרת המכירות בחסר הגבוהה ביותר שדווחה לבורסה במהלך 2017 ועמדה על 14.9 מיליארד שקל.
- "בועה זה כשהמחיר מתנתק מהביקוש ומהשווי. בישראל אין בועה"
- כדי לשרת חוב בישראל: אולייר נטלה הלוואת בזק בריבית חריגה
- תוצאות מאכזבות לסטארווד: ה-NOI ירד ברבעון השלישי ב-8.5%
מכירה בחסר היא פעולה שבה המשקיע מוכר נייר ערך שאינו בבעלותו, מתוך כוונה לקנות אותו בעתיד במחיר נמוך יותר. אפשר להתייחס למכירה בחסר כאל הימור נגד נייר ערך, מתוך הערכה שמחירו יירד.
מהנתונים הרב־שנתיים עולה כי ב־2007, כשהחלו להופיע ניצני משבר הסאב־פריים, נרשם זינוק חד של 125% ביתרות המכירה בחסר, שהגיעו ל־6.6 מיליארד שקל. אולם עדיין מדובר בסכום זניח בהשוואה לנתון הנוכחי, שגבוה ממנו פי שלושה.
יתרות המכירה בחסר עולות ברציפות מאז ספטמבר האחרון — מגמה שאפשר להסבירה בשני גורמים מרכזיים: העלאת הריבית וחשש המשקיעים מפני קושי של המגייסות הזרות לשרת את חובן.
בנק ישראל העלה ב־26 בנובמבר את הריבית, לראשונה זה שבע שנים, אך היא עדיין נמוכה מאוד ועומדת על 0.25% בלבד. המשקיעים, שמעריכים כי העלאת הריבית היתה רק הסנונית הראשונה, מהמרים נגד האג"ח, שמחיריהן צפויים לרדת ככל שהריבית תעלה. ביטוי לחששות מפני החברות הזרות, שגייסו פה חוב בהנפקות אג"ח, אפשר למצוא במדד תל בונד־גלובל, שכיום נסחרות בו 11 סדרות אג"ח בתשואה דו־ספרתית לעומת שלוש סדרות בלבד, שנסחרו בתשואה הגבוהה מ־10%, לפני כחודש.
המשקיעים הבולטים בתחום המכירות בחסר הן קרנות הגידור ושחקני הנוסטרו, שמספרם והיקפי הפעילות שלהם נמצאים במגמת עליה בשנים האחרונות.
הנתונים על יתרות המכירות בחסר מתפרסמים מדי יום שלישי באתר הבורסה, והם נכונים לסוף המסחר ביום חמישי בשבוע שחלף. מהנתונים שפורסמו ביום שלישי האחרון, 4 בדצמבר, עולה כי חביבת השורטיסטים בשבוע המסחר שהסתיים ב־29 בנובמבר היא האג"ח של גזית גלוב (סדרה י"ב), שיתרת המכירה בחסר שלה עומדת על 76.4 מיליון שקל.
ברשימת עשר האג"ח, שיתרות השורט עליהן היא הגדולה ביותר, מופיעות חמש סדרות אג"ח של חברות נדל"ן ושתי סדרות אג"ח של בנק הפועלים.
ה"כוכבת" בדיווח הקודם, לשבוע המסחר שהסתיים ב־22 בנובמבר, היתה האג"ח של שיכון ובינוי (סדרה 8), שהובילה את רשימת השורטים בשוק האג"ח הקונצרני עם יתרת מכירות בחסר של 78.6 מיליון שקל. בשבוע שעבר יתרת השורט על אג"ח זו התכווצה ל־52.4 מיליון שקל.
מגמה בולטת נוספת, שעולה מהנתונים השבועיים, היא עלייה ביתרות השורט על החברות האמריקאיות שגייסו חוב בישראל. לדוגמה, יתרות המכירה בחסר על האג"ח של חברת מויניאן (סדרה א') זינקו בשבוע מרמה של 26.1 מיליון ערך נקוב לרמה של 38.6 מיליון ערך נקוב, ויתרות השורט על האג"ח של חברת סילברטין (סדרה א'), שנהנית מהדירוג הגבוה ביותר מבין החברות הזרות שגייסו אג"ח בישראל (AA), עלו גם הן בשיעור משמעותי, מרמה של 31.9 מיליון ערך נקוב לרמה של 38.2 מיליון ערך נקוב.