דיסני השלימה את עסקת ה-71 מיליארד דולר של רכישת פוקס
תשעה חודשים לאחר חתימת ההסכם הועברו רשמית נכסי פוקס לידיה של דיסני; המנכ"ל בוב אייגר: השילוב של דיסני עם התכנים העשירים והכישרון המוכח של פוקס המאה ה-21 ייצר קבוצת בידור גלובאלית עילאית"
עסקת הענק של דיסני-פוקס הושלמה: תשעה חודשים לאחר חתימת ההסכם, שבו רכשה דיסני את נכסי פוקס המאה ה-21 תמורת 71 מיליארד דולר, הועברו הנכסים רשמית לבעלותה של דיסני.
- דיסני חתכה את שכרו של המנכ"ל בוב אייגר ב-13.5 מיליון דולר
- דיווח: דיסני תרכוש את השליטה ב-Hulu
- בארה"ב דיסני ניצחה את אפל: לאיזה מותגים אתם קשורים רגשית
העסקה נחתמה לאחר מו"מ ארוך בין הצדדים, שהחל בדצמבר 2017 בהצעה ראשונית של 52 מיליארד דולר, ובתום התמודדות מול ענקית המדיה קומקאסט, שויתרה לבסוף על העסקה ביולי 2018 לאחר שהעדיפה להתמקד ברכישת סקיי.
"זהו יום מיוחד והיסטורי עבורנו, יום שיספק בטווח הארוך ערך מוסף משמעותי לחברה ולבעלי המניות שלה. השילוב של דיסני עם התכנים העשירים והכישרון המוכח של פוקס המאה ה-21 ייצר קבוצת בידור גלובאלית עילאית, בעמדה מצויינת להובלת התקופה הדינמית כל כך בתחום התוכן", אמר יו"ר ומנכ"ל דיסני בוב אייגר.
בין היתר הועברו אתמול לידי דיסני אולפני הסרטים והטלוויזיה של פוקס, ערוצי הספורט המקומיים שלה, ערוצי כבלים בהם ערוץ FX ונשיונל ג'יאוגרפיק, נכסים בינלאומיים שונים וכן מניותיה של פוקס בשירות הסטרימינג הולו. פוקס תישאר בעיקר עם ערוצי החדשות שלה, חברת הפקות ועם שורה של נכסים נוספים.
לעסקה יש שורה ארוכה של השלכות, בראשן התחרות החזיתית הצפויה של דיסני בנטפליקס, עם הפתיחה הצפויה של שירות הסטרימינג דיסני פלוס בהמשך השנה – שירות שיספק תוכן בהיקף עצום של פוקס ושל דיסני למנויים.
מעבר לכך, המהלך מצמצם את מספר אולפני הענק של הוליווד שזכו לכינוי Big Six, ויהיו מעתה ה- Big Five- וורנר (Warner Bros), יוניברסל (Universal), סוני (Sony Pictures), פארמונט (Paramount Pictures) וסוני. חשוב מכך – העסקה צפויה לגרור פיטורים של אלפי עובדים, כאשר לפי הערכות מוקדמות המיזוג יוביל לקיצוץ של כ-4,000 משרות.
מותגי העל החדשים של דיסני
הסימפסונס: המותג החשוב ביותר של פוקס שעובר לידי דיסני הוא כמובן סדרת הסימפסונס (The Simpsons). הסדרה (המתוסרטת) הארוכה ביותר בעונות שידור בתולדות הטלוויזיה האמריקאית נכנסת בחודש ספטמבר לעונה ה-30 שנה. פוקס הניבה מהפקת הסדרה, אחת החשובות והטובות ביותר לדעת רבים בהיסטוריה של הטלוויזיה, מיליארדים רבים של דולרים, מפרסום וממכירת מוצרים (מרצ'נדייז).
דיסני רוכשת במסגרת העסקה את אולפני הטלוויזיה של פוקס המייצרים את סדרת הסימפסונס אך לא את רשת השידור של פוקס שבה היא משודרת. כך שבפועל, העונות החדשות של הסדרה יופיעו ברשת שאינה של דיסני - אך דיסני תקבל תמורה עבור ההפקה שלהן. בה בעת, חברת הכבלים של פוקס, FX, שאותה כן רוכשת דיסני, רכשה בשנת 2013 את הזכויות הבלעדיות לשידורים חוזרים ולשידורי אונליין של הסדרה, תמורת 400 מיליון דולר.
אווטאר: מותג בעל ערך רב נוסף, שעתידו עדיין לפניו, הוא אווטאר. סרטו של ג'יימס קמרון משנת 2009 מחזיק עד היום בכתר הסרט המכניס ביותר בתולדות הקולנוע (במונחי ברוטו) – על אף שורה של להיטי ענק שהוציאה הוליווד בכמעט עשור שחלף מאז יציאתו לאקרנים – עם הכנסה כוללת של 2.8 מיליארד דולר.
אולפני פוקס שהוציאו את הסרט, וג'יימס קמרון עצמו, מהמרים על התיאבון לעוד מהדבר הכחול ההוא אבל הם לא מסתפקים רק בסרט המשך אחד – התוכנית נכון להיום היא לארבעה סרטי המשך שיצאו בין השנים 2020 ל-2025, בעלות כוללת של מעל 1 מיליארד דולר.
גיבורי העל של מארוול: דיסני אמנם היא הבעלים על חלק הארי של מותגי הקומקס מבית מארוול – אך לא על כולם. פוקס היא בעלת הזכויות על זכויות ההסרטה של כמה מהמותגים, ובראשם אקס-מן (X-Men) וארבעת המופלאים (Fantastic Four). החלק המעניין בעסקה נוגע לעובדה שפוקס בחרה בחלק מסרטי מאוורל שלה לכלול סצינות בידיעה שהן יובילו לדירוג הסרט בקטגוריית 'למבוגרים בלבד'. זוהי גישה שונה לחלוטין מזו של אולפני דיסני.
המדיניות של פוקס פגעה כמובן במידת ההצלחה של חלק מהסרטים שלה, אף שהמותגים החזקים האמורים זכו בהחלט להצלחה בקופות. עדיין, הצלחות הענק של מותגי מארוול היו בעיקר תחת אולפני דיסני, בין היתר הנוקמים (Avengers: Infinity War) והפנתר השחור (Black Panther), שלא לוו בהגבלת גיל. שאלת המפתח במקרה הזה האם בסדרות גיבורי העל שדיסני רוכשת עתה מפוקס היא תאשר להמשיך עם הסיכון של קטגוריית הגבלת הגילאים או שתרסן את ההפקות לטובת הסגנון המשפחתי יותר שלה.