$
בורסת ת"א

"הקניונים ערוכים לכניסת אמזון לישראל, תגובת המניות - רגשית וראשונית"

מניות הקניונים מאבדות גובה אחרי שאמזון פנתה למוכרים ישראלים והציעה להם למכור לקהל המקומי; הכלכלן הראשי של מזרחי טפחות: "מפעילות הקניונים הסתכלו קדימה והרחיבו תחומים כמו בילוי והסעדה, שבהם אמזון לא תוכל להתחרות"

שיר רייטר 12:5630.04.19

הצטרפו לעדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

 

סימני הכניסה של אמזון לשוק הישראלי מרעידים היום (ג') את מניות הקניונים בבורסה בתל אביב, אולם בשוק לא מתרגשים מהתגובה ומזכירים שהיא "ראשונית ורגשית".

ענקית המסחר האלקטרוני פנתה בעברית למוכרים בישראל והציעה להם למכור לקהל המקומי, ובתגובה מניות הקניונים - עזריאלי, ביג ומליסרון - רושמות ירידות של עד 4%. 

ברקע - הישראלים ממשיכים להגדיל את הקניות ברשת, ובמהלך 2018 נמסרו יותר מ-65 מיליון חבילות מחו"ל במשקל כולל של 14.1 טון, עלייה של 6.6% במספר החבילות ו-22.6% במשקלן.

משלוח של אמזון משלוח של אמזון צילום: Mike Segar


     

"ההשפעה המיידית על המניות היא שלילית, אבל לא כצעקתה", אמר רונן מנחם, הכלכלן הראשי של בנק מזרחי טפחות. לדברי מנחם, חשוב לזכור שהתגובה הראשונית היא ראשונית בלבד ויש להבדיל בין התגובה הרגשית המיידית, לבין התגובה הכלכלית המתמשכת. הכלכלן הדגיש גם כי הירידות שרושמות היום מניות הקניונים מתרחשות אחרי עליות חדות.

 

"זה לא ממש חדש", אמר מנחם. "כבר שנתיים מדברים על כך שאמזון מכוונת לפעול בישראל, והחברות נערכו לקראת כניסתה. מפעילות הקניונים מסתכלות קדימה והרחיבו תחומים כמו מתחמי בילוי והסעדה, שהם ייחודיים לקניונים ובהם אמזון לא תוכל להתחרות".

 

הדרך השנייה שבה מתמודדות החברות עם צמיחת הקניות אונליין, היא הרחבת מוקד הפעילות שלהן לתחומים נוספים מלבד הקניונים. הדוגמה האחרונה להתרחבות כזאת היא חברת ביג מרכזי קניות, שלפני פחות משבועיים הודיעה על פרויקט ראשון בתחום המשרדים. לדברי מנחם, "הנפח שתופסים הקניונים בפעילות של החברות יורד וימשיך לרדת".

מתחם המזון בקניון עופר בבאר שבע מתחם המזון בקניון עופר בבאר שבע צילום: ישראל יוסף


       
מההודעה ששלחה אמזון למוכרים ישראלים נראה שהענקית האמריקאית תחל לפעול בארץ בשיטת fbm כפי שעשתה ברוב המדינות בהן השיקה פעילות מקומית: את הסחורה יאחסנו ויספקו המוכרים.

 

"התהליך יתבצע בשלבים ויכלול את הרחבת הפלטפורמה בעתיד", העריכה אילנית שרף, מנהלת מחלקת המחקר בבית ההשקעות פסגות.

 

"התוצאה תהיה הגברת התחרות בתחום הקמעונאות בארץ לצד הגברת המודעות לאונליין. בסופו של דבר, תיתכן פגיעה במרכזי המסחר בישראל ובקמעונאיות המקומיות. גם אם הן השכילו להקים פלטפורמה משל עצמן, חלקן סובלות כבר היום מהגברת התחרות".

 

שרף ציינה כי "כבר היום אנו עדים להתפתחות וצמיחה דו ספרתית ברכישות אונליין של הישראלים". עם זאת, עדיין מדובר בהיקף רכישות שאינו עולה על 15% מסך הצריכה המקומית כאשר ההערכות הן כ-12% בשנת 2018.

 

חברות אופנה ישראליות רבות מפעילות כבר כיום אתר מכירות באינטרנט, כשבין הבולטות שבהן קבוצת פוקס שמפעילה את אתר Terminal X, קסטרו, רנואר וגולף קידס.

      

אתר האופנה טרמינל X אתר האופנה טרמינל X צילום: צילום מסך
     

"אחד החששות של השוק הוא שהתרחבות המכירות באינטרנט תוריד את המחירים ותגביר את התחרות", אמר מנחם. "אבל כבר היום חברות ישראליות רבות מוכרות אונליין, כך שלא בטוח שהכניסה של אמזון תשפיע בכיוון הזה". מנחם העריך שרשתות אופנה בינלאומיות כמו זארה ימשיכו כרגיל את פעילותם בקניונים ולא ינסו למכור לישראלים דרך אמזון.

 
גם שרף ציינה כי "עד כה, הקניונים בארץ לא ממש סבלו מהצמיחה בצריכה המקומית באמצעות האונליין וחדירת התחרות הבינלאומית לישראל. עם זאת, התפתחות האונליין, הגידול במספר השחקניות והתפתחויות טכנולוגיות שמשפרות את חווית הקנייה, יובילו בסופו של דבר לצמיחה משמעותית של האונליין על חשבון האופליין".

כיוון שקיימים כבר אתרי קניות אונליין ישראלים רבים, בשוק מעריכים שהפנייה של אמזון תשפיע בעיקר על בעלי עסקים קטנים ותספק להם פלטפורמת מכירות נוחה. לדברי שרף, מכירה דרך אמזון "תציב את בעלי העסקים הקטנים על המפה ותעניק להם בסיס לשיווק רחב יותר, כמו גם אפשרות להגיע ללקוחות חדשים שלא היו בהישג ידם בעבר, בעיקר נוכח עלויות מאוד גבוהות כמו שכירויות בקניונים".

 

מנחם מסכם כי "כל הגורמים האלה אמורים לרכך, לאחר ההשפעה הרגשית, את ההשפעה העסקית לטווח הארוך על חברות הקניונים".
בטל שלח
    לכל התגובות
    x