ראיון כלכליסט
"ישראל לא יכולה להתחרות ביצרני הקנאביס בארה"ב"
ניקי פריד, נציבת החקלאות של מדינת פלורידה, סבורה שעל חברות הקנאביס הישראליות להתמקד ביתרון הידע שלהן ולא לבנות על הלגליזציה הפדרלית: "חסר לנו מדע שיעמוד מאחורי הצמח"
ניקי פריד (41), נציבת החקלאות של מדינת פלורידה בארה"ב, לא מאמינה ביתרון ישראלי בגידול חקלאי של קנאביס רפואי או במוצרים ישראליים בשווקים האמריקאיים, אבל קוראת לתעשייה הישראלית להתחבר לזו האמריקאית באמצעות מחקר ופיתוח. פריד היא האשה היחידה מבין 14 נשים שמכהנות בתפקיד נציב החקלאות בכלל מדינות ארה"ב שנבחרה לתפקיד. מקבילותיה מונו על ידי המושל במדינתן ולא נבחרו על ידי הציבור. מצע הבחירות שלה נסב סביב הרחבת הקנאביס הרפואי.
- טוגדר יוצאת להנפקה – רוצה לגייס עד 8.6 מיליון שקל
- מפעל הקנאביס הגדול בישראל למשרד הבריאות: "לא ייתכן שאתם עדיין לא מאפשרים ייצוא"
- כבר לא מיליארד דולר: יצרנית הקנאביס הישראלית BOL חותכת 17% משוויה לקראת ההנפקה
ארה"ב היא השוק הגדול בעולם, וחברות הקנאביס הרפואי הציבוריות הישראליות מזכירות שוק זה בכל דו"ח שבו הן מציגות את פוטנציאל הפעילות שלהן, אם וכאשר ייפתח השוק האמריקאי פדרלית. פריד הגיעה לישראל במסגרת משלחת סחר רשמית של מדינת פלורידה, ומלווה בביקורה על ידי עו"ד מיטל סטבינסקי, יו"ר משותף בפעילות הישראלית של משרד עורכי הדין Holland & Knight. פריד סיפרה ל"כלכליסט" במסגרת ראיון שנערך עמה לפני השתתפותה בשולחן עגול שנערך עם חברות הקנאביס בבניין סטארט־אפ ניישן בתל אביב, כי "לא חסרים לנו שטחי גידול חקלאי או מגדלי קנאביס. חסר לנו מדע שיעמוד מאחורי הצמח".
האיסור הפדרלי יצר מצב שבו חברות הקנאביס לא יכולות לבצע מכלול פעילויות כדוגמת פתיחת חשבונות בנק ומעבר של סחורה בכבישים החוצים את המדינות השונות. בנוסף, רק לאחרונה הודיעו פייסבוק וגוגל כי לא יאפשרו פרסום ואפליקציות למכירת קנאביס בפלטפורמות הווירטואליות שלהן. בתשובה לשאלה שהעלו כתבים בוושינגטון בנושא, צוטט טראמפ בפוקס ניוז, כי "אנחנו בוחנים את זה, אבל אני כנראה בסופו של דבר אתמוך בכך, כן".
בועת הקנאביס לצורכי פנאי תתפוצץ
הגעת עד לישראל כדי לספר לחברות שאין להן מה לתרום?
פריד: "יש הבדלי מסה בקרקעות בין פלורידה, או כלל מדינות ארה"ב, לבין ישראל, ואיני רואה כיצד מדינה קטנה כמו ישראל תהיה מסוגלת להתחרות מול החקלאים או היצרנים האמריקאים. עם זאת, לישראל יש יתרון עצום במחקר המדעי של הצמח והמידע הקליני שנאסף עליו, שמקדים את ארה"ב עשורים קדימה.
"כולם בוחנים מתי המדינות בארה"ב יאשרו לגליזציה מלאה וחושבים שמשם יבוא הכסף. לדעתי, זה כיוון שגוי. אחרי התפוצצות הבועה, חברות הקנאביס יירכשו על ידי חברות התרופות ואז גם יינתן למטופלי הקנאביס הרפואי כיסוי ביטוחי מלא מטעם חברות הביטוח. אבל כדי שהדבר יאומץ על ידי יותר רופאים, וכדי שחברות התרופות יוכלו לפנות ל־FDA (מינהל המזון והתרופות של ארה"ב), יש צורך להצמיד מדע לצמח".
איך שוק הקנאביס הרפואי פועל כיום בפלורידה?
"התוודעתי לשוק הקנאביס באמצעות מכר שלמד עמי באוניברסיטת פלורידה, שרצה להיכנס לתחום כיזם ושאל אם אני מכירה מישהו. הכרתי את אחת המשפחות שהחזיקו במשתלה והיו זכאיות לקבלת רישיון וחיברתי ביניהם, וכשהם ניגשו לקבלת הרישיון, נקראתי כעורכת דין לייעץ. לצערי הרב, אני גם חווה את זה כיום מקרוב, לאחר שאמא שלי אובחנה כחולת סרטן יומיים אחרי שנבחרתי, והפכה לזכאית לקנאביס רפואי. אני רואה עד כמה זה מקל ועם זאת שומר על צלם אנוש ועל סגנון החיים שאנשים רגילים אליו, בניגוד לשימוש באופיואידים (OPIOIDS - תרופות המדכאות את מערכת העצבים המרכזית תוך הפחתת יכולת הגוף להגיב לגירויים), שלא מאפשרים זאת.
סטבינסקי מסבירה: "האופיואידים הפכו למגפה של ממש בארה"ב, וזה ניכר בעיקר בקרב אחד הכוחות היותר מרכזיים שדוחף כיום ללגליזציה בארה"ב והוא יוצאי המלחמות השונות (War veterans). הם הפכו למכורים לאופיואידים והקנאביס עושה עבורם את אותה הפעולה של קהות הכאב שהם חווים מחד, ביחד עם שמירה על הכבוד העצמי מאידך.
ההמפ משמעותי מהקנאביס
מתוך 51 המדינות בארה"ב, כולל וושינגטון DC (שאיננה מדינה), רק 37 מאפשרות קנאביס רפואי, ב־11 יש לגליזציה מלאה ושלוש מדינות לא מאפשרות קנאביס בשום צורה. היזמים מקווים שפלורידה וניו יורק יצביעו בעד לגליזציה מלאה, וישלשו את השוק העצום ממילא של קנאביס לצורכי פנאי.
מה הפוטנציאל העסקי שפלורידה מזהה בקנאביס?
פריד: "עקב הסכמי הסחר עם מקסיקו וקנדה, שהשתלטו על גידולים חקלאיים כמו עגבניות ותותים, חקלאי פלורידה נשארו כמעט ללא גידולים חקלאיים.
"לאחרונה, עם אישור חוק החקלאות (Farm Bill), שהעמיד תקציב של 867 מיליארד דולר לתקופה של חמש שנים לתקצוב תוכניות סבסוד והלוואות בתנאים מועדפים לחקלאים, ניתנו לנו הכלים לתמוך בהם. במסגרת אותו חוק אושר גם גידול חקלאי של צמח ההמפ, שהפך חוקי ברמה הפדרלית ולדעתי יהפוך לגידול החקלאי הנפוץ בארה"ב, הקנאביס הרפואי ימשיך לצד זה".
סטבינסקי: "החששות שהועלו בדיון הציבורי של ה־FDA בנוגע לחוסר המידע הקליני על ה־CBD בארה"ב הנם בהחלט מבוססים. כאן בדיוק מתחברת מדינת ישראל, שהשכילה לתמוך במחקר ופיתוח בתחום הקנאביס הרפואי לאורך עשרות שנים".
אם זה כל כך טוב, מדוע הממשל הפדרלי אוסר זאת?
פריד: "מעורבת בזה המון פוליטיקה כי יש לקנאביס עדיין סטיגמה שלילית. להעביר את המיקוד לעבר משהו גדול כמו הקנאביס זה לא פשוט במדינות שבהן הנציגים הם לעתים יותר שמרנים מהציבור אותו הם מייצגים. עם זאת, ברגע שמדינת קולורדו הראתה מודל שבמסגרתו מאות מיליוני דולרים חוזרים למדינה בדמות מסים שמושקעים לאחר מכן בחינוך, בתשתיות, ובכבישים, אז כולם התחילו להבין שזה כדאי. רפובליקנים מדברים כסף, בעוד הדמוקרטים מדברים תשוקה. יחד זה דו־מפלגתיות מדהימה שיכולה להוביל לקידום מואץ של הנושא.