נעילה ירוקה בוול סטריט; טבע זינקה ב-8.7%
חברת התרופות הודיעה שגיבשה טיוטת הסכם עם ארבע מדינות בארה"ב לסיום פרשת האופיואידים בהיקף 23.25 מיליארד דולר; המסחר באירופה ננעל בעליות למרות שהפרלמנט הבריטי לא ערך הצבעה על הסכם הברקזיט. ברקע למסחר - אופטימיות בנוגע להסכם הסחר בין סין וארה"ב
דיווח שוטף מהשווקים המובילים בעולם: העדכונים החשובים, המניות הבולטות, אגרות החוב, ועדכוני האנליסטים
ניקיי האנג סנג שנגחאי דאקס קאק פוטסי דאו ג'ונס נאסד"ק S&P 500
הצטרפו לעדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון ב"כלכליסט"
23:00 - המסחר בוול סטריט ננעל הערב (ב') בעליות שערים. מדד דאו ג'ונס עלה ב-0.2%, מדד S&P 500 טיפס ב-0.7% ומדד נאסד"ק הוסיף לערכו 0.9%. ברקע, אופטימיות בנוגע להסכם סחר בין ארה"ב וסין. מניית טבע זינקה בשיעור של 8.7%, לאחר הודעת החברה על טיוטת הסכם שגובשה מול ארבע מדינות בארה"ב לסיום פרשת האופיואידים (ראו דיווח קודם). מניית בואינג צנחה ב-3.8%. דקות ספורות לפני נעילת המסחר התפרסם דיווח ב-CNBC, לפיו סופטבנק תשתלט על Wework. על פי הדיווח, החברה היפנית תשקיע 5-4 מיליארד דולר על מנת לרכוש מניות של החברה שיעניקו לה שווי שוק של 8 מיליארד דולר.
22:30 - מניית טבע מזנקת ב-8% במסחר בוול סטריט לאחר שהודיעה בשעה האחרונה שגיבשה טיוטת הסכם בהיקף 23.25 מיליארד דולר עם ארבע מדינות בארה"ב לסיום פרשת האופיואידים. לפי הודעת החברה, היא תשלם 250 מיליון דולר במזומן ותספק תרופות בשווי 23 מיליארד דולר במשך עשור. ההבנות העקרוניות הושגו מול התובעים הראשיים במדינות צפון קרוליינה, פנסילבניה, טנסי וטקסס, כמו גם חלק מהמשפחות שתבעו את החברה. לפי החברה, המתווה שגובש מציע מנגנון שבאמצעותו תוכל החברה לסיים ולהסדר את מרבית התביעות שנותרו ושלא יוצגו במגעים מולה.
21:40 - מחיר הנפט נפל ב-0.9% היום. על רקע דיווחים שהסכם סחר בין סין וארה"ב יושג בקרוב. מחיר חבית נקבע על 53.31 דולר. מניית טבע מזנקת ב-9%.
למרות מלחמת הסחר בין ארה"ב וסין, ההון של שתי המדינות גדל משמעותית ב-12 החודשים האחרונים והן הוסיפו 3.8 טריליון דולר ו-1.9 טריליון דולר להונן, בהתאמה. לפי דו"ח העושר העולמי שמפרסם קרדיט סוויס, הונה העדכני של סין מסתכם ב-63.8 טריליון דולר - גבוה פי 17 מזה של ארה"ב בשנת 2000 שעמד על 3.7 טריליון דולר. עם זאת, ארה"ב עדיין מובילה את העולם, עם הון של 106 טריליון דולר.
19:00 - המסחר בבורסות המובילות באירופה ננעל הערב (ב') בעליות שערים, למרות שהסכם הברקזיט של בוריס ג'ונסון שוב לא עלה לאישור הפרלמנט. מדד פוטסי הבריטי ומדד קאק הצרפתי עלו כל אחד ב-0.2%, מדד דאקס הגרמני הוסיף לערכו 0.9%.
18:05 - מכה נוספת לבוריס ג'ונסון: ראש ממשלת בריטניה לא יוכל לערוך היום הצבעה על הסכם הברקזיט שאליו הגיע לאחרונה עם בריסל. לפי הדיווח ב-CNBC, ממשלת בריטניה הייתה מעוניינת לערוך היום (ב') "הצבעה משמעותית", אך היוזמה הזו נדחתה על ידי יו"ר הפרלמנט ג'ון ברקו (John Bercow), משום שזה אינו "פרלמנטרי" לשאול את הנבחרים פעם אחר פעם את אותן השאלות.
18:00 - מניית בואינג נופלת בשיעור של 4.3% בוול סטריט לשפל של חודשיים, לאחר דיווח ביום שישי שלפיו החברה הטעתה את רשויות התעופה הפדרליות אודות בטיחות מטוסי ה-737 מקס שלה. החברה ירדה ביותר מ-12% במצטבר בשלושת ימי המסחר האחרונים בניו יורק.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
16:30 - שבוע המסחר בבורסות ניו יורק נפתח היום בעליות על רקע האופטימיות של המשקיעים בנוגע להסכם הסחר בין סין וארה"ב וכן על רקע עונת הדוחות. המדדים עולים בעד חצי אחוז, מניית טבע מטפסת ב-0.5% לאחר הדיווח על הסדר שאליו הגיעה עם שני מחוזות בפרשת האופיואידים, רגע לפני פתיחת המשפט (ראו דיווח קודם).
15:30 - הירידות במניית טבע בשלב טרום המסחר בוול סטריט התמתנו ל-1% לאחר הדיווח בוול סטריט ג'ורנל על ההסדר שהגיעה עם חברות אחרות בפרשת האופיואידים - הסדר שימנע משפט בארה"ב. הפרטים הראשונים מלמדים שאין מדובר בהסדר כולל בפרשה, אלא בהסדר מול שני מחוזות במדינת אוהיו – קויאהוגה וסאמיט. זה היה המודל גם עבור חברות תרופות אחרות, לצורך ההיחלצות מהמשפט. כך למשל מלינקרודט הגיעה להסדר בתחילת ספטמבר עם המחוזות בהיקף של 30 מיליון דולר ונמנעה מהמשפט.לפי דיווח של CNBC, טבע הגיעה להסדר של 260 מיליון דולר עם המחוזות. לפי ההערכות ההסכמה הזאת צפויה להוציא את החברה מהליכה למשפט, ובמקביל לקנות לה זמן לצורך גיבוש הסדר מקיף וכוללני יותר. נראה על פניו כי מדובר בסוג של מוצא של הרגע האחרון, שמטרתו להרוויח זמן, אך אין מדובר בתחליף להסדר כולל.
14:30 - הבורסות בניו יורק יפתחו בעוד כשעתיים שבוע מסחר חדש: ביום שישי המדדים המובילים בוול סטריט ננעלו בירידות של עד 0.9%, כשברקע עונת הדו"חות (נטפליקס בלטה לרעה עם נסיגה של 6%), פרסום נתוני הצמיחה החלשים בסין מזה 27 שנים, ואי הוודאות בפרלמנט הבריטי בנושא הברקזיט – החלטה עשויה להתקבל בהמשך היום בהצבעה. בינתיים, החוזים העתידיים על המדדים המובילים בניו יורק עולים ב-0.2%.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
מניית טבע יורדת בטרום המסחר בוול סטריט ב-5.2%, זאת לאחר שכבר ירדה ב-7% במסחר המאוחר בשישי, כשברקע המשפט הצפוי להיפתח היום בארה"ב בפרשת האופיואידים וקשיים בניסיונות להגיע לפשרה. המשפט כולל אלפי תביעות שהוגשו בשנים האחרונות שהובילו לאישומים נגד טבע (וחברות פארמה נוספות) על כך ששיווקה באגרסיביות משככי כאבים מבלי ליידע את המטופלים כי הם עשויים להתמכר לתרופות. מאות אלפי אנשים בארה"ב מתו כתוצאה משימוש במשככי כאבים החל משנות ה-90.
בואינג מאבדת 1.3% בטרום המסחר על רקע שערורייה חדשה: טייס בכיר בחברה אמר שייתכן כי הטעה שלא בכוונה רגולטורים, בשורה של הודעות פנימיות שנשלחו החל מ-2016 ופורסמו ביום חמישי האחרון. המשבר החדש של יצרנית המטוסים הגדולה בעולם ימשיך להעסיק את קברניטי החברה לצד שתי ההתרסקויות הקטלניות בשנה האחרונה של מטוסיה מסוג 737 מקס.
מניית ג'ונסון אנד ג'ונסון עולה ב-0.4% בטרום המסחר: החברה אישרה ביום שישי האחרון כי ביצעה ריקול ל-33 אלף בקבוקי טלק, לאחר שנמצאה כמות קטנה של אסבסט בבקבוק בודד. הגילוי עלול לסבך את החברה במאבקה מול אלפי תובעים בפרשת הטלק המסרטן.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
מה צפוי השבוע: חברות מובילות בוול סטריט יוסיפו לדווח על הרווחים הרבעוניים, ביניהן מקדונלדס שתפרסם מחר את רווחי הרבעון השלישי. המשקיעים מקווים לדיווח חיובי שידחוף את המניה למעלה – מתחילת 2019 התחזקה ב-17% (אמנם בחודשיים האחרונים ירדה ב-4.5%), נמוך ממדד ה-S&P 500 שטיפס ב-19% מתחילת השנה.
12:45 - סוכנות רויטרס מדווחת כי ר"מ בריטניה, בוריס ג'ונסון, ינסה להעביר את הסכם הברקזיט היום בפרלמנט, אם כי לא בטוח שהדבר יתאפשר על ידי בית הלורדים. הפוטסי נסחר בעלייה של 0.1% והפאונד עולה פחות מ-0.1% לרמה של 1.2981 דולר.
12:20 - שוק האג"ח: משרד האוצר האמריקאי מתכוון להוציא היום למכירה אג"ח בהיקף כולל של 87 מיליארד דולר. התשואה לאג"ח אמריקאי ל-10 שנים עולה ב-0.032% ל-1.78%. התשואה לאג"ח ל-30 שנה עולה ב-0.038% ל-2.286%.
11:10 - הפאונד הבריטי עשוי להתחזק ואף להגיע לרמה של 1.35 דולר, כך לפי גולדמן זאקס. בבנק מעריכים כי הדבר אפשרי לנוכח הירידה בסבירות שבריטניה תצא מהאיחוד האירופי ללא הסכם ("ברקזיט קשה"), וסבורים שראש הממשלה ג'ונסון יוכל להעביר את הסכם הפרישה בפרלמנט היום או מחר.
בתוך כך רוב בורסות אירופה עברו לעליות, ופוטסי מתחזק ב-0.3%. דאקס מוסיף 0.8%. הפאונד עבר לעלייה קלה והוא מתחזק ב-0.1% לרמה של 1.2985 דולר.
10:00 - בורסות אירופה פתחו את יום המסחר במגמה מעורבת על רקע חוסר הוודאות סביב הברקזיט והמתנה לתשובת האיחוד האירופי באשר לדחיית יציאתה של בריטניה ממנו מתאריך היעד - ה-31 באוקטובר (ראו דיווח מוקדם). פוטסי בבריטניה עולה ב-0.1%, וקאק בצרפת יורד בשיעור דומה. מדד סטוקס 600 האזורי נסחר ביציבות, כאשר מגזר הבנקים עולה ב-0.7% ומגזר האנרגיה יורד ב-0.3%.
הפאונד הבריטי ממשיך במגמת הירידה ומאבד 0.4% ל-1.2918 דולר.
בתוך כך בורסות אסיה ננעלו במגמה מעורבת, כאשר ניקיי ביפן עלה ב-0.3% ובורסת אוסטרליה נחלשה ב-0.1%.
09:20 - מחירי הנדל"ן בבריטניה רשמו את העלייה החודשית הנמוכה ביותר לחודש אוקטובר מאז 2008, כך לפי מדד Rightmove House. לפי הדיווח, מדובר בעלייה ממוצעת של 0.6% (1,942 פאונד) בחודש הנוכחי ל-306,712 פאונד. בהשוואה לשנה שעברה נרשמה ירידה של 0.2% במחירים.
08:20 - בשוק הסחורות: הנפט נחלש ב-0.2% ונסחר סביב 53.7 דולר לחבית. הזהב נחלש ב-0.1% סביב 1,493.2 דולר לאונקיה.
07:40 - בורסות אסיה נסחרות במגמה מעורבת על רקע אי הוודאות סביב סוגיית הברקזיט והמשך המתח בנושא הסחר בין ארה"ב וסין: ניקיי עולה ב-0.4%, האנג סנג מוסיף 0.3%, בורסת אוסטרליה מאבדת 0.1%. ובורסת שנגחאי נסחרת ביציבות לאחר שכבר ירדה ב-0.5%. מניית ניסאן ביפן עולה ב-0.1%. מדד MSCI האזורי עולה ב-0.2%.
נתוני מאקרו: יפן דיווחה על ירידה על ירידה של 5.2% ביצוא בחודש ספטמבר בהשוואה לחודש המקביל אשתקד (בעיקר בשל חולשה מול סין, דרום קוריאה ומדינות נוספות באסיה) - מדובר בחודש העשירי ברציפות בו נרשמת ירידה בנתון זה. צפי האנליסטים עמד על ירידה של 4%. היבוא ירד ב-1.5%. הגירעון המסחרי הגיע בעקבות זאת ל-123 מיליארד ין (1.1 מיליארד דולר). עיקר הירידה ביצוא נרשמה במכונות לייצור שבבים ובחלקי מכוניות.
האיחוד האירופי ידחה את מועד הברקזיט עד פברואר אם ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון לא יצליח לאשר השבוע בפרלמנט את הסכם היציאה מהאיחוד, על כך דיווח העיתון "סאנדיי טיימס". בריטניה אמורה לעזוב את האיחוד ב-31 באוקטובר, אך הפרלמנט לא מצליח להגיע להסכמה על מתווה העזיבה. לפי מקורות דיפלומטיים המצוטטים בעיתון, הדחייה תהיה "גמישה", כלומר בריטניה תוכל לעזוב מוקדם יותר - ב-1 או ב-15 בנובמבר, דצמבר או ינואר, אם ההסכם יאושר עד אז. אם יוכרז משאל עם נוסף בבריטניה, הברקזיט יידחה לתקופה ארוכה יותר. עם זאת, יש לציין כי בנק גולדמן זאקס הוריד את הסבירות לברקזיט ללא הסכם מ-10% ל-5%.
בעקבות כישלונו של ג'ונסון לאשר את הסכם הברקזיט שהשיג בפרלמנט, הפאונד נסחר בירידה של 0.5% לרמה של 1.2911 דולר.