השפעת הריבית הנמוכה: הפסד של 90 מיליון שקל למנורה
חברת הביטוח הראשונה שפרסמה את תוצאותיה הכספיות מדווחת על הפסד רבעוני כתוצאה מהפרשות גבוהות על רקע ירידת סביבת הריבית ועדכון לוחות התמותה; מנגד, ביטול תקנות וינוגרד שהגדילו הפיצויים בביטוחי הרכב, הביא לשחרור הון לשורת הרווח שקיזז חלק מהפגיעה
חברת הביטוח מנורה היא הראשונה מבין חברות הביטוח לפרסם את התוצאות הכספיות שלה לרבעון השלישי: החברה ככל הנראה צפויה להציג את ההפסד הנמוך במערכת, כתוצאה מירידת סביבת הריבית, בשל חשיפה מוגבלת להשפעות הריבית ארוכת הטווח בהשוואה למתחרות שלה. מנורה, המנוהלת על ידי יהודה בן אסאייג, סיימה את הרבעון בהפסד של 90 מיליון שקל בהשוואה לרווח של 193 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד.
- פסגות לא לבד: גם מנורה מבטחים צפויה להתנגד למענק הפרישה של יונה פוגל
- הראל ומנורה צפויות לתת רוח גבית לפורר בדירקטוריון מבנה
- הפניקס ומנורה הכניסו את עופר נמרודי לדילמה
ברבעון השלישי התרחשו שלוש השפעות שפגעו בתוצאות, בהשוואה לרבעון המקביל – גם רווחי ההשקעות היו נמוכים יותר, גם הריבית ירדה וגם פורסם חוזר של רשות שוק ההון שעדכן את לוחות התמותה ואילץ הגדלת הפרשות. כתוצאה מירידה ברווחי ההשקעות ברבעון השלישי, בהשוואה למקביל, נפגע הרווח לפני מס ב-78 מיליון שקלים והריבית היורדת הובילה להגדלת הפרשה לעתודות ההון בהיקף של 353 מיליון שקלים (170 מיליון שקל בביטוח חיים, 159 מיליון שקל בבריאות ו-24 מיליון שקל בביטוח הכללי). ברבעון המקביל אשתקד, הגדילה הקבוצה את ההפרשה לעתודות ב-10 מיליון שקל בלבד.
עדכון לוחות התמותה השפיע בעיקר על ההתחייבות בתיק ביטוח החיים הישן המבטיח קצבה ועל ביטוחי הסיעוד – מנורה הגדילה ההתחייבויות שלה בעקבותיו ב-34 מיליון שקלים לפני מס. כהשפעה מקזזת להפרשות הללו, שחררה מנורה עתודות בגובה של 216 מיליון שקל לפני מסקנות ועדת קמיניץ שביטלה את מסקנות ועדת וינוגרד (שתקנות שפורסמו בעקבותיה הגדילו את הפיצוי לנפגעי תאונות דרכים בביטוחי רכב חובה). בנוסף, השאירה על כנה את ריבית ההיוון לפיצויים בגין נזקי גוף על 3%, דבר שאיפשר למנורה, אחת השחקניות הגדולות בביטוח רכב, לשחרר לשורת הרווח את העתודות ששמה בצד בגלל תקנות וינוגרד. חברות ביטוח נוספות צפויות להציג השפעה מקזזת שתחליש מעט את הפגיעה בתוצאות בגלל ירידת סביבת הריבית.
סך פרמיות הביטוח ודמי הגמולים שנגבו, הסתכמו בכ-6.5 מיליארד שקל לעומת 6 מיליארד שקל ברבעון המקביל, עלייה של 9%. ההכנסות מפרמיות ביטוח שהורווחו הסתכמו בכ-2 מיליארד שקל, עליה של 10% לעומת התקופה המקבילה.
דמי הגמולים לקרנות הפנסיה עמדו על סך של 3.4 מיליארד שקל, לעומת 3.1 מיליארד שקל בתקופה המקביל, עלייה של 9% וזאת על אף התחרות מצד קרנות פנסיית ברירת המחדל. נתח השוק של מנורה מבטחים פנסיה בגביית דמי גמולים מסך דמי הגמולים הנגבים על ידי קרנות הפנסיה החדשות מסתכם בכ-29%. היקף הנכסים המנוהל בקרנות הפנסיה של מנורה מבטחים גדל לכ-132 מיליארד שקל, עלייה של 13% ביחס לתום הרבעון המקביל.
בתשעת החודשים הראשונים, הסתכם הרווח ב-352 מיליון שקל בהשוואה לרווח של 261 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד. סך הפרמיות שנגבו מתחילת השנה עמד על 18 מיליארד שקל, עליה של 6%.