בלעדי לכלכליסט
ברק רוזן חטף לאהוד ברק את פעילות תיקון עולם בישראל
נציגי קנביט, אינטרקיור ובזלת קיימו פגישות מרתוניות בלוס אנג'לס עם צחי כהן, בעל השליטה בתיקון עולם. אף שהוא מחוץ לקהילת הקנאביס, הטה רוזן את הכף לזכותו לאחר שהציע כ־140 מיליון שקל. ההצעות המתחרות עמדו על 100-80 מיליון שקל
ברק רוזן גבר על אהוד ברק ומאיר אריאל: חברת הקנאביס הרפואי קנביטתרכוש את פעילותה הישראלית של מגדלת הקנאביס הרפואי הוותיקה תיקון עולם תמורת כ־140 מיליון שקל, כך נודע לכלכליסט.
- אהוד ברק, איתן בן אליהו ובזלת ראש בראש לרכישת חברת הקנאביס תיקון עולם
- תיקון עולם וארגוני הרוקחים מצטרפים לעתירה נגד רפורמת הקנאביס של משרד הבריאות
- הפעילות הישראלית של תיקון עולם מוצעת למכירה. המחיר המבוקש: 100 מיליון דולר
ההצעות המתחרות, של חברת הקנאביס הרפואי הציבורית אינטרקיור, שראש הממשלה לשעבר אהוד ברק עומד בראש הדירקטוריון שלה, והחברה הפרטית בזלת פארמה, בראשות מאיר אריאל, עמדו על כ־100-80 מיליון שקל. קנביט, שברק רוזן הוא מבעלי השליטה בה, נסחרת בבורסה בתל אביב בשווי 241.7 מיליון שקל.
עוד נודע לכלכליסט, כי רוזן, שהוביל קבוצת משקיעים שהשלימה השתלטותה על קנביט ביוני האחרון, היה אחד הגורמים שטסו ללוס אנג'לס להיפגש עם צחי כהן, בעל השליטה (90%) בתיקון עולם, כדי לנסות ולקדם עמו את העסקה. לפניו ביקר את כהן מאיר אריאל, מייסד ומנכ"ל בזלת, ואחריו ביקרו את כהן נציגי אינטרקיור. כל נציג שהה אצל כהן כמה ימים וניסה לשכנע אותו לבחור בחברה שאותה הוא מייצג. רוזן, כאמור, גם הצליח. יש לציין כי כל נציגי החברות שבו ארצה מבלי לדעת מי הזוכה והמתינו להחלטתו של כהן.
"מהרגע שהגיע אליו, רוזן לא עזב את כהן"
גורמים בתחום הקנאביס סיפרו ל"כלכליסט", כי "רוזן אמנם לא היה האחרון לשבת עם כהן, אבל מהרגע שהוא הגיע אליו, הוא לא עזב אותו. הוא ישב עליו שלושה ימים שלמים. אין ספק שהוא עקף מתחרים ותיקים ממנו בתחום, שגם היה להם קשר אישי עם כהן. הוא כנראה רצה את העסקה יותר מכולם והיה נחוש לסגור אותה בהקדם".
במסגרת העסקה קנביט תרכוש, כאמור, את פעילותה הישראלית של החברה, הכוללת שימוש במותג "תיקון עולם" בישראל; חוות גידול חקלאי בגודל של כ־3 דונם, הממוקמת בכפר יהושע שבעמק יזרעאל; מפעל הנמצא בהליכי סיום בנייה בפארק התעשייה ציפורית בנצרת עילית (נוף הגליל); מרפאת אחיות ומשרדי החברה ברחוב בזל בתל אביב; רשימת לקוחות הכוללת כ־8,000 מטופלים בשמני קנאביס, לצד פוטנציאל של 8,000 מטופלים נוספים בתפרחות קנאביס, אשר הועברו על ידי משרד הבריאות באופן זמני למגדלים אחרים, החל מ־15 במרץ השנה, בשל סגירת החווה של תיקון עולם החברה בביריה. הסכום ששולם כולל, ככל הנראה, גם פעילות במדינה נוספת במרכז אירופה, שתיקון עולם עובדת בה.
עבור השימוש במותג תיקון עולם בישראל, ובזני הקנאביס של החברה, בהם זני האבידקל ואלסקה הידועים, ההערכה היא כי קנביט תשלם תמלוגים של 5% –10% מהמכירות השנתיות לתיקון עולם הבינלאומית.
הרכישה תעניק לקנביט שליטה בכל שרשרת הערך
רכישת הפעילות הישראלית של תיקון עולם תעניק לקנביט שליטה בכל שרשרת הערך, ותצטרף לפעילות הקיימת של החברה בדמות זכויות למחקר מבוסס קנאביס לטיפול בשלושה סוגי סרטן אלימים, בהובלת פרופ' רפאל משולם ובשיתוף בתי החולים הדסה עין כרם ותל השומר; חוות גידול קנאביס רפואי המשתרעת על פני 48 דונם, מתוכם 13 מאושרים דונם מאושרים לגידול קנאביס רפואי, במושב נאות הכיכר שבאזור ים המלח, שצפויה להתחיל פעילות מסחרית ברבעון הראשון של 2020; הסכם מחייב עם חברת פנקסיה, הנמצאת בתהליכי מיזוג לחברה הציבורית הרודיום, למכירת 6 טונות קנאביס רפואי למשך שלוש שנים תמורת 30 מיליון שקל לכל התקופה, שיחל ב־2020; הסכם עם מדיקל סנטר, שמנכ"לו דן אנגל מכהן כדירקטור בקנביט, ומתקניו ישמשו את החברה למחקר ולחלוקת קנאביס רפואי למטופלים; וקרן השקעות הפועלת כחממה לחברות קנאביס, המשקיעה עד 20 מיליון שקל מכספי החברה למשך שנתיים, לטובת איתור מנועי צמיחה נוספים לחברה.
כזכור, כהן החל במגעים למכירת הפעילות הישראלית של תיקון עולם לאחר פסיקת בית המשפט המחוזי בירושלים ב־4 באוגוסט השנה, שדחה את הערעור שהגישה תיקון עולם כנגד החלטת משרד הבריאות שלא לאפשר לה רישיון גידול חקלאי כל עוד צחי כהן הוא בעל העניין העיקרי בחברה.
החלטת בית המשפט חייבה את כהן, שהיה הראשון לקבל ממשרד הבריאות רישיון גידול חקלאי של קנאביס רפואי, לרדת אל מתחת ל־5% של אחזקה בחברה ובכך להפסיק להיות בעל עניין בה לאחר 11 שנות פעילות.
במהלך הדיונים בעתירה הציעה החברה כי מניותיו של כהן יועברו לנאמנות עיוורת ולא תהיה לו כל נגיעה לניהול ושליטה בחברה, מלבד הזכות לקבלת רווחים מפעילותה. אך המשא ומתן בין החברה למשרד הבריאות במתווה זה לא צלח. גורם המכיר את פעילות תיקון עולם מסר ל"כלכליסט" כי "כל עוד החברה עומדת קפואה ללא פעילות, הדבר פוגע בה וגם במטופלים. אחרי פסיקת בית המשפט צחי הבין שהמאבק עוד ארוך ושהוא צריך לבדוק גם מכירה".
פעילות תיקון עולם בחו"ל, שאינה מוצעת לעת זו למכירה, כוללת גידול חקלאי, ייצור ושיווק מוצרי קנאביס רפואי בארה"ב, קנדה, אוסטרליה ויוון, והסכמי שיתוף פעולה עם גורמים מקומיים נוספים בעולם. הפעילות של תיקון עולם לא ציבורית. היא הרבה יותר גדולה מהפעילות הישראלית.