רני צים: "ברנמילר נפלה בייזום, שזו העוצמה שלנו"
רני צים יעמיד למפתחת הטכנולוגיה לאגירת אנרגיה הלוואה המירה של 47 מיליון שקל, למימון פעילותה השוטפת ולהשלמת תחנת הכוח רותם 1. הביטחונות: מניות השליטה (64%) בחברה ו־100% ממניות תחנת הכוח
אחרי כשנה של בעיות נזילות בברנמילר אנרגיה יכולים בעלי השליטה והמשקיעים לנשום לרווחה, לפחות לתקופה הקרובה. ברנמילר, מפתחת הטכנולוגיה לאגירת אנרגיה, דיווחה אתמול כי חתמה על הסכם עקרונות עם רני צים לקבלת הלוואה המירה של 47 מיליון שקל, בכפוף לבדיקת נאותות, למימון פעילותה השוטפת ולקידום פרויקט רותם 1. בתגובה זינקה אתמול מניית ברנמילר החבוטה ב־31.5%, זאת אחרי שאיבדה כבר יותר מ־80% מערכה מאז ההנפקה באוגוסט 2017.
- הלחץ על ברנמילר גובר: בעקבות "אינדיקציה" מהשוק, מבטלת את גיוס האג"ח
- לאומי באולטימטום לברנמילר: מיצאו משקיע או שנעמיד לפירעון הלוואה של 21 מיליון שקל
- הנפקה מאכזבת לברנמילר: גייסה רק 8 מיליון שקל
במסגרת ההסכם צים מרכזי מסחר תעניק לברנמילר הלוואה של 12 מיליון שקל למשך שנה וחצי לטובת פעילותה השוטפת ועוד 35 מיליון שקל לטובת השלמת פרויקט תחנת הכוח רותם 1 שהיא מתקשה להשלימו. שתי ההלוואות ינתנו לתקופה ל שנה וחצי ובריבית של 5% צמודת מדד. ההלוואה שמיועדת לפעילותה השוטפת של ברנמילר תחולק לארבעה תשלומים שווים שיועברו בתחילת כל רבעון, עם תחילת ההסכם, כאשר לכל אחד מהצדדים תהיה אפשרות להאריך את תקופת ההלוואה בחצי שנה נוספת.
לטובת הלוואה זו ישעבד אבי ברנמילר, בעל השליטה בחברה (63.83%) את מניותיו. בנוסף, לצים יוקצו אופציות ל־5 מיליון ממניות ברנמילר, שיעמידו את אחזקתו של צים בברנמילר על 32%, אם תמיר את מלוא ההלוואה למניות. מחיר המניה שנקבע להמרת ההלוואה עומד על 3.78 שקל, זאת לעומת 16.55 שקל שבו החלה להיסחר עם הנפקתה.
ההלוואה שיעמיד צים לטובת השלמת פרויקט רותם 1, במישור רותם בסמוך לעיר דימונה, תועמד בהתאם לעמידה באבני דרך שונים, וצים יוכל להמיר אותה ל־100% ממניות הפרויקט. עוד נקבע במסגרת הסכם ההלוואה כי ברנמילר וצים יקימו חברה משותפת שתהיה בבעלות עיקרית של צים (51%). החברה המשותפת תעסוק בייזום פרויקטים בתחום האנרגיה בישראל, והיא תקבל לידיה את פעילות הקמת רותם 2', תחנת כוח נוספת שאותה מבקשת ברנמילר לבנות.
פרויקט רותם סובל ממחסור במזומנים. ביולי 2019 ברנמילר אף הודיעה, כי החלה לגבש תוכנית התייעלות להקטנת הוצאותיה השוטפות לצד מגעים לגיוס הון, וכי יתרת המזומנים שבידה באותה תקופה תגרם לעיכובים בהשלמתו. ברנמילר חוותה תהפוכות חדות מאז הנפקתה, אז גייסה 44 מיליון שקל ממוסדיים – מגדל (15.73%) ומיטב דש (6.6%) – לפי שווי של 153 מיליון שקל, ו־20 מיליון שקל נוספים בפברואר 2018 לפי שווי של 210 מיליון שקל.
אך בשנה וחצי האחרונות החברה מתקשה לגייס כספים ומחיר המניה ירד כבמידרון חלקלק. כך, ניסיון לגיוס של 18 מיליון שקל בנערך במרץ 2019 הניב רק 8 מיליון שקל. ביולי 2019 החברה דיווחה על השהיית תוכניתה לגייס 46 מיליון שקל בהנפקת אג"ח "בשל תנאי השוק", זאת בזמן שבנק לאומי לחץ עליה לפרוע 10 מיליון שקל מתוך קו אשראי של 24 מיליון שקל שהעמיד לה הבנק.
רני צים אמר אתמול ל"כלכליסט" שלראייתו "ברנמילר נפלה בעיקר בייזום, שזו העוצמה והיכולת שלנו. מצד שני, יש להם טכנולוגיה מאוד מעניינת, דבר שבו אנחנו לא מבינים כמו היזמים. בהיבט זה יש בינינו חיבור טוב. לגבי העסקה עצמה, ניתן לחברה כסף לסיים את פרויקט רותם 1, שלאחר השלמתו יניב הכנסות של 6 מיליון שקל בשנה זאת בהתאם לחוזה הקיים ל־20 שנה מול חברת חשמל. כך שגם באפשרות הפחות טובה, שבמסגרתה הכל חלום, אנו נשארים עם נכס שמניב 10% על ההשקעה, ובהנחה שפיתוח הטכנולוגיה יצלח, אז מדובר בחד־קרן". לשאלה מה יקרה אם יידרשו יותר כספים להשלמת הפרויקט, כפי שנדרשו עד עתה מעבר לתיכנון הפיננסי שניתן לו, אמר צים: "בשביל זה נקבעו 30 יום לבדיקת הנאותות ואנו בודקים גם את זה. אבל אנחנו מאמינים שברגע שתיווצר דינמיות לחברה היא תתקדם. לדעתנו העסקה משקפת לנו מקום מצויין מבחינת סיכוי סיכון".
ניר ברנמילר, בנו של בעל השליטה וסגן נשיא ניהולי תפעול וכספים בברנמילר אנרג'י, אמר לכלכליסט, כי "ההסכם מהווה בשורות טובות. החיבור עם רני צים מסייע לנו לסיים את הפרויקט ומעניק לנו חוסן פיננסי לחשוב עסקית קדימה במקום רק איך לשרוד. אני רואה את החיבור בינינו לבין צים באותו אופן שבו רני רואה אותו. יש לנו ביטחון מלא בהצלחת החברה ובטכנולוגיה, כאשר הדבר היחיד שהיה חסר זה הכסף, וכעת זה נפתר. נכון שהיה נזק למניה, שנוצר בעיקר כתוצאה מהנפקות וגיוסים, ומי שנכנס באמת חטף, אבל משקיעי העוגן שלנו, מגדל ומיטב דש לדוגמה, עדיין עמנו ומאמינים בנו, כי הם חושבים שיש פוטנציאל. המטרה שלנו היא להביא לקוחות חדשים, כי אנו רוצים לחיות מלקוחות ולא מגיוסים".