כך הפך גדעון תדמור 5.5 מיליון דולר לנכס בשווי מיליארד דולר
נאוויטס פטרוליום ושותפותיה הצליחו לרכוש בנזיד עדשים מאגר נפט מוכח במפרץ מקסיקו, שבעלת הרישיון בו הגיעה לפירוק. בנובמבר 2019 היא הגדילה את ההשקעה והפכה לבעלת המניות הגדולה במאגר (53%), עם שווי אחזקה נוכחי של 969 מיליון דולר
במרץ 2018 השלימה נאוויטס פטרוליום שבשליטת היו"ר גדעון תדמור עסקה קטנה. רכישת 23% מהזכויות במאגר הנפט הימי שננדואה שבמפרץ מקסיקו תמורת 534 אלף דולר. כיום הנכס הזה שווה לשותפות הנפט והגז כמעט מיליארד דולר. 969 מיליון דולר, אם להיות מדויקים. המאגר הימי בעל השם האינדיאני היה אחד הנכסים של קובאלט (Cobalt) האמריקאית שהגיעה לפירוק, ונכסיה נמכרו במכרז שבו לנושי החברה היתה זכות סירוב. נאוויטס ושתי שותפות שלה, שהתמודדו במכרז החליטו להגיש הצעה נמוכה במיוחד, וזאת כדי לשדר לנושים ולמתמודדים האחרים במכרז שמדובר בנכס לא אטרקטיבי.
- יו"ר נאוויטס, גדעון תדמור, נבחר ליו"ר איגוד החברות הציבוריות
- נאוויטס נכנסת לאחזקה של 30% במאגרי נפט בקרבת איי פוקלנד
- נאוויטס חתמה על הסכם לרכישת 50% מזכויות ארבעה נכסי נפט בטקסס
התרגיל עבד והן הצליחו לרכוש תמורת 1.8 מיליון דולר מאגר שעד למכירתו הושקעו בו 1.7 מיליארד דולר לצורך ביצוע קידוחי אקספלורציה ואימות. "החברה שהחזיקה בשננדואה מצאה עצמה בהליכי פירוק בבית המשפט וכל נכסיה הועמדו למכירה", סיפר תדמור ל"כלכליסט". "להבדיל מנכסי נפט אחרים שנמכרו בהליך, זיהינו את שננדואה כנכס עם פוטנציאל עצום אך עם בעיה רגולטורית. זאת שכן רישיון הפרויקט עמד לפקוע עוד לפני סיומו המיועד של המכרז. לכן החלטנו לגבש קבוצה שכוללת את השותפים שלנו בפרויקט בקסקין — LLOG ובייקון של בלאקסטון — וייצרנו פתרון שבמסגרתו LLOG תמונה מיידית למפעילת הפרויקט, כך שתוכל להציל את הרישיון מפקיעה. במקביל, הגשנו הצעה נמוכה כדי לגרום למתחרים האפשריים ולבעלי החוב להסיק שמדובר בנכס בעייתי ושולי שלא שווה להתעקש עליו. וכך, למעשה, נסללה ההזדמנות שלנו להיות השותף הבכיר באחד הפרויקטים הגדולים במפרץ מקסיקו, שבו יש רזרבות מוכחות של 280 מיליון חביות נפט". ואכן, לאחר הזכייה במכרז פעלה הקבוצה מול הרגולטור והאריכה את תוקף הרישיון.
בנובמבר 2019 מימשה נאוויטס אופציות שהוקנו לה ברכישה, השקיעה עוד 5 מיליון דולר והפכה למחזיקה הגדולה ביותר (51.3%) בשננדואה. לפי הנתונים האחרונים שפרסמה השותפות, שווי אחזקתה במאגר עומד, כאמור, על 969 מיליון דולר. לדברי תדמור, רכישת שננדואה עולה בקנה אחד עם האסטרטגיה של נאוויטס: "אנו מאתרים נכסים שטרם פותחו ושבהם יש פוטנציאל ליצירת ערך כלכלי רב". כעת נאוויטס ושותפיה למאגר עומדים בפני החלטת השקעה סופית (FID) וסגירת המימון הנדרש להמשך פיתוחו של המאגר בהיקף של 1.8 מיליארד דולר. לפי ההערכות, המימון יושג עד אמצע השנה. נאוויטס סבורה שבשלב הראשון יפותחו 4 בארות במאגר ובשלב הסופי יפעלו 8 בארות. יכולת ההפקה היומית נאמדת בשלב זה ב־70 אלף חביות נפט, והההפקה תחל בדצמבר 2023.
בכך שננדואה תצטרף לנכס אחר של נאוויטס — מאגר בקסקין שבמפרץ מקסיקו שמכיל 475 מיליון חביות נפט, שכבר החל בהפקה מסחרית של יותר מ־35 אלף חביות ביום ושבו השותפות מחזיקה ב־7.5%. בנוסף, לפני חודש נאוויטס דיווחה על כניסה ל־3 רישיונות נפט חדשים מול איי פוקלנד, שנתמכים בערבות של ממשלת אנגליה. למאגרים אלה פוטנציאל הפקה של 520 מיליון חביות נפט ונאוויטס עתידה להחזיק בשליש מהזכויות בהם.
נאוויטס הוקמה על ידי תדמור לאחר שעזב את קבוצת דלק, שבה כיהן כמנכ"ל דלק אנרגיה, יו"ר דלק קידוחים ומנכ"ל אבנר קידוחים שאותה הקימה משפחתו. במסגרת עבודתו בקבוצה, תדמור היה מי שאחראי על פיתוח המאגרים ים תטיס, תמר ולווייתן, והיה אחד מהבולטים בקבוצה במאבק על מתווה הגז. באוקטובר 2017 נאוויטס, שמתמקדת ברכישת נכסים מעבר לים, הונפקה בתל אביב לפי שווי של 254 מיליון שקל אחרי הכסף. מאז שווייה הוכפל ביותר מפי 4 וכיום היא נסחרת לפי שווי של 1.1 מיליארד שקל. מאז ההנפקה ועד 9 בינואר היה"ש של נאוויטס הספיקו לעלות ב־223%. אז התחילו לטפטף הידיעות והאיומים על נגיף הקורונה שמאיים על כלכלת סין ומפיל את מחירי הנפט, והיה"ש של נאוויטס, שנכנסו לאחרונה למדד ת"א־125, איבדו כמעט 12% משוויין.
בסוף ינואר מונה תדמור ליו"ר איגוד החברות הציבוריות, תפקיד שבו יחליף את צבי סטפק, יו"ר בית ההשקעות מיטב דש ומבעלי השליטה בו.