חשיפת כלכליסט
"לפידות חשב שהכל מותר לו ושהוא לא חייב כלום לאף אחד"
בדירקטוריון שיכון ובינוי מציירים תמונה של מנכ"ל ריכוזי מאוד, שאינו בוחל בעלבונות לכפופים לו. בסביבת לפידות טוענים כי הוא ראה תופעות שמסכנות את החברה והתריע עליהן. שני הצדדים נערכים לקרב משפטי גדול, אך במקביל מתקיימים מגעים לפשרה
מניית שיכון ובינויאיבדה 23% מערכה בשני ימי המסחר שחלפו מאז חשף "כלכליסט" את הליך הפיטורים של המנכ"ל אייל לפידות. כתוצאה מכך חזר שווי החברה אל מתחת לרף של 5 מיליארד שקל. עם זאת, הוא עדיין יותר מכפול מהשווי שבו נסחרה החברה ביוני 2019 - כשלפידות נכנס ללשכת המנכ"ל. מחזור המסחר במניה ביומיים האלה היה עצום ועמד על כ־400 מיליון שקל, כש־12% מהמניות שבידי הציבור החליפו ידיים. עם המוכרים נמנה גם לפידות עצמו, שמכר כ־740 אלף מניות שיכון ובינוי בתמורה לכ־9.5 מיליון שקל. מדובר על מניות בהיקף של 30% ממנת האופציות הראשונה שלו שהבשילה. ולפידות לא לבד. ככל הידוע, עובדים רבים בשיכון ובינוי מכרו מניות באותם יומיים, וזאת באמצעות אחד מבתי ההשקעות המובילים.
- לפידות יוצא לקרב מול סיידוף על המיליונים
- מקורבי לפידות בתגובה ראשונה: "התנהלות הדירקטוריון - עילה לתביעה"
- חשיפת כלכליסט: אייל לפידות בדרך החוצה משיכון ובינוי
העוצמה שבה הגיב השוק לפיטורי לפידות שבה וממחישה את ההערכה הרבה שלה הוא זוכה, ואשר באה לידי ביטוי גם בזינוק שרשמה המניה כשנודע שהוא בדרכו ללשכת המנכ"ל.
בשנה שבה לפידות כיהן כמנכ"ל שיכון ובינוי הוא רשם לזכותו כמה הישגים. החודש, למשל, זכתה שיכון ובינוי במכרז לרכישת תחנת הכוח של חברת החשמל ברמת חובב, במסגרת קבוצה שבה היא מחזיקה ב־55%. הקבוצה תשלם עבור התחנה 4.25 מיליארד שקל. הצעת הקבוצה היתה גבוהה ב־0.9% בלבד מההצעה שהגישה OPC שבשליטת עידן עופר.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
אולם זהו אינו ההישג הגדול ביותר של לפידות בשיכון ובינוי. ההישג המשמעותי ביותר היה הליך ההתייעלות שהוביל, אשר הפחית את עלויות החברה ב־100 מיליון שקל.
בנוסף, זכתה שיכון ובינוי נדל"ן בשני הפרויקטים הראשונים שלה בתוכנית הממשלתית מחיר למשתכן באור יהודה ובלוד, שם היא תבנה 1,150 דירות. החברה גם הצליחה "להציל" קרקע לבנייה בחדרה, שעליה אפשר לבנות 1,600 דירות. רשות מקרקעי ישראל עמדה להפקיע את הקרקע, משום שהחברה לא ניצלה את זכויות הבנייה במשך שנים. לכך יש להוסיף את הקידום של בניית 16 אלף דירות על קרקעות היסטוריות של שיכון ובינוי וזכייה במכרז לרכישת קרקע בצומת סביון, שעליה אפשר לבנות 40 אלף מ"ר למסחר ולמגורים, עם רווח צפוי של יותר ממיליארד שקל. צבר ההזמנות של החברה־הבת סולל בונה הגיע לשיא של 1.5 מיליארד שקל. כמו כן, בשוק מעריכים כי אילו לפידות היה מצטרף לשיכון ובינוי מוקדם יותר, קרן אפולו ומשפחת דיין לא היו מצליחות לכופף את החברה ולהשתלט על איי.די.או גרופ.
פער בין התדמית למציאות
מה, אם כן, גרם לדירקטוריון שיכון ובינוי, שחלק ללפידות שבחים בקבוצת הווטסאפ שלו, להצביע פה אחד על הדחתו? הרי רק לפני כחצי שנה, בנובמבר, פתח יו"ר החברה תמיר כהן כנס של החברה בבורסה, בהשתתפות 300 אנליסטים, והציג את לפידות כנכס החזק ביותר של שיכון ובינוי.
מבדיקת "כלכליסט" עולה כי בחצי השנה האחרונה לפידות צבר לעצמו ללא מעט יריבים בדירקטוריון - ולא מדובר רק ביו"ר כהן, שמשמש גם כמנהל עסקיו בישראל של בעל השליטה נתי סיידוף. בשוק מדברים על כך שדירקטורים ומנהלים זוטרים בשיכון ובינוי חוו זלזול ועלבונות מצד לפידות, וחלק מהדירקטורים אף טוענים כי התאכזבו מפעולות שביצע כמנכ"ל והיו מנוגדות לתדמית הזוהרת שלו. לדברי אותם דירקטורים, הפער בין התדמית למציאות גדול, וכי מה שעבד ללפידות בחברת הביטוח הפניקס לא בהכרח עובד בחברה תפעולית. בחברה כזו המנכ"ל אינו נמצא בצד של נותן הכסף לביצוע ההשקעות, אלא בצד של מי שאמור לחפש משקיעים, בין היתר בקרב הגופים שעליהם היה מופקד בעבר. בדירקטוריון שיכון ובינוי מכהנים לצד היו"ר כהן גם נדב גרינשפון, דורון ארבלי, לילי איילון, חקי הראל ורועי דוד.
בין לפידות לבין כהן, ש"בישל" עבור סיידוף את העסקה לרכישת השליטה בשיכון ובינוי מידי שרי אריסון, שוררים יחסים מורכבים. סיידוף עצמו אינו מעורב במיוחד בשיכון ובינוי. הוא אינו דירקטור בחברה, והמניות שרכש רשומות בכלל על שם אחיו עופר, שמתגורר בתאילנד - ככל הנראה משיקולי מס. בין סיידוף, שמתגורר בלוס אנג'לס, לבין לפידות אין כמעט תקשורת.
כהן הוא כיום הדמות הדומיננטית בחברה, אך עד אפריל האחרון הוא היה בעמדת נחיתות לעומת לפידות. בעוד לפידות קיבל אופציות ל־4.6% ממניות החברה עם החתמתו למנכ"ל, כהן נותר ללא אופציות. הוא אף נתפס כמי שתופס טרמפ על גב לפידות כאשר שכרו הגבוה אושר באסיפת בעלי המניות. אך מאפריל התמונה התהפכה - סיידוף העניק לכהן הלוואה של 56 מיליון דולר לרכישת 4% ממניות שיכון ובינוי ואופציה לרכישת 7% נוספים באמצעות הלוואה של 98 מיליון דולר, ויחסי הכוחות השתנו.
במקביל, החל לצנוח שווי מניות כלל ביטוח שבידי לפידות (4.2%), והן הסבו לו הפסד של עשרות מיליוני שקלים על הנייר. לפידות נפגש עם יו"ר כלל ביטוח דני נוה ועם ניר ארקין, בנו של מורי ארקין (8% ממניות כלל). בפגישה הציעו לו השניים להחליף את מנכ"ל כלל יורם נוה - מהלך שהוביל לפיצוץ והוליד את הדו"ח של השופט בדימוס יורם דנציגר. לפידות אמנם לא הוכתם בו, אך הוא נדרש להקדיש זמן לנושא, ובשיכון ובינוי מספרים כי המעורבות הזו הפכה אותו לקצר רוח ואגרסיבי אף יותר מבעבר.
בדירקטוריון שיכון ובינוי לא ראו בעין יפה את ההתפתחויות, ובעיקר לא את העובדה שעלתה מדו"ח דנציגר, ולפיה לפידות ביקש להתמנות לדירקטור בכלל ביטוח - בקשה שנדחתה בידי הממונה על שוק ההון משה ברקת. הגילוי הזה בדו"ח הוביל לעימות בין לפידות לדירקטוריון שיכון ובינוי, שככל הנראה לא ידע קודם לכן על בקשתו.
לפני שרכש את המניות בכלל ביטוח, במאי 2019, שוחח לפידות עם כהן וקיבל ממנו את ברכת הדרך. בסביבת לפידות אף טוענים שכהן התלהב מהעסקה וביקש להצטרף להשקעה. אך דין בעל מניות אינו כדין דירקטור. לו לפידות היה מתמנה לדירקטור בכלל ביטוח, הוא היה נדרש להקדיש זמן לישיבות דירקטוריון, דבר שהיה גוזל מזמנו כמנכ"ל שיכון ובינוי.
הדירקטורים בשיכון ובינוי טוענים כי לפידות הקדיש זמן רב מדי לעסקיו הפרטיים. "כשאתה מקבל תגמול גרנדיוזי כמו של לפידות (שחבילת השכר החמש שנתית שלו נאמדת ביותר מ־100 מיליון שקל - ג"ח), הציפייה היא שתקדיש 100% מזמנך לחברה. הציפייה היא שהמנכ"ל יהפוך עולמות בשביל שיכון ובינוי, ולא יעסוק בדברים אחרים. לפידות ישב במשרדי שיכון ובינוי נדל"ן, התרחק מכהן ולא מינה מנכ"ל לשיכון ובינוי נדל"ן. הוא חשב שהכל מותר לו, ושהוא לא חייב כלום לאף אחד. אבל דירקטוריון הוא בכל זאת מעל המנכ"ל", אמרו בדירקטוריון.
בסביבת לפידות טוענים כי הוא לא הגיש מועמדות לכהן כדירקטור בכלל ביטוח, אלא ביקש מדני נוה לבדוק את האפשרות לכך, ועדכן על כך את כהן, מאחר שמדובר בישיבה אחת לשלושה חודשים בכלל אחזקות.
"הבזבוזים כאן הפקרות"
בניגוד למשה לחמני, קודמו של לפידות בתפקיד, שהעניק סמכויות רבות למנהלי החברות־הבנות של שיכון ובינוי, לפידות גילה ריכוזיות יתרה. הוא ניהל מדי פעם ישיבות עם מנהלים זוטרים של החברות־הבנות, במהלך חריג שנועד לקרב את המנכ"ל לשטח, אבל לא בהכרח מוצא חן בעיני דרג הביניים - מנכ"לי החברות־הבנות. לפני קצת יותר משבועיים התרחשה תקרית חריפה במסגרת פורום כזה. לפי עדים, בישיבה שנערכה בזום, הטיח לפידות עלבונות בחלק מהסמנכ"לים והשתמש בביטויים כמו "אין לכם מושג מה אתם עושים. הבזבוזים כאן הם הפקרות, שחיתות". לפידות, כך מספרים אותם עדים, הציג בישיבת הזום מסמך שהכין ישי שמרלינג - אחד מ־4–5 מנהלים שהביא עמו מהפניקס, שמונה לסמנכ"ל לוגיסטיקה. המסמך עסק בחיסכון של 16.8 מיליון שקל בשנה והתמקד בהוצאות שונות ובהן כיבוד וצילומי מסמכים שנעשו עד לאותה עת בצבע ומכאן ואילך ייעשו בשחור־לבן, ומכונות קפה.
אבי מוצפי, סמנכ"ל מפעלי הבטון, ביקש את רשות הדיבור והתפרץ: "למה אתה אומר שהחברה מופקרת? יש כאן מנהלים ותיקים שעשו לא פחות מהמנהלים שהבאת ועושים הרבה דברים חיוביים. אתה כאן כבר שנה וחלק מזה".
הדברים הובאו לידיעת המנכ"לים של החברות־הבנות, ומהם לחברי הדירקטוריון של שיכון ובינוי. בישיבה שנערכה בסוף מאי, שבה אושרו הדו"חות הכספיים לרבעון הראשון, אמר לפידות כי נתקל בחברה בתופעות קשות, תוך שהוא משתמש במילים "חברה מופקרת" ו"שחיתות". הדירקטורים דרשו מלפידות לעדן את התבטאויותיו: "אתה לא תגיד חברה מופקרת או מושחתת". לדברי דירקטורים, לפידות העביר את הישיבה הזו כשהוא נשען לאחור על כיסאו ורגליו מונחות על כיסא אחר, באקט מתנשא־משהו. תגובתו לדירקטורים היתה, שגם הם אינם מבינים דבר, וכי הוא זה שמנהל את החברה ו"שלא יתערבו לו בעבודה".
הישיבה הסוערת גררה בקשה של הדירקטורים לישיבה נוספת, שהתקיימה ביום ראשון שעבר, ובה הוחלט לזמן את לפידות לשימוע לפני פיטורים. למחרת כהן זימן אותו ועדכן לגבי ההחלטה. בחברה מספרים על שיחה קשה וצעקות.
בסביבת לפידות טוענים כי ראה בחברה תופעות שמסכנות אותה, וכמנכ"ל היה חייב להגיב עליהן, והוסיפו ש"הוא מוטרד וחייב להזהיר מהסכנות. מדובר על תרבות ארגונית שהשתרשה בחברה שנים".
כעת נערכים שני הצדדים לקרב משפטי, אך במקביל מתקיימים מגעים לפשרה. לפידות דורש לקבל את כל המניות שהוענקו לו כאופציות בחתימת החוזה, אך הדירקטוריון מסרב. עימות משפטי בין הצדדים צפוי להציף אינסוף טענות חמורות מצד כל המעורבים ולהיהפך לזירת קרב מהמרתקות שידע שוק ההון המקומי. אם גם הבוקר תמשיך המניה להיסחר בירידות, עשוי הדבר לגרור תביעה נגזרת מצד בעלי מניות נגד החברה בעקבות הדחת לפידות. בדיוק כפי שלפידות עצמו איים במסגרת התגובה שהעביר ביום חמישי למהלך הדחתו. מנגד, בסביבת סיידוף טוענים כי מכיוון שרכישת השליטה בשיכון ובינוי נעשתה ללא מינוף כלל, הרגישות לשער המניה אינה גבוהה מצדו.