$
בורסת ת"א

קצת אחרי שחזר מגיברלטר קובי מימון שולח לשם את הנכסים שלו

מי שנחשב בעל השליטה האמיתי בקבוצת אקויטל העביר לשלושת ילדיו, אורי ניר ורן, את כל נכסיו באמצעות נאמנות הרשומה בגיברלטר. בין הנכסים, חלקו בי.ח.ק השולטת באקויטל, איירפורט סיטי ושותפות ישראמקו, שמחזיקה ב־29% ממאגר הגז תמר

חזי שטרנליכט 08:0214.07.20

בעל השליטה מפרגן לילדים: קובי מימון, האיש שרגיל להחזיק את שוק ההון במתח ולפזר ערפל מסביב למהלכיו, עושה זאת שוב. אחרי עשור בגיברלטר, ורגע אחרי שנראה שהוא עולה באמצעות י.ח.ק לקדמת במת השליטה בקבוצת אקויטל, החליט מימון לרשום את כל אחזקותיו בישראל על שמם של שלושת ילדיו. זאת, באמצעות שותפות בשם The Gate Sattelment שהוקמה בגיברלטר.

 

קבוצת אקויטל, ששולטת, בין היתר, באיירפורט סיטי (46.46%) ובישראמקו, מוחזקת (31.13%) על ידי י.ח.ק שנשלטת כיום על ידי מימון (10%) ויד ימינו חיים צוף (70%). אף שצוף הוא בעל השליטה הרשמי בי.ח.ק, לדברי מקורביו של מימון, בעל השליטה האמיתי הוא מימון עצמו.

 

 

קובי מימון קובי מימון צילום: אוראל כהן

 

בנובמבר 2019 נחתם בין מימון לצוף הסכם שבמסגרתו רכש מימון 10% מי.ח.ק עם שתי אופציות לעלייה הדרגתית לאחזקה של 40%, בדומה לשיעור האחזקה של צוף בחברה. אלא שכעת אחזקותיו של מימון בשותפות הועברו, כאמור, לשלושת ילדיו, אורי, ניר ודן, באמצעות השותפות מגיברלטר. אקויטל הינה חברת החזקות המחזיקה בשליטה בחברת הנדל"ן המניב איירפורט סיטי ובשותפות חיפושי האנרגיה ישראמקו המחזיקה בנתח (29%)ממאגר הגז תמר.

 

 

נכנסים לנעליו של מימון

 

בשבוע שעבר הודיעה אקויטל, המחזיקה בשליטה (46.46%) בחברת הנדל"ן המניב איירפורט סיטי ובשותפות חיפושי האנרגיה ישראמקו המחזיקה בנתח (29%)ממאגר הגז תמר, כי מימון הקים את השותפות בגיברלטר לטובת שלושת בניו שאליה יועברו אחזקותיו. מדובר בחברת נאמנות שמוחזקת על ידי משרד עורכי דין בשם Hassans International Law Firm. אותה נאמנות לפי הדיווח "נכנסה בנעליו של מר מימון בכל הקשור והנוגע לתנאי ההסכמים האמורים".

 

מה דעתך על מניית אקויטל:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

הצעד המפתיע של העברת המניות של מימון לשותפות בגיברלטר עבור ילדיו, מצטרף למהלך נוסף של חיתוך בשווי אחת מהאופציות שהוקנו למימון עליו נודע ביום ראשון השבוע. במועד חתימת ההסכם בין מימון לצוף שווייה האחזקה (40%) בי.ח.ק עמד על 695.8 מיליון שקל. את 10% הראשונים מי.ח.ק רכש מימון תמורת 89.4 מיליון שקל. ההסכם הקנה לו שתי אופציות, האחת להגדיל את חלקו בשותפות ל־20% בתמורה לסכום של 115.7 מיליון שקל ועד 117.7 מיליון שקל.

 

אופציה זו ניתנת למימוש עד ל־1 בדצמבר 2020. האופציה השנייה שניתנת למימוש מלא או חלקי עד לסוף יוני 2021, בתמורה ל־339.2 מיליון שקל, תגדיל את חלקו של מימון בשותפות י.ח.ק ל־40%. כך, תמורת 544 מיליון שקל היה אמור מימון להשיג את אותו הנתח, בהנחה שיממש את שתי האופציות במלואן.

 

 

אלא שבתחילת השבוע דיווחה אקויטל, כעת מול הזותפות בגיברלטר, כי הסכם האופציה תוקן וכי הופחתו 39 מיליון שקל מתנאי המימוש של האופציה הראשונה, ובמקום לשלם עבור מימושה עד 117.7 מיליון שקל, מימון יוכל לרכוש את המניות תמורת 76.8 מיליון שקל בלבד. גם התשלום בנוגע לאופציה השנייה שונה בהתאם להפחתה מהאופציה הראשונה, כך שתעמוד על 283 מיליון שקל, כך שהתמורה הכוללת של 40% מי.ח.ק נאמדת כעת ב־450 מיליון שקל.

 

אף שניתן לשער כי ההפחתה במחיר המימוש של האופציות נבעה מקריסה של יותר מ־40% משווייה של אקויטל מתחילת השנה, הסיבה הרשמית להפחתה לא נמסרה, ובשוק ההון יש מי שמעריכים כי זו אינה הסיבה היחידה להפחתה.

 

 

החשד של רשות המסים

 

מימון נחשב לאחד מאנשי העסקים המסתוריים והמתוחכמים בשוק ההון הישראלי. בעבר הוא היה במשך שנים ארוכות ראש קבוצת אקויטל. ב־2010 פתחה רשות המסים בבדיקה כדי לבחון מי האיש העומד מאחורי אקויטל, כחלק מהצורך לחשב את שומת המס. זאת, ככל הנראה, מאחר שברשות חשדו כי צוף הוא אינו בעל השליטה האמיתי. זמן קצר לאחר פתיחת הבדיקה הודיע מימון כי הוא מתפטר מתפקידיו בכל החברות הציבוריות של אקויטל ועזב את ישראל. הוא המשיך להעניק, לדבריו, ייעוץ לכמה מהחברות בקבוצה, אך בהמשך התנער גם מתואר זה. מימון שהה במשך כעשור בגיברלטר וחזר בנובמבר האחרון אל פני השטח.

 

מה דעתך על מניית ישראמקו יהש:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

מבנה ההחזקה בשותפות י.ח.ק בנוי כך שלחברת יונייטד קינגסוויי, שגם היא חברה זרה ששייכת לחיים צוף, יש אחזקה של 66.6% מי.ח.ק ולחברת כרמן ניהול נכסים ששייכת למשפחת לבנת וליורשיו של בני גאון יש עוד נתח של 23.4%. היתרה שהוקצתה למימון בנובמבר האחרון הועברה לשותפות שהקים בגיברלטר עבור ילדיו.

 

 

ההטבות של חוק מילצ'ן

 

עצם זה שלא ניתן הסבר להפחתת שווי האופציה שדווחה השבוע, יחד עם המהלך המפתיע הנוסף של העברת המניות לנאמנות בגיברלטר, העלתה בשוק את ההערכה שמדובר בתכנון מס שמימון מבצע. מומחים בתחום זה מעריכים כי מימון יוכל, כנראה, להשתמש בפטור הנדיב מאוד מתשלום מס, בשל חזרתו לאחר עשור ששהה בחו"ל, דבר שמקנה לו מעמד של "תושב חוזר" וליהנות בכך מההטבות שנכללות בחוק המכונה "חוק מילצ'ן". חוק זה מאפשר פטור כמעט מלא ומקיף ממס על הכנסות מחוץ לישראל וגם מחובת דיווח על נכסים. מימון מן הסתם אינו הראשון והאחרון לנצל את ההטבות של החוק הזה.

 

הקיצוץ בשווי האופציה יכול להפחית את תשלום המס גם לצד השני שמעניק את האופציה, אך הסבר נוסף לביצוע הפחתת השווי של האופציה יכול להיות קשור כאמור בירידת הערך של אקויטל שמנייתה ירדה ב־40.6% מתחילת השנה. ההפחתה בשווי האופציה יכולה להיות קשורה בהתחייבות שנתנה הנאמנות בגיברלטר שאליה העביר מימון את מניותיו בי.ח.ק, שלפיה היא תממש את האופציה הראשונה ולשם כך נתן מימון ערבות בלתי חוזרת לי.ח.ק.

 

 

המרכז המסחרי בחדרה

 

מימון גם העביר בתחילת השבוע את אחזקותיו (52.2%) בחברת הנדל"ן הציבורית פוליגון לידי אותה נאמנות הרשומה בגיברלטר. הנכס המרכזי של פוליגון, שנסחרת בשווי של 123 מיליון שקל, הוא מרכז מסחרי בחדרה שבאוקטובר 2018 פרצה בו שריפה גדולה.

 

הדבר מעכב את הפעלת בתי הקולנוע שפוליגון הקימה בו, וזו תבעה את חברת הביטוח הראל שסירבה לכסות את נזקי השריפה.

x