$
שווקי חו"ל

זבוב על ה-Wall

ארה"ב דורשת מהסינים שקיפות - או שייפרדו לשלום מוול סטריט

ארה"ב מציבה לחברות הסיניות שנסחרות בה מכשול: דרישות שקיפות חדשות והצגת מסמכים לביקורת חשבונאית, או שהן יימחקו מהמסחר; החברות האלה אמנם לא די שקופות במונחים אמריקאיים, אבל ניתן לתמחר אותן בהתאם; ולא, הן פשוט ייקחו את 1.2 טריליון הדולרים שהן שוות לבורסת הונג קונג, שגם אליה הפנסיות האמריקאיות יכולות להיחשף

ויקי אוסלנדר, ניו יורק 07:2613.08.20

לא פחות מ־156 חברות סיניות בשווי כולל של 1.2 טריליון דולר רשומות, נכון לאתמול, בשלוש הבורסות הגדולות בארה"ב. כולן - מעליבאבא ששווייה חצי טריליון דולר, ועד פטרו צ'יינה ששווה 123 מיליארד דולר וביידו עם שווי של 59 מיליארד דולר - עלולות להימחק מהמסחר, אם לא יעמדו בדרישות שקיפות חדשות שממשל טראמפ מנסה לקדם. כך לפי כוח משימה מיוחד של הבית הלבן (PWG), שפרסם את המלצותיו בשבוע שעבר. 

לפי ה־PWG, חברות סיניות שרשומות בבורסות האמריקאיות יצטרכו לעמוד בדרישות שקיפות הכוללות שיתוף כל המסמכים הנדרשים לביקורת חשבונאית עם המועצה לפיקוח על חשבונאות בחברות ציבוריות (PCAOB); ולא, הן יימחקו מהרישום בבורסות האלה. לחברות יש שהות עד 1 בינואר 2022 לעמוד בדרישות. חברות סיניות שטרם החלו להיסחר אך מעוניינות בכך, יצטרכו לעמוד בדרישות עוד לפני שיוכלו להנפיק. ההמלצות מגיעות אחרי חקיקה דו־מפלגתית שעברה בסנאט במאי האחרון, וברוב מוחץ.

 

"ההמלצות המתוארות בדו"ח יגדילו את ההגנה על המשקיעים וישפרו את מגרש המשחקים עבור כל החברות הרשומות בבורסות בארה"ב", אמר שר האוצר סטיבן מנוצ'ין, העומד בראש כוח המשימה. "ארה"ב היא המקום המוביל בעולם לגיוס הון, ואנו לא נתפשר על עקרונות הליבה העומדים בבסיס אמון המשקיעים שלנו", סיכם. ועד שאלה ייכנסו לתוקף, הסיניות מגייסות בארה"ב. שמונה חברות סיניות גייסו עד כה ב־2020 898 מיליון דולר, לעומת שש חברות שגייסו 626 מיליון דולר באותו

פרק זמן לפני שנה. 

 

 

הממשל לא מתיר לסינים לחשוף רשומות

 

לפי הרגולציה האמריקאית, המועצה לפיקוח על חשבונאות חייבת לבדוק את מסמכי הביקורת של כל החברות הנסחרות. הבעיה מתחילה עם החקיקה הסינית, שאוסרת על חברות סיניות לחשוף את כל הרשומות והדו"חות שלהן לעיניים זרות, כי הממשל מסווג נתונים אלה כסוד מדינה. לכן, פירמות ראיית החשבון שמלוות את החברות הסיניות, גם אם הן ענקיות כמו דלויט וארנסט אנד יאנג, לא יכולות להגיש את הביקורות הנדרשות.

 

זו אינה בעיה חדשה. היא נמצאת כבר יותר מעשור על סדר יומה של רשות ני"ע האמריקאית (SEC), שכל הזמן מקיימת משא ומתן עם הרשויות הסיניות בנושא, אך ללא הצלחה. כעת, וברקע שלוש הונאות חשבונאיות שנחשפו באפריל האחרון, זוכה העניין לתשומת לב מיוחדת. ב־4 ביוני הנחה הנשיא טראמפ כוח משימה מיוחד של הבית הלבן לבחון את הסיכונים שחברות סיניות שרשומות בבורסות האמריקאיות מציבות מעל המשקיעים המקומיים.

 

מהלך זה מצטרף לשורת מהלכים אחרים שביצע הממשל כחלק מהחרפת מערכת היחסים בין סין וארה"ב, שהחלה בתחילת כהונתו של טראמפ, ומתעצמת מאז פרוץ מגפת הקורונה ועם התקרבות מועד הבחירות לנשיאות בנובמבר 2020. בין היתר הטיל טראמפ סנקציות על חוק הביטחון הלאומי החדש של בייג'ינג בהונג קונג; חתם על צו נשיאותי שאוסר אינטראקציה בשטחי ארה"ב עם אפליקציות WeChat וטיקטוק הפופולריות מסיבות של ביטחון לאומי; חייב את טיקטוק למכור את פעילותה לחברה אמריקאית; סגר את הקונסוליה הסינית ביוסטון תוך האשמת הדיפלומטיים שלה בריגול; והאשים ללא הפסק את סין בכל משבר הבריאות הנוכחי.

 

שלוש הונאות חשבונאיות באפריל

 

באפריל שלוש חברות סיניות, שרשומות גם למסחר בארה"ב, הואשמו בהונאות חשבונאיות. הראשונה היתה לוקין קפה (Luckin Coffee), שמכונה סטארבקס הסינית. חברת המחקר Muddy Waters פרסמה דו"ח אנונימי שלפיו לוקין הגדילה את הכנסותיה באופן תרמיתי ב־310 מיליון דולר. לוקין הנפיקה בנאסד"ק רק במאי 2019, וגייסה 561 מיליון דולר לפי שווי של 4.2 מיליארד דולר. מאז נחשפה התרמית פוטרו מנכ"ל החברה ומנהל התפעול ונעצר המסחר במנייתה.

 

כעבור כמה ימים דיווחה קבוצת TAL Education, שרשומה בנאסד"ק מ־2010, אז גייסה 120 מיליון דולר, כי עובד החברה נעצר על ידי המשטרה אחרי שניפח את מכירותיה. החברה הודיעה שההונאה נחשפה אחרי ביקורת פנימית שהיא עצמה ביצעה, וגילתה חריגות בדיווחים. מיד אחרי דיווח זה האשימה חברת המחקר Wolfpack בהונאה את אתר הזרמת הווידיאו הסיני iQiyi, שהנפיק בנאסד"ק ב־2018 וגייס 2.2 מיליארד דולר. לפי Wolfpack, באמצעות תעלולים חישוביים של סיווגי משתמשים והכנסות נדחות, הצליח iQiyi לנפח את הכנסותיו ב־2019 ב־1.13 מיליארד דולר, ואת מספר המשתמשים המדווחים שלה בכ־60%. ב־IQiyi דחו את ההאשמות.

 

קשה לומר ששלושת המקרים יוצרים טלטלה כלשהי או התפכחות בקרב האמריקאים. בעיית השקיפות והסכנה הכללית המרחפת מעל הנפקות של חברות סיניות הן חלק בלתי נפרד, כבר שנים, מהערכת הסיכונים של המשקיעים. זאת במיוחד מ־2010, אז חשפה חברת המחקר Muddy Waters גל הונאות של חברות סיניות רשומות בארה"ב. אלה נכנסו לבורסות האמריקאיות בדלת אחורית, באמצעות מיזוג הופכי, ונמנעו מתהליכי ביקורת ארוכים לו היו מבצעות הנפקות ראשוניות. בסוף שורת התרמיות הללו, שכונו בתקשורת "השפלת האליטה הפיננסית", ישנם הפסדים מוערכים של 34 מיליארד דולר, מחיקה של 180 חברות סיניות מהמסחר בארה"ב, והגשה של עשרות תביעות נגד החברות, מנהליהן והיועצים שסייעו להן להיכנס לארה"ב.

 

ה־SEC מצדה חזרה לפמפם התרעות חוזרות ונשנות מפני חברות סיניות. רק באפריל האחרון הזכיר היו"ר ג'יי קלייטון למשקיעים כי "יכולתנו לקדם ולאכוף תקנים בשווקים מתעוררים מוגבלת, והיא תלויה משמעותית בפעולות הרשויות המקומיות, שבתורם מוגבלות על ידי שיקולי מדיניות לאומית במדינות האלה. כתוצאה מכך, בשווקים מתעוררים רבים, כולל סין, קיים סיכון גדול יותר באופן משמעותי שגילויים יהיו לא שלמים או מטעים... על משקיעים ואנשי מקצוע פיננסיים לשקול את הסיכונים הפוטנציאליים הקשורים לחוסר הגישה של PCAOB לבדיקת חברות רואי חשבון בסין".

 

אבל למשקיעים יש זיכרון קצר. הם רעבים להנפקות, ולחברות סיניות רבות יש באמת ובתמים מוצרים ומודלים עסקיים טובים וחדשניים. הפיתוי פשוט גדול מדי. כה גדול עד שמכון החשיבה פיטרסון לכלכלה בינלאומית הגדיר את צעדי ה־PWG כ"חסרי טעם". "מניעת חברות סיניות מהרישום בארה"ב לא תמנע את הגישה שלהן להון אמריקאי", כתבו בדו"ח. עוד הוסיפו כי "התנתקות כספית בין ארה"ב לסין היא יותר ויותר לא סבירה", והסבירו שאחת הדרכים הפופולריות ביותר להגיע להון אמריקאי היום היא דווקא באמצעות השקעות פרטיות ולא דרך שווקים ציבוריים.

 

לחברות הסיניות יש תגובה פשוטה: מחיקת הרישום ומעבר להיסחר בבורסת הונג קונג, שדרכה יוכלו תושבי ארה"ב ומשקיעים בינלאומיים להמשיך ולהשקיע בהן. אפילו כספי הפנסיה האמריקאיים יוכלו להיות מושקעים בחברות האלה דרך מדדים שונים. המגמה הזו ניכרת כבר כעת ובתגובה ישירה להחרפת היחסים בין שתי המדינות, במהלך שמתואר כ"שיבה הביתה". בין היתר הנפיקה עליבאבא בנובמבר 2019, והזרוע הפיננסית של הקבוצה, Ant, צפויה גם היא להנפיק בקרוב. ביוני האחרון חברת הגיימינג NetEase גייסה 2.7 מיליארד דולר, וענקית המסחר המקוון JD.com גייסה 3.9 מיליארד דולר. במקביל דווח כי הענקית ביידו ו־Trip.com בוחנות רישום גם הן בהונג קונג. אז טראמפ אולי בונה חומות, אבל החברות הסיניות מצאו סולם.

x