שוק המניות מאותת שביידן ינצח את טראמפ השבוע
מאז 1928 ירידה במדד S&P 500 בשלושת החודשים שלפני הבחירות מלמדת על כך שהמפלגה המכהנת תוחלף. ב־2016 כלי החיזוי הזה צדק בניגוד למה שניבאו הסקרים
רגע לפני הבחירות הנשיא דונלד טראמפ לא יכול היה לייחל לתרחיש גרוע יותר. לאחר שהצליח, אם בזכות מדיניותו הכלכלית ובין אם בציוצי הטוויטר העקשניים, להחזיק את שוק המניות האמריקאי חזק, דווקא עכשיו הוא מתפרק. אלה חדשות לא טובות לטראמפ. שוק המניות האמריקאי מאותת שג׳ו ביידן עומד לנצח ביום שלישי הקרוב.
- לא קורונה, כלכלה: על הפער העצום בין טראמפ לביידן
- אמריקה התאגידית כבר לא פוחדת להיפרד מטראמפ
- בכהונה שנייה, טראמפ יצטרך לפרוע 900 מיליון דולר בחובות
בארה"ב אולי למדו אחרי הפיאסקו של 2016 לא לסמוך על סקרים, אבל בכל הקשור להתנהגות של שוק המניות, המשקיעים האמריקאים יודעים ששם הסטטיסטיקה לא משקרת. מאז 1928 ירידה במדד S&P 500 בשלושה חודשים שלפני הבחירות מלמדת על כך שהמפלגה המכהנת תוחלף. ב־2016 כלי החיזוי הזה צדק בניגוד למה שניבאו הסקרים.
המשקיעים משדרים עצבנות
כמובן שאם למדנו משהו עד עכשיו על 2020 הוא שהכל קורה בה הפוך ובניגוד לבדרך כלל, אבל ההיגיון מאחורי חוכמת ההמונים של שוק המניות ברור. המשקיעים משדרים עצבנות לקראת תרחיש של שינוי במדיניות הקיימת. וזה אכן מה שקורה בחודשים האחרונים עם ירידה של 0.6% במדד S&P 500 מאז אוגוסט ועד יום שישי האחרון. אמנם מדובר בירידה קלה מאוד, אבל כאשר מדברים על טראמפ, הנשיא שהפך את שוק המניות לחזות הכל, מדובר במספר שאין לזלזל בו. השבוע האחרון, שהיה הגרוע ביותר מאז מרץ 2020, העביר את המדד למגמה השלילית בספירה של שלושת החודשים שלה מייחסים חשיבות בוול סטריט. S&P 500 איבד 5.6% בסיכום השבועי, דאו ג’ונס ירד ב־6.5% ונאסד"ק איבד 5%.
המגמה השלילית התחזקה לקראת סוף השבוע ככל שהגל השני של הקורונה החריף הן באירופה והן בארה"ב. צרפת נכנסה לסגר חדש ביום חמישי, גרמניה הכריזה גם היא על מגבלות חדשות, בריטניה נמצאת גם היא בדרך לסגר וארה"ב דיווחה על מספר שיא של נדבקים חדשים בקורונה.
הנפקת ant שוברת שיאים
אולם את מכת המחץ לשוק נתנו דווקא מניות הטכנולוגיה במה שהיה אמור להיות רגע השיא שלהן. ביום חמישי פרסמו כמעט כל קבוצות הביג־טק את הדו"חות הכספיים שלהן לרבעון השלישי והצטרפו בכך למיקרוסופט שפרסמה את התוצאות כמה ימים קודם לכן.
אף שהדו"חות היו ברובם מצוינים, פרט לאפל שאכזבה במכירות האייפונים, ועקפו את התחזיות - מניות הטכנולוגיה רשמו ירידות חדות. הסיבה להתנהגות זו טמונה בדברי בכירי החברות על כך שרמת חוסר הוודאות עדיין גבוהה מאוד במבט קדימה לרבעון האחרון של השנה. החשש גבר אפילו על הסנטימנט החיובי שהיה אמור לאפיין את מניות הביג־טק דווקא לנוכח חזרת הסגרים וביקוש גבוה יותר לפתרונות של עבודה מרחוק.
חרף הצמיחה המהירה ורווחים גבוהים מהצפוי, אזהרות נקודתיות של כל החברות יחד ציירו תמונה לא מעודדת של המציאות, כאילו ביקשו לחדד את הפער העצום שנוצר בין המצב בשטח בכלכלה האמיתית לבין ביצועי חברות הטכנולוגיה ומניותיהן.
האירועים האחרונים בארה"ב ובאירופה שלא מצליחות להיחלץ מהשפעות הקורונה, מחדדים את הפער שנוצר מול סין ומזרח אסיה שמצליחות להתקדם. את ההמחשה ניתן היה לראות השבוע בהנפקת ant, חברת הפינטק הגדולה בעולם. להנפקה התקבלו ביקושי יתר חסרי תקדים של 3 טריליון דולר (פי 872) בהנפקה שמתבצעת בו זמנית בשנגחאי ובהונג קונג. החברה אמורה לגייס 17.2 מיליארד דולר בכל אחת מהבורסות ולשבור את השיא של 29.4 מיליארד דולר שקבעה אראמקו הסעודית לפני שנה.