מירוץ למכירת הנכסים של פסגות שאינם גמל
אלטשולר שחם רוצה את פעילות הגמל והפנסיה של פסגות, המנהלת יותר מ־70 מיליארד שקל. יתר הפעילויות, ובכללן קרנות נאמנות, חבר בורסה וניהול תיקים יימכרו לשחקנים אחרים
- בתי השקעות - שוק של מנהלי השקעות ולא של קרנות זרות
- הסכם המכירה חושף: פסגות הפסיד 153 מיליון שקל בתשעת החודשים הראשונים של 2020
- העסקה נחתמה: אלטשולר שחם רוכש את פסגות מאייפקס תמורת 910 מיליון שקל
ההסכם מציב כמטרה חתימה על עסקאות למכירת נכסים אלו לגופים מקומיים בשוק ההון עוד טרם השלמת העסקה למכירת פסגות לאלטשולר שחם. אם הנכסים יימכרו מעל שווי מסוים, איפקס ואלטשולר שחם יחלקו באפסייד. בשבועות האחרונים הציעו נציגי איפקס את נכסי פסגות לגופים שונים בשוק ההון, אולם לדברי גורמים בשוק המחירים שהקרן דורשת עדיין גבוהים מדי. עם השמות שהוזכו כמי שעשויים לרכוש נכסים אלו נמנים למצוא את אקסלנס, אי.בי.אי וכלל ביטוח, שעשויה לעשות קאמבק לתחום בתי ההשקעות, אחרי שבעבר פירקה את בית ההשקעות כלל פיננסים.
אם לא יימצאו רוכשים עד להשלמת העסקה, עשוי אלטשולר שחם עצמו לבחון רכישת חלק מהנכסים, אלא שבמקרה שכזה זו מדובר יהיה בעסקת בעלי עניין של רכישת הנכסים מחברת הגמל. עסקה שכזו כרוכה בהליך אישור מורכב יותר, וכרגע נראה נמוך הסיכוי שמלבד פעילויות הגמל והפנסיה ייוותרו באלטשולר שחם נכסים נוספים של פסגות.
לפי הערכות, בשורה התחתונה ישקיע אלטשולר שחם ישקיע כ־600 מיליון שקל בפעילות הגמל והפנסיה, ויתרת 300 מיליון השקל תוחזר לו במכירת יתר נכסי פסגות. פסגות מחזיק גם בסוכנויות הביטוח פרופיט, דוידוף והיימן, שלא נכללות בעסקה ואייפקס תמכור אותן בנפרד. עם זאת, אייפקס נוטלת עליה את החוב של פסגות שעומד על מאות מיליוני שקלים, ובמקביל גם את המזומן שנמצא בקופה.
התקופה הנוכחית היא תקופת ביניים רגישה, שבה אמור בית ההשקעות פסגות להתנהל כרגיל ובאופן עצמאי, כשעובדיו יודעים שרבים מהם יאבדו בקרוב את מקום עבודתם. על רקע סיטואציה רגישה זו, נקבע בהסכם שאלטשולר שחם תוכל למנות משקיף מטעמה לפעילות פסגות, שיהווה יועץ חיצוני מוסכם בין הצדדים, ולקבל דו"חות שוטפים.
לאלטשולר שחם גמל אין אמנם מספיק מזומן בקופה בכדי לממן את רכישת פסגות, אולם סביר כי בית השקעות לא יתקשה להשלים מימון שעשוי לכלול גם גיוס אג"ח ומימון בנקאי.