הסרטונים חושפים: כך גרם התוסף של בבילון בדפדפן של גוגל לקרע עם יאהו
לידי "כלכליסט" הגיעו סרטונים המתארים כיצד גולשים המשתמשים בתוסף החיפוש המרכזי של בבילון בדפדפן של גוגל, Delta Search, מועברים אוטומטית לרשת החיפוש של יאהו
עדויות חדשות בפרשת השתלת הפרסומות שעוררה סערה ביחסים בין בבילוןליאהו. לידי "כלכליסט" הגיעו סרטונים המתארים כיצד גולשים המשתמשים בתוסף החיפוש המרכזי של בבילון בדפדפן של גוגל, Delta Search, מועברים אוטומטית לרשת החיפוש של יאהו, ומשם לאתרים של מנועי חיפוש מתחרים, וכיצד משתלטות תוכנות של הזרקת פרסומות לדפדפן באמצעות מנועי ההתקנה ותוכנות בבילון, ככל הנראה ללא ידיעתה.
- משבר בבילון: האם זהו סופם של סרגלי הכלים?
- ת"א ננעלה בירידות בתום יום מסחר דרמטי: בבילון מחקה משוויה 607 מיליון שקל
- בבילון מתרסקת ב-63%; לניר: "אנחנו ווינרים"
בסרטון אחד נראה כיצד משתמש מוריד תוספים ותוכנות של בבילון מתוך רשת הפרסום של יאהו, תוכנות המפנות אותו למנוע החיפוש המתחרה Ask.com. בנוסף, הורדה של התוסף של בבילון, שמשתמש במנוע החיפוש של יאהו, מוביל גם הוא גולשים למנוע החיפוש Ask.com המתחרה.
"ארביטראז' של קישורים"
בכיר בענף סרגלי הכלים מספר ל"כלכליסט" כי "רבים מנסים לעשות מיקסום של הפניית הגולשים ממנוע חיפוש אחד לאחר לפי אזורים גיאוגרפיים. זה נוהג פשוט בתעשייה, השאלה היא עד כמה הפעולה הזו נעשית בידיעת המשתמש ובצורה שבה הוא שולט עליה. זהו שוק ארביטראז' שפועל כמו בורסה בזמן אמת: למשל, ייתכן וברגע מסוים הכנסות מחיפוש ביאהו יהיו משתלמות יותר במלזיה, ואילו באנגליה ההכנסות מחיפוש במנוע Ask.com יהיו משתלמות יותר, כך שלספקיות התוכנה החינמיות יש אינטרס להטות את החיפוש לתוצאות הרצויות בכל מדינה בדרך שונה".
פנייה למנוע החיפוש של Ask.com נחשבת לפעולה רווחית. המנוע שייך ל IAC האמריקאית, יצרנית תוכנות חינמיות להורדה, שבהן גם תוספים וסרגלי כלים רבים,. בניגוד לבבילון ומרבית ספקיות סרגלי הכלים והתוכנות החינמיות, IAC קיבלה אישור מיוחד מגוגל לאפשר אישור פסיבי של המשתמש כשהוא מוריד תוכנה שלה, לכן היא מהווה חלון עבור מפיצות תוכנה רבות לפלטפורמה של גוגל.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
בסרטון אחר נראית בבירור טכנולוגיית השתלת פרסומות שהשתלטה על התוסף ומציגה למשתמש פרסומות שלא הושתלו במקור באתר, וכן פרסומות המתחזות לקישורים ממומנים של מנוע החיפוש יאהו, או פרסומות הנדמות לערך חיפוש ביאהו.
למשל, משתמש שחיפש את הערך New York Times במנוע החיפוש של בבילון מקבל כמה קישורים לעמודים הנראים כמו עמוד החיפוש של יאהו, וכאשר שהוא מקיש על הקישור המתחזה לערך חיפוש, הוא מגיע לפרסומת להורדת תוכנת Chrome Media Player של גוגל. חיפוש המילים Google, למשל, הביא את המשתמש לאתר של גוגל, שבו הושתלו שלוש מודעות פרסום זרות שלא הושמו במקור על ידי גוגל.
"חיים עם ההשתלות"
לפי מחקר שבוצע לאחרונה על ידי הארוורד ביזנס ריוויו ושירות גילוי רמאויות הרשת iPensatori, גוגל, יאהו ושחקני חיפוש ופרסום נוספים "חיים בשלום" עם חברות השתלת מודעות. על פי המחקר, שחקניות השתלת המודעות פועלות ברווחיות מאחר שהן לא נדרשות לשלם על נדל"ן האתרים שלהם. בנוסף, תוספים אלה אינם משאירים טביעות אצבעות בשטח מאחר שקיימים ספקי שירות ומתווכים בין המשתמש הסופי לבין ספק התוסף. בורסות פרסום גדולות טוענות כי הן לא עושות עסקים עם שחקניות השתלת פרסומות, אך המחקר טוען כי רשתות הפרסום של גוגל, יאהו וענקית הפרסום אפנקסוס עובדות עם שחקני השתלת פרסומות רבים.
"הנתונים מראים פער בין הדברים שנאמרים על ידי בכירי תעשיית הפרסום לבין מה שקורה בפועל" מציין המחקר. "מדובר בטכנולוגיה שמהווה עבור חברות כמו גוגל מטרד קטן בסדר גודל של פרעוש", נכתב במחקר. "זה לא חלק משמעותי מההכנסות שלהם, אבל עבור מפרסם זה יכול להיות מאוד משמעותי".
בבילון אינה אשמה בהזרקת הפרסומות הזרות, אבל היא נושאת באחריות לגילויין והדיפתן. בין החברות הגדולות שעוסקות בהשתלת פרסומות הן החברות האמריקאות 50on Red, Adpeak ו־LessTabs. מי שמסייעות בהפצתן הן דווקא מנועי ההתקנה ורשתות הפרסום שמפיצות אותן למשתמשים, בהן אף רשתות פרסום ישראליות המתפרנסות ממזריקי הפרסומות.
אלא שעבור יאהו, האחראית לכך היא בבילון שחתומה איתה בהסכם ועליה לתת לה דין וחשבון. לאחרונה שכרה בבילון צוות של יוצאי יחידת 8200 של צה"ל כדי להתמודד עם בעיית השתלת הפרסומות בדפי אינטרנט זרים. מקורבים לבבילון מספרים כי היא חוסמת כל תוסף בו היא חושדת בהשתלת פרסומות.