$
בורסת ת"א

לתקן טעויות עבר: פירמידות - מודל דועך ולא רלבנטי

החוק שאמור להגביל את היכולת להקים פירמידות עסקיות שגדולות משתי קומות מגיע לקו הסיום בשבוע הבא

אסף גילעם 08:0404.12.13
רגע לפני ההצבעה על שתי הצעות הקבוצות המתמודדות על רכישת השליטה באי.די.בי, והמשנה ליועץ המשפטי לממשלה כמעט והוציא את האוויר מהתחרות. הסיבה: החוק שאמור להגביל את היכולת להקים פירמידות עסקיות שגדולות משתי קומות מגיע לקו הסיום בשבוע הבא. מה בעצם מנסה החוק להגביל?

 

ועדת התחרותיות הגדירה את הבעיה שביצירת קבוצות עסקיות ומבני שליטה רב־שכבתיים מורכבים באמצעות הפרדת הון משליטה. היא אף הגדירה את החברות הנשלטות על ידי פירמידה כ"חברות פער" שבהן בעלי השליטה מנצלים את השרשור הרב־שכבתי כדי לסכן מעט כסף ולקבל הרבה השפעה. הבעיות שעולות ממבנה פירמידאלי הן מפגיעה במשקיעים כתוצאה מפגיעה במערך התמריצים של מנהלי החברה ועד פגיעה ביציבות ובהקצאת משאבי האשראי (כל שכבה בפירמידה יכולה להתמנף בפני עצמה, ולהגדיל את הסיכון הכולל).

 

בנוסף לבעיות שקשורות לממשל התאגידי והבעיות והסיכונים הפיננסיים של קבוצות בעלות מבנה פירמידאלי, ישנן גם בעיות של פגיעה בתחרות במקרה של פירמידות המחזיקות זרועות פעילות רבות בשווקים שונים במשק (כמו קבוצת אי.די.בי). בהמשך לזאת, ישנו פחד מהשלכות שליליות מעצם גודלה של הקבוצה כמו קשרי הון־שלטון בעייתיים.

 

חוזר למקורות

 

נוחי דנקנר, במירוץ שלו לשמירת השליטה באי.די.בי, ובהיעדר מקורות משמעותיים משל עצמו, חזר למקורותיו וארגן בתוך זמן קצר למדי פירמידה עסקית לתפארת. בזד.בי.איי שרכש גרנובסקי, מחזיקה בחברה־הבת בי.ג'י.איי שבה קופת מזומנים דשנה. את הכסף ניצל גרנובסקי לרכוש את השליטה באמבלייז, המחזיקה בקופת מזומנים דשנה עוד יותר, ולהעמיד את הכסף הנחוץ לו להשתתף בהתמודדות. כך יוצא שאם גרנובסקי יזכה להחזיק בשליטה באי.די.בי, הוא יעשה זאת על ידי סיכון מעט כסף, לצד השפעה על מגוון נרחב של חברות בולטות במשק הישראלי.

 

איל גבאי איל גבאי צילום: עמית שעל

 

מעבר לבעיית הפירמידה, גם חברות אחזקה הן מודל מיושן. חברות אלו צברו פופולריות בשנות השישים והשבעים של המאה שעברה בעיקר בארה"ב והלכו ואיבדו את הרלבנטיות שלהן. מה שמכונה "קונצרנים" שפעם שלטו במשק הישראל הלכו ודעכו, נחלשו או נעלמו לחלוטין כמו כור, כלל תעשיות או דיסקונט השקעות. מה שנמכר במקור למשקיעים כפיזור השקעות, התגלה כחוסר מיקוד שפוגע במחזיקים.

 

"לא לפגוע בנושים"

 

המומחה מטעם בית המשפט להסדר החוב באי.די.בי, אייל גבאי, נמנע מלחוות את דעתו על הפירמידות של שתי קבוצות המציעים, וקרא לא לפגוע בנושים. "לטעמנו, אין בהצעת חוק שטרם התקבלה סופית בכנסת כדי לסכל הסדר חוב, החותר לשיפור מצבם של הנושים" כותב גבאי בחוות דעתו מתחילת השבוע.

 

כדי להדגיש את העובדה שלא כדאי לפגוע במהלך המכרז, גבאי גם ציין את הפעולות שנוקט גרנובסקי לשטח את הפירמידה שלו, ואת הצעדים שנוקטת אי.די.בי בעצמה. "בוודאי שאין מקום לפגוע בשיעור ההחזר של הנושים במקרה קונקרטי בשם תכלית חקיקה כוללנית שטרם מומשה, ובמיוחד בנסיבות אלו, לאור סדרת הפעולות להשטחת הפירמידה שנוקטים הן החברה והן המשקיעים מטעמה המגשימה תכלית חקיקתית זו במלואה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x