מה קורה כשפוטין שולח את אחד המשקיעים שלך לכלא הרוסי
פרשת כליאתו של מייקל קלווי, מי שעומד בראש קרן ההשקעות הפרטית בארינג ווסטוק שמחזיקה גם בנתח מגט וגם במתחרתה יאנדקס, מסעירה את הקהילה העסקית של רוסיה - ובמידה פחותה גם את זו של ארה"ב
פרשה שמסעירה את הקהילה העסקית של רוסיה, ובמידה פחותה גם את זו של ארה"ב, היא כליאתו של מייקל קלווי, מי שעומד בראש קרן ההשקעות הפרטית בארינג ווסטוק (Baring Vostok). הקרן, שהוקמה ב־1994 והיתה מראשונות שחקניות הפרייבט אקוויטי ברוסיה, מחזיקה גם בנתח מגט - וגם במתחרתה יאנדקס. בארינג ווסטוק גם בגט בסבב הגיוס מ־2014 באמצעות הקרן החמישית שלה, שהחלה לפעול ב־2012.
בפברואר האחרון עצרו שלטונות רוסיה את קלווי, אזרח אמריקאי, יחד עם חמישה בכירים נוספים. קלווי והוחזק במעצר חודשיים. מאז שחרורו באפריל, ובהמתנה למשפט, הוא מוחזק במעצר בית. האישום המרכזי נגד קלווי הוא גניבה לכאורה של 2.5 מיליארד רובל - כ־38 מיליון דולר - מבנק רוסי שהקרן מחזיקה ב־51.6% ממניותיו. שלושה בכירים נוספים בקרן עדיין נתונים במאסר.
הטענה של קלווי והקרן, שהפכה גם לסברה רווחת ברוסיה, היא כי מדובר בניסיון של הממשל הרוסי להכריח את בארינג ווסטוק למכור את נתחה בבנק לבעלי מניות המקורבים למשטר. קלווי מכחיש כל אשמה, אבל בינתיים זה לא עוזר לו. בשבוע שעבר חייב בית המשפט ברוסיה את הקרן למכור נתח של 9.99% ממניות הבנק, מה שיהפוך את בארינג ווסטוק מבעלת השליטה למחזיקת מיעוט, כאשר מקורבי קרמלין יעלו לאחזקה של 42%.
בינתיים בקרן מנסים לשדר עסקים כרגיל. בגט אומרים שאין לפרשה השפעה על הזרמות הכספים לחברה וברוסיה מעידים כי הסיפור גרם לזינוק בבריחת ההשקעות הזרות מהמדינה. קלווי, שאמור היה להשתתף בפורום כלכלי שהתקיים בסנט פטרסבורג בשבוע שעבר, לא הורשה להגיע. אנשי עסקים רבים שבארינג מושקעת בהם, ולא רק, ענדו על חולצותיהם סיכות מחאה מיוחדות בעקבות מניעת השתתפותו של קלווי בפורום. ביניהם היו גם מנכ"ל גט דייב וייסר וגם ארקדי וולוז', מייסד ומנכ"ל יאנדקס.