מלכודות המס של העסקים הקטנים והבינוניים
המשבר הכלכלי העצים את בעיות הניהול של בעלי העסקים, שממילא מצויים במלחמת הישרדות יומיומית. מומחי מס בכירים מציגים ל"כלכליסט" את כל מלכודות המס הייחודיות, ומסבירים כיצד אפשר להתמודד עמן
המשבר הכלכלי העולמי העצים את בעיות הניהול של העסקים הקטנים והבינוניים אף יותר מאשר את אלה של העסקים הגדולים - כך סבורים בענף ראיית החשבון וייעוץ המס. הזלזול והבורות בכל הקשור בהתנהלות מול רשויות המס הם אחת הרעות החולות של העסקים הקטנים והבינוניים, טוענים המומחים, המוסיפים כי אי־ידיעת החוקים והתקנות וניהול הספרים בידי גורמים שאינם מורשים יכולים בקלות להכניס עסק לסחרחורת שסופה, לעתים, בפשיטת רגל.
המומחים מוסיפים כי רשויות המס נוטות להחמיר יותר בטיפול בתיקים של העסקים הקטנים והבינוניים בשעת משבר, אם בפשיטות תכופות יותר של חוקרי המס על העסקים ואם בבדיקה קפדנית יותר של תיקי השומה.
"כלכליסט" בדק מהן בעיות המס הגדולות של העסקים הקטנים והבינוניים וכיצד אפשר להתמודד עמן.
הטעות הגדולה: לנסות לעשות הכל לבד
רו"ח אלכס הילמן, לשעבר נשיא לשכת רואי חשבון, סבור כי בעיה מהותית של עסקים קטנים ובינוניים היא ייצוג לקוי מול רשויות המס. "בהרבה מהמקרים הם לא נעזרים באנשי מקצוע מורשים, ונסמכים על חבר 'שקצת מבין' או קרוב משפחה שמנסה לעזור. חלקם מיוצגים על ידי גורמים שאינם מורשים בייצוג, כמו מנהל החשבונות של החברה. הם עושים זאת במסגרת מלחמת ההישרדות של העסקים הקטנים, וחושבים שבכך יוכלו לחסוך עלויות. התוצאה יכולה להיות קטסטרופלית. במקרה הרע זה יגרום לעסק לא לנצל את ההטבות שמגיעות לו, ובמקרה הממש גרוע זה יגרום לעסק לעשות דברים שעל גבול האסור, או אסורים לחלוטין".
רו"ח משה ליאון, שותף מנהל בליאון, אורליצקי ושות', טוען כי מוסד ניכוי המס במקור על ביצוע עסקה מכביד אף הוא על העסקים הקטנים. "לרוב העסקים הגדולים יש היום פטור מניכוי מס במקור. רואי החשבון שלהם דואגים לבקש זאת ממס הכנסה, תמורת הבטחה לתשלום מס באמצעות מקדמות חודשיות. כל עסק גדול מוציא באופן קבוע דו"ח למס הכנסה, שבו מפורט המחזור החודשי של החודש הקודם. מס הכנסה קובע את אחוז המקדמות שהעסק צריך לשלם על פי הדו"ח של השנה הקודמת. בניגוד לעסקים הגדולים, רוב העסקים הקטנים והבינוניים לא משלמים מקדמות, אלא משלמים מדי חודש את המס על העסקאות שביצעו בחודש החולף. אני סבור שיש לבטל זאת, ולהתחשבן גם עם העסקים הקטנים דרך המקדמות החודשיות".
"עסקים קטנים ובינוניים אף לא ערוכים לשינויי החקיקה התכופים ופסקי הדין הרבים שיוצאים מדי שנה", מוסיף הילמן. "ב־2008, למשל, ניתן פסק דין בנושא חישוב נפרד של המס בין בני זוג בעסק משותף. במקרה אחר פורסם פסק דין שצמצם את סמכות רשות המסים לפתוח שומות. זה רלבנטי בעיקר בתקופה הנוכחית של משבר כלכלי, שבה המון עסקים קטנים ובינוניים נקלעים לקשיים. אם אתה לא מיוצג כראוי, אתה נהפך לקורבן של חוסר הידע, כי לא תקבל את מה שמגיע לך בשל חוסר הידיעה".
המלכודת הייחודית של בעלי המניות
רו"ח עופר מנירב, לשעבר נשיא לשכת רואי חשבון, סבור כי בעיה מרכזית היא הזהות בין בעלי המניות לחברה: "אצל העסקים הקטנים והבינוניים זה בולט הרבה יותר מאשר בחברה ציבורית. לכן, ברשויות המס יש הקפדה גדולה יותר על הקשר שבין בעל המניות לבין החברה. לדוגמה, אם בעל מניות מצוי ביתרת חובה בחברה (כלומר קיבל מהחברה הלוואה - ה"ק), רשויות המס ינסו לטעון שאף שהוא משלם ריבית לחברה בגין ההלוואה ייתכן שיש בכך דיבידנד מוסווה או שכר מוסווה. נושא זה מרבה להגיע לבתי המשפט.
"לעתים התופעה היא הפוכה", מתאר מנירב, "כאשר בעל המניות עומד ביתרת זכות (נתן הלוואה לחברה שבשליטתו - ה"ק), הוא נדרש לשלם מס מלא לפי שיעור המס השולי, שיכול להגיע עד 46%. לעומת זאת, אם אותו בעל מניות היה מפקיד את הכסף בבנק, הוא היה משלם מס של 20% בלבד. הדבר מאלץ את בעלי המניות לעשות עסקה סיבובית: בעל המניות מפקיד את הכסף בבנק, משלם 20% מס על הריבית, הכסף משמש כביטחון להלוואה שלוקחת החברה, וזו דורשת את הוצאות הריבית במאזנה. באופן כזה מי שיוצא 'מורווח' הוא הבנק, שמקבל עמלה נוספת בגין העסקה".
המשבר הכלכלי חשף את העסקים הקטנים והבינוניים לבעיה ייחודית, שהעסקים והחברות הגדולות לא נתקלים בה: מימוש ערבויות אישיות שנתנו בעלי המניות להלוואות החברה. "לא אחת הם נדרשים לשלם סכומים גדולים מכיסם הפרטי, סכומים שייחשבו אצלם להפסדי הון בעתיד", מסביר רו"ח מנירב. "הבעיה היא שהפסדים אלו אינם ניתנים לקיזוז כנגד הכנסות אחרות של אותם בעלי מניות, שאינן במישור ההוני. כך יכול להיווצר מצב שבו אי אפשר יהיה לקזז הפסדים אלו כלל. במצבים כאלו מגיעים רבים מבעלי העסקים הקטנים והבינוניים לפשיטת רגל, בניגוד לחברות ציבוריות, שבהן בעלי המניות אינם ערבים לחובות החברה בבנקים".
רו"ח משה ליאון: לדחות את הגבייה, לשחרר את הכסף
על רקע המשבר הכלכלי והשפעתו על העסקים הקטנים והבינוניים, רו"ח משה ליאון מציע לרשות המסים שתי דרכים לשיפור תזרים המזומנים של עסקים אלה.
הצעה אחת היא עדכון שיטת המקדמות. "עסקים קטנים ובינוניים משלמים מקדמות פעם בחודש, אבל כדאי לשנות זאת לפעם ברבעון", אומר לאון. "זה צריך לעבור כהוראות שעה, לפחות לשנתיים. זה כמו לתת הלוואה לעסק במטרה שיותר כסף יישאר אצלו ליותר זמן. כך תזרים המזומנים ישתפר וייצור הכנסות ריבית לעוסק".
הנקודה השנייה שמציע ליאון היא "שחרור" ההחזרים הכספיים המגיעים לעסקים הללו: "החוק מחייב לתת לעוסק החזר מס הכנסה בתוך 90 יום מיום הגשת הדו"ח, למשל החזר עודף על תשלומי מקדמות. במקרים רבים פקידי השומה מעכבים החזרים אלה או מתווכחים על מהותם. לאור המשבר, צריך לתת הוראה חד־פעמית לשחרר באופן גורף ומיידי את כל ההחזרים המגיעים לעסקים קטנים ובינוניים. את ההתחשבנות תוכל רשות המסים לבצע במסגרת הדיונים השוטפים, ולא כשהמצב הכלכלי קשה".