עורכי דין: "קיצצתי, אבל יש הוצאות שאי אפשר לגעת בהן"
עו"ד רם אפרתי, תל אביב
עו"ד רם אפרתי נכנס למשבר אחרי "שלוש־ארבע שנים מאוד שמנות". אפרתי הוא הבעלים של משרד עורכי דין קטן בתל אביב, העוסק בתחומי המשפט המסחרי ומונה שלושה עורכי דין שכירים ושלושה עובדי מינהלה, ומספטמבר הוא נאלץ להדק את הוצאות המשרד ככל יכולתו.
"הייעוץ המשפטי בנדל"ן נפגע
"בשכר העובדים נגעתי רק בשוליים, הורדתי את הבונוסים ועצרתי את העלאות השכר. אבל יש הוצאות שאתה לא יכול לגעת בהן: שכר דירה או משכנתה, דמי ניהול, ארנונה. חשמל וטלפון אפשר לחסוך בשוליים, על מחשוב אני מתקשה לחסוך, וגם דמי החבר ללשכת עורכיה דין וביטוח האחריות המקצועית הם קשיחים. אפשר לחסוך בהוצאות מול ספקים קטנים ובשכר עבודה, ובזה אני מנסה לתמרן".
עם זאת, אפרתי הצליח לאתר גם את ההזדמנויות שבמשבר. "יש התעוררות של דירות קטנות להשקעה לאנשים שיצאו מהבורסה, אז בתחום הזה עשיתי עבודת שיווק דרך מתווכים כדי לאזן את הפגיעה. במקביל יש פריחה בליטיגציה (הופעות בבתי משפט). בתקופת מיתון אנשים מתעמתים יותר, והצלחנו להביא גם לקוחות חדשים, חברות קטנות שעזבו משרדים גדולים בגלל תעריפי שכר טרחה גבוהים.
"כשהיה לקוח או שניים בקשיים הלכתי לקראתם ועשיתי להם הנחות קטנות, ובסך הכל התוצאה היא שכבר ברבעון הראשון של 2009 הורדתי הוצאות ומתחילות להגיע הכנסות. גם העובדים מבינים את המצב, ולא לוחצים להעלות את השכר".