ברוש: "הקרן לעסקים קטנים ובינוניים כשלה"
התעשיינים והתמ"ת ייפגשו עם החשב הכללי במטרה לשנות את מנגנוני קבלת ההחלטות של הקרן
"עכשיו זה כבר ברור - קרן ההלוואות לעסקים קטנים ובינוניים נכשלה", אמר אתמול (ב') ל"כלכליסט" נשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש. התעשיינים והחשב הכללי באוצר, שוקי אורן, אמורים להיפגש מחר כדי לדון בהמשך הפעלת הקרן במתכונתה הנוכחית.
בהתאחדות התעשיינים גיבשו שורה של
ברוש סיפר שבדיוני השולחן העגול, שבו חברים נציגי האוצר, ההסתדרות והתעשיינים, סוכם בסוף אפריל כי מאי יהווה חודש ניסיון לקרן שבמהלכו תיבחן פעילותה. בסוף החודש, סוכם, יוחלט אם להשאירה במתכונת הנוכחית, שבמסגרתה חברת BDI מסננת את הבקשות, וועדת אשראי הכוללת נציג של הבנק ושל חברת הבדיקה מאשרת את מתן ההלוואה. השינויים צפויים בעיקר בשלב בדיקת ההיתכנות הכלכלית של מבקש ההלוואה. מדובר בבדיקה שעשויה להימשך שבועות ארוכים וכוללת הליך סבוך של הוכחת תוכנית עסקית פוטנציאלית ורווחית.
שר התמ"ת בנימין בן אליעזר אמר אתמול: "כבר הוכח כי המענה למצוקת האשראי שנמצא מאז החל המשבר, בדמותן של קרנות סרבניות, אינו נותן פתרון אמיתי לבעיה, ולכן פתחנו בדיונים עם האוצר כדי לפתור את הבעיה ולהזרים חמצן לעסקים אלו".
במשרד האוצר הדפו אתמול את הביקורת על תפקודה של הקרן ואמרו שהם בודקים כל העת את הענקת ההלוואות ואת יעילות המנגנון. עד אתמול אישרה הקרן הלוואות בהיקף 196 מיליון שקל לכמה עשרות עסקים קטנים ובינוניים מתוך תקציב של 1.3 מיליארד שקל, תקציב שאמור להכפיל את עצמו במסגרת הסכמות השולחן העגול. לאחרונה אמר החשב הכללי בוועדת הכלכלה של הכנסת כי מספר האישורים של הקרן דווקא נמצא במגמת עלייה.
נתונים שפרסם אתמול משרד התמ"ת תומכים אף הם בתמונה שמשרטטים התעשיינים על מצוקת האשראי. על פי סקירה של מינהל מחקר וכלכלה, בשנת 2009 עתידים להיסגר יותר מ־47 אלף עסקים בישראל, שהם 10.5% מכלל העסקים. כ־85% מתוך העסקים הצפויים לסגירה הם עסקים של עצמאים שלרוב עובד בהם אדם אחד.
נתונים מדאיגים הגיעו אתמול גם מכיוון איגוד תעשיות הבנייה והצריכה בישראל, שמעריך כי מכירות הענף, הכולל 350 מפעלים, אמורות להתכווץ השנה ב־10% לרמה של 15.23 מיליארד דולר. לדברי גד פרופר, יו"ר האיגוד, 4,000 עובדי הענף פוטרו בתשעת החודשים האחרונים, וכ־2,200 עתידים צפויים לאבד את עבודתם עד סוף השנה. אחת המצוקות הגדולות ביותר של המפעלים, ציין פרופר, היא מצוקת האשראי.