קרנות הסיוע חילקו רק 12.5% מתקציבן
חילוקי דעות על תפקודן של הקרנות מאז תחילת השנה. האוצר: "מדובר בכלי אפקטיבי". התעשיינים: "הקרנות אינן יעילות"
קרנות הסיוע הממשלתיות לעסקים קטנים ובינוניים חילקו במחצית הראשונה של שנת 2009 עשירית מתקציבן. מדו"ח שפרסם אתמול משרד האוצר עולה כי במחצית הראשונה של השנה אישרו קרנות האשראי הלוואות סיוע לכ-550 עסקים בהיקף כספי כולל של כ-400 מיליון שקל.
מאז סוף יוני ועד אמצע אוגוסט אישרו קרנות העסקים 150 מיליון שקל, כך שמאז תחילת השנה מדובר ב־550 מיליון שקל שהעבירו קרנות האשראי, שהיקפן מסתכם ב-4 מיליארד שקל.
על פי הניתוח של משרד האוצר, מתחילת השנה אישרו הקרנות השונות 10 מיליון שקל בממוצע בשבוע, מרביתם (יותר מ־30%) לחברות מתחום התעשייה והמסחר. מדובר בחברות המעסיקות כ-15 אלף עובדים.
מרבית הסכום אושר במסגרת הקרן לעסקים בינוניים שהוקמה בתחילת השנה. הקרן, שבעבר הועלו טענות שונות על חוסר היעילות בפעילותה, אישרה עד סוף יוני הלוואות בהיקף של כרבע מיליארד שקל ועד אמצע אוגוסט אשראי בהיקף של כ־370 מיליון שקל, דהיינו קרוב ל-30% מהיקף הכספים שלה.
באוצר טוענים כי מאז שהקרן החלה לפעול הוסרו כמה חסמים שהקשו על חלוקת הכספים, כך שככל שחלף הזמן קצב אישור ההלוואות הלך וגבר. מרבית ההלוואות שאושרו על ידי הקרן ניתנו לחברות הנמצאות סביב היקפי מחזור שנתי של 50 מיליון שקל. בסך הכל הוגשו לקרנות יותר מ-3,000 בקשות בשלב המקדמי, 1,800 בקשות מלאות, וכ-550 בקשות אושרו.
החשב הכללי שוקי אורן אמר אתמול כי "קרנות האשראי הוכחו ככלי אפקטיבי המסייע להקלת מצוקת האשראי". אורן הוסיף כי קיימים "סימנים להרחבה מסוימת של האשראי המועמד על ידי הבנקים, בין היתר לאור האלטרנטיבה של קרנות אשראי בערבות המדינה".
עם זאת במגזר העסקי הוסיפו לטעון אתמול כי הקרנות אינן יעילות דיין. שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים, מוביל זה כמה שבועות מהלך להקלת תנאי קבלת הכספים ולהרחבת מערך ההלוואות גם לבנקים נוספים.