אייל גבאי: "הממשלה תדון באפשרות לסבסוד משכנתאות, אבל זה לא הפתרון"
מנכ"ל משרד ראש הממשלה בוועידה לחיסכון פנסיוני של "כלכליסט" ומגדל: "אם לא נתמודד עם ההיצע - מחירי הנדל"ן ימשיכו לעלות". לגבי השריפה בכרמל אמר גבאי: "לא ניתן להיערך לכל האירועים שעשויים להתרחש בישראל"
"ביום ראשון ועדת השרים לחקיקה תדון בהצעות כמו סבסוד משכנתאות וכדומה, אבל זה פועל על צד הביקוש. הפתרון הוא איך אפשר להביא להגדלת ההיצע". כך אמר היום (ה') מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אייל גבאי, בוועידה לחיסכון פנסיוני של "כלכליסט" ומגדל.
לדבריו, "מדינת ישראל
מנכ"ל משרד ראש הממשלה דיבר בוועידה גם על ניהול סיכונים של מדינה. "יש בפני הממשלה אתגרים לא פשוטים", אמר. "איך מנהלים סיכונים בעולם של דינמיות פוליטית, וחוסר המשכיות ואיך מנהלים סיכונים בעולם שבו לתפיסת הציבור יש משקל מאוד חשוב. ההסתברות להתרחשת האירועים לא ידועה ומספר האירועים שיכולים להתרחש הוא לא סופי ועצמתם לא ידועה. האם אנחנו צפויים למלחמה ואיפה? מה תהיה התוצאה? אולי חטיפת חייל או גל פיגועים? או שהבעיה היא שפעת חזירים? או שריפה בכרמל?
"מי שחושב שניתן להיערך לכל האירועים הללו לא חי בישראל",, הוסיף ואמר גבאי. "אי אפשר להיערך ולטפל בכולם. שירות כבאות טוב יוכל להתמודד עם רעידת אדמה ותוצאותיה, אבל עד גבולות מסוימים. אז גם שואלים האם שמים כיפת ברזל על כל יישובי הארץ או רק על בסיסי הצבא. השאלה היא גם על מה מוותרים? חינוך או העלאת שכר לפרקליטים?
"אין החלטות קלות ותמיד הבחירה היא בין שתי החלטות קשות. לכל אחת תהיה תוצאה לא פשוטה. מחליטים מה כן ומה לא כאשר בוחנים את מהות האירוע, עלותו ועל מה מוותרים ואת כל זה לקחת בחשבון עם דברים נוספים. לכך גם צריך להתאים למדחס הפוליטי-ציבורי. אין הכרעה שמה שהיה הוא שיהיה. צריך להיות מוכנים למקרה הבא.
"בהקשר לכבאות. דו"ח המבקר ברור. יש דברים מתחת לפני השטח כמו הרצון של השלטון המקומי לשמר את המבנה הקיים של איגודי ערים. זה מקור לתקציבים ומשרות ומקור לפעילות. שני שרי הפנים האחרונים אמרו שהם רוצים להעביר את זה לניהול מרכזי, אבל בפועל שניהם לא היו מסוגלים להניח את הצעת החוק המדוברת על שולחן הכנסת, כנראה בשל לחץ השלטון המקומי. חשוב לבחון גם את האמצעים שעובדים בפני מערך הכבאות. אלו כוללים אמצעים להתמודד עם שריפות קונבנציונאליות, אך צריך גם לבחון מה קורה כאשר השריפה יוצאת מכלל שליטה ולחשוב גם על האמצעים הטכנולוגיים".
מנכ"ל משרד ראש הממשלה התייחס בנאומו גם לבעיית ההגירה מאפריקה לישראל. "משפחות מאפריקה עושות את החשבון להיכן כדאי להגר - לספרד או לישראל, ורבים החליטו עקב חוסר המעש של ממשלת ישראל להגיע לכאן. יש לכך השלכות על היכולת של ישראל להיות אחת מבין 15 המדינות המובילות בכלכלה העולמית. לשם כך לא צריך שהכלכלן בעזריאלי יעלה את התפוקה שלו ב-10%, אלא צריך להסתכל על השכבות שצריכות להיכנס למעגל התעסוקה, לא משנה כמה השפיץ גבוה, התחתית תמשוך את הכלכלה למטה".
לגבי מעל התעסוקה אמר גבאי, כי "האוכלוסייה החרדית היא כבר 20% מהחינוך היסודי. זה ברור לאן המגמות הנוכחיות הולכות. 52% ממשקי הבית החרדים מוגדרים עניים, אחד מכל ארבעה ילדים הוא חרדי ושניים ממגזר המיעוטים. ללא השתלבות בעבודה שני מגזרים אלו יהיו אבן ריחיים על צוואר הכלכלה הישראלית, והם יהיו אבן ריחיים. לציבור החרדי יש יכולת ותרבות של רכישת ידע. החכמה היא לא ללכת במהלך לעומתי. אי אפשר בכיפופי ידיים לעשוות את השינוי.
"בג"ץ פסל את הסדר קצבאות הבטחת ההכנסה לאברכים. אם מסתכלים על הסדר אחר, צריך להתחשב בעובדה שתחת ההסדר הקיים בחור חרדי עם שלושה ילדים שהוא ואשתו לא עובדים נכנסים למסלוול הבטחת הכנסה ומסיים אותו בגיל 35 ובגיל כזה להשתלב בשוק התעסוקה הוא בלתי אפשרי. משם הוא יוצא רק למעגלי הרווחה והוא ומשפחתו נידונו לכך למשך שארית חייהם".