"תזמינו את הבנקאי לבקר בבית העסק שלכם"
במהלך ועידת העסקים הקטנים של "כלכליסט" וגוגל ישראל המליץ סגן מנהל החטיבה הקמעונאית של מזרחי-טפחות על התנהלות שקופה מול הבנק: "כדאי להזמין את הבנקאי לביקור בעסק"
כ-58% מהעסקים הקטנים חיים מהיד לפה, כך עולה מסקר של משרד התמ"ת שהוצג במהלך סדנת מימון שהתקיימה בוועידה החמישית לעסקים קטנים ובינוניים של "כלכליסט" וגוגל ישראל.
שחר אלוני, מנכ"ל גלובל קפיטל, התייחס לנושא: "מגיעות אלי עשרות פניות בכל יום של עסקים הנמצאים במשבר אשראי. קיימות סיבות רבות לכך. קודם כל עסק חייב לבדוק האם הוא רווחי או לא. עסק לא רווחי, דינו להיסגר. בעיה אחרת קשורה לבעית מימון הנגזרת מהון חוזר ובעיית הון עצמי. כל אלה עשויים להוביל עסק למצב של בעיית נזילות. הפיתרונות שמציע השוק מגוונים - החל מקרנות סיוע לעסקים ועד פנייה לבנקאי".
מוטי מולדובן, סגן מנהל החטיבה הקמעונאית של בנק מזרחי-טפחות, הסביר מהו המפתח להתנהלות מול המערכת הבנקאית: "צריך לקחת בחשבון שבנקים מאוד רוצים לאשר אשראי, כי אשראי זה מקור הפרנסה שלהם. במזרחי-טפחות הגדלנו לאחרונה את האשראי בסדר גודל של מעל מיליארד שקל. אבל זה לא חוכמה לאשר אשראי בלי לבדוק את העסק היטב. עסקים רבים מקבלים אשראי ואחרי שנה מקבלים פנייה מהבנק עם בקשה לבטחונות נוספים והעסק נופל.
"אנחנו כבנק תופרים חליפת אשראי מיוחדת, ולשם כך הלקוח צריך לדבר בשפה שלנו, השפה הבנקאית, שרבים מהלקוחות לא מכירים. לפעמים גם בנק יכול להפיל עסק כשהוא נותן לו אשראי לזמן קצר בלי לבדוק את מקור הפירעון. בנקאי חכם ידע להתאים את מוצרי האשראי לאורך זמן. עסק חייב תוכנית עסקית ברורה, לכן ללקוח כדאי להזמין את הבנקאי שלו לבקר אצלו בעסק, ולהתנהל בשקיפות מלאה מול הבנקאי, גם בנוגע לדברים לא חיוביים. לפעמים כדאי לשמוע לעצה של בנקאי שמייעץ לכם לסגור את העסק".
עופר כרמל, מנכ"ל חברת ERN, התייחס לעובדה שכ-16% מכלל העסקאות היום נעשות בצ'קים. לדבריו "הלקוח שנכנס אליכם בדלת גם הוא צריך אשראי". לדבריו שוק הצ'קים נמצא בפעילות מתמדת משום שצ'קים הם האשראי החוץ בנקאי האמיתי והזול שקיים בשוק. "זה אמנם לא רווחי עבור הבנק אבל עבור הלקוח מדובר באמצעי תשלום פשוט שלא יושב על האובליגו. מצד שני יש חשש שהצ'קים לא ייפרעו. הפיתרון לכך הוא מערכת סליקה שמאפשרת לעסק לקבל אבטחת פרעון. המחיר של שרות שכזה הוא די תחרותי למחיר הסליקה של חברות האשראי, ועומד על 1%-2% מעלות העסקה".
זוית נוספת שהוצגה בסדנה התייחסה למקומו של רואה החשבון וחשיבותו עבור העסק. "רואה החשבון הוא הרופא הפיננסי של העסק. כאשר יש קשר הדוק עם רואה החשבון והוא עושה עבודתו נאמנה ניתן למצוא פיתרון על ידי ריכוז הידע" אמר יהושע הזנפרץ, שותף בכיר במשרד שיף הזנפרץ ושות'. "כל עוד נידרש לשבת פה ולדון במציאת פתרונות אשראי אנחנו נמצאים בבעיה, משום שאשראי הוא אמצעי ולא המטרה. משבר מימוני מעיד שה"רפואה המונעת" נכשלה.
לסיקור מלא של ועידת העסקים הקטנים לחצו כאן