$
הכסף

דמי הניהול הכי יקרים אצל תשובה

בדיקת "כלכליסט" מגלה כי הפניקס ואקסלנס - שניהם בשליטת תשובה - מציגים את דמי הניהול הממוצעים הגבוהים ביותר בענף הפנסיה. כלל של דנקנר הכי יקרה בקרנות הנאמנות והכי זולה בגמל. אחרי הקוטג', זה הזמן להתמקד בכסף הגדול באמת

רחלי בינדמן 07:1918.10.11

לא פחות מ־97% מכספי החיסכון הפנסיוני של הציבור מרוכזים בחמש החברות הגדולות בענף - מגדל, כלל, הראל, מנורה והפניקס. אם מוסיפים את החיסכון קצר הטווח, המנוהל לרוב בקרנות נאמנות, מדובר בפחות מעשרה גופים שמנהלים כמעט את כל חסכונות הציבור.

 

על רקע מורכבות המוצר הפנסיוני והבירוקרטיה הכרוכה בניוד מגוף לגוף, נוצר מצב אבסורדי: בעוד שהישראלי החדש למד היטב כיצד להוריד את מחיר הקוטג' שלו, דווקא בכסף החשוב ביותר - זה שמיועד לאפשר לו חיי רווחה בגיל פרישה - הוא מפחד לגעת, ובטח שלא להתמקח או לדרוש הורדת מחירים שיכולה להפחית את העלויות באלפי ובעשרות אלפי שקלים בשנה.

 

 

מה דעתך על מניית מגדל ביטוח:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

אתמול חשף "כלכליסט" כי ראשי המחאה החברתית ואגודת הסטודנטים סימנו את חברות הביטוח ובתי ההשקעות כמטרה החדשה שלהם, בניסיון להביא לעולם החיסכון הפנסיוני וקרנות הנאמנות את ההצלחה שנחלו במאבקם ברשתות המזון. לקראת המהלך "כלכליסט" בדק מהם דמי הניהול שגובים הגופים הפיננסיים הגדולים מהציבור עבור ניהול השקעותיו במוצרי הגמל, קרנות ההשתלמות, הפנסיה, ביטוחי המנהלים וקרנות הנאמנות. ואולם, בניגוד לקוטג', שמחירו פשוט להבנה ולהשוואה, מוצרי החיסכון מורכבים יותר.

 

תמונה חלקית בלבד

 

במסגרת הבדיקה נמצא כי מבין שבעת גופי הגמל הגדולים (המנהלים גם קרנות השתלמות), בית ההשקעות אקסלנס - שנשלט על ידי קבוצת הביטוח הפניקס של יצחק תשובה - גובה את דמי הניהול הגבוהים ביותר: 1.29% בממוצע, נכון ל־2010. הגוף שמציע את דמי הניהול הנמוכים ביותר הוא כלל גמל, עם 0.89%.

 

מה גובה דמי הניהול שגובים בממוצע גופי החיסכון הגדולים? מה גובה דמי הניהול שגובים בממוצע גופי החיסכון הגדולים?

 

אך כאמור הנתונים מורכבים יותר. לעיני הלקוח נפרסת רק תמונה חלקית כפי שהיא מוצגת באתר משרד האוצר, שממנו נשאבו הנתונים. הממוצע מורכב מדמי ניהול גבוהים שנגבים מלקוחות קטנים ולא מאוגדים, נעדרי כוח מיקוח; ומדמי ניהול נמוכים פי כמה המוצעים לחברות ענק כמו אינטל ואמדוקס.

 

למעשה, גופי הגמל מסבסדים את דמי הניהול הנמוכים שהם מעניקים לחברות הענק על ידי גביית דמי ניהול גבוהים במיוחד, המתקרבים לתקרה המותרת בחוק (2%), מלקוחות קטנים. משכך, הנתונים לא מעידים בהכרח כי הגוף עם ממוצע דמי הניהול הגבוה הוא גם הגוף שגובה דמי ניהול גבוהים מהלקוחות "הקטנים"; ייתכן שהוא פשוט מעניק פחות הטבות לגופים גדולים ומאוגדים שמורידים את הממוצע כלפי מטה.

 

בדיקת דמי הניהול בקרנות הפנסיה ובביטוחי המנהלים מורכבת אף יותר, מכיוון שמנגנון דמי הניהול שלהם כולל דמי ניהול מההפקדות החודשיות ודמי ניהול שנגבים מדי חודש מהכספים שנצברו עד כה. עם זאת, המרכיב החשוב ביותר לחוסך (עליו מומלץ שיתמקח) הוא דמי הניהול מהצבירה, שעם השנים גדלה ודמי הניהול הנגזרים ממנה הופכים למקור העיקרי להכנסות גופי הביטוח. לפי חוק, תקרת דמי הניהול מהצבירה היא 0.5% ומההפקדות השוטפות - 6%.

 

מבדיקת "כלכליסט" עולה כי מבין קרנות הפנסיה הגדולות בתעשייה, נכון ל־2010 קרן הפנסיה של הפניקס גבתה את מרכיב דמי הניהול הגבוה ביותר מהכספים הצבורים (0.39%), ולמעשה גם את מרכיב דמי הניהול הגבוה ביותר מההפקדות השוטפות (5.08%). קרן הפנסיה מבטחים של מנורה, הגדולה בענף, הציעה בממוצע את דמי הניהול הזולים ביותר מתוך הכספים הצבורים (0.33%) ומההפקדות השוטפות (3.84%).

 

גם במקרה זה כי הנתונים של מבטחים עלולים להיות מעוותים מעט. בהיותה הקרן הגדולה בענף, עובדת מבטחים עם חברות חזקות שסוחטות ממנה דמי ניהול נמוכים, המגיעים פעמים רבות ל־0.25% מכספי הצבירה ו־2% מההפקדות השוטפות. אלו כאמור מסובסדים לרוב על ידי הלקוחות הלא מאוגדים, אך הנתונים לא חושפים כמה גובה מהם מבטחים.

אף בגזרת ביטוחי המנהלים שהונפקו החל מ־2004 הפניקס גבתה בממוצע את דמי הניהול הגבוהים ביותר מהצבירה (1.36%), ואילו ביטוחי המנהלים של כלל גבו את הממוצע הנמוך ביותר (1.03%).

 

חשיבות מהותית לדמי הניהול

 

גם בתעשיית קרנות הנאמנות השוואת ממוצע דמי הניהול של כל חברה לא בהכרח מציגה עד כמה יקר הגוף. הסיבה לכך היא שישנם גופים שהתמהיל שלהם מאופיין בקרנות סולידיות שגובות דמי ניהול זולים יותר, ולהפך. עם זאת, תעשייה זו שקופה ופשוטה בהרבה ללקוחות. לחיצה קלה על המקלדת מול אתר הבנק שדרכו נרכשה הקרן מאפשרת ללקוח לעבור לקרן מתחרה המציעה דמי ניהול ותשואה אטרקטיביים יותר.

 

דמי הניהול אינם חזות הכל, ולעתים שווה לשלם יותר לגופים שמציעים ניהול השקעות טוב יותר. אך המציאות מוכיחה כי הגופים הגדולים נוטים להשיג תשואות שמתקרבות לבנצ'מארק של השוק או למתחרים שלהם, ולכן יש חשיבות מהותית לגובה דמי הניהול. מנתוני חברת IFO עולה כי נכון לספטמבר, כלל פיננסים היה גוף הקרנות היקר ביותר מבין הגופים הגדולים, עם דמי ניהול ממוצעים של 1.34%. פסגות הוא הזול ביותר (כ־1%).

 

בשורה התחתונה, הפניקס ואקסלנס בולטים עם דמי ניהול גבוהים יחסית. עם זאת, בקטגוריית קרנות הנאמנות אקסלנס ממוצע ביחס למתחרים.

 

מהפניקס נמסר: "ההשוואה סובלת מהטייה חמורה, הנובעת מתמהיל התיק השונה של כל חברה. תיק הלקוחות של קרנות הפנסיה הגדולות משופע בלקוחות שהנם מפעלים גדולים הנהנים מדמי ניהול נמוכים. כאשר מוצגים דמי הניהול הממוצעים, נחזות קרנות אלו להציע דמי ניהול אטרקטיביים, בעוד שברור כי אין זה המצב עבור הלקוח הפרטי".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x