קנדל: "אם התשלום עבור קוטג' היה יורד מהמשכורת, אינני בטוח שהייתה מחאה"
ראש המועצה הלאומית לכלכלה במשרד רה"מ, אומר בעניין החיסכון הפנסיוני כי "חשוב יותר לדעת להתנגד למסלול שמציע סוכן מאשר לדעת מתי לעבור למניות או לא"
"חשוב יותר לדעת להתנגד למסלול שמציע סוכן מאשר לדעת מתי לעבור למניות או לא. את החלק השני אף אחד לא יודע - גם לא אני", כך הכריז ראש המועצה הלאומית לכלכלה במשרד ראש הממשלה יוג'ין קנדל בוועידה המרכזית לחיסכון פנסיוני של "כלכליסט".
לדברי קנדל, שמינף בשנים האחרונות את נושא החינוך הפיננסי ולחם כדי לשלב אותו בתכניות הלימודים, "צעירים רוצים להבטיח לילדיהם רמת חיים נאותה. זה מורכב מהכנסות, הוצאות ומה שביניהן. בכל אלו קשורות הרבה החלטות של הפרט ושל צעדי ממשלה. יותר ויותר החלטות עברו מצד שמאל לימין".
קנדל הבהיר כי "החלטה בצד ההכנסות שאנו מקבלים היא למשל השכלה. בישראל חסרים 20 אלף מהנדסי תוכנה. לעומת זאת יש עודף של אלפי ביולוגים. שהילדים שלנו בוחרים מסלול הם צריכים להיות מודעים מה הסיכויים שלהם למצוא עבודה, ומה יכולת ההשתכרות".
"כשהגעתי לארץ", סיפר קנדל, "אשתי ביקשה ממני למלא טופס פנסיה. אמרו לה לעשות 'וי' במשבצת מסוימת. השקעתי 3 שבועות, ודיברתי עם האוצר, עשיתי חישובים באקסל ובסוף אמרתי לה שאני לא מבין ושתסמן שמה 'וי' וזהו".
קנדל סבור כי "צריך להבין את ההבדל בין מוצר פיננסי למוצר אחר כמו קוטג'. דבר ראשון אתה לא משלם בקופה, ואנו גם לא משלמים מראש, אלא מתוך הכסף כדי לא לראות את זה. אם היינו משלמים על הקוטג' מתוך המשכורת - אני לא בטוח שהייתה מחאה. בנוסף, כשאתה מגלה בעיות זה כבר מאוחר מדי. אנשים לא יודעים שהם לא יודעים ולא מוכנים לשלם על הידע. אנו צריכים ללמד איפה אפשר להתייעץ ולעזור לגופים בלתי תלויים לנושא לקום - בין אם זה בנקים ובין אם אלו גופים אחרים".
קנדל סיפר על פרויקט החינוך הפיננסי לכיתות י' שהתרחב השנה ל-250 בתי ספר ושיבח את משרד החינוך שקידם את המהלך. "מוקם צוות באגף שוק ההון שיתכלל את הנושא גם מול מגזר שלישי וגופים פרטיים. אנו מתחילים סקר בין אלפי אנשים על אוריינות פיננסית בעזרת הלמ"ס. הציבור מתעורר ורוצה לקבל החלטות. לכן אנחנו צריכים להמשיך ולדבר".
ראש המועצה לכלכלה גם התייחס לשילוב אוכלוסיות ערביות וחרדיות בשוק העבודה. "הממשלה הנוכחית מסתכלת לראשונה על הנושאים הללו ככלכליים ולכן ההשתתפות בכוח העבודה גדלה. אנו רחוקים מהיעד אך התחלנו את המסע".