אביה ספיבק: "בפנסיה אין צרכנים, כי הצרכן לא מבין"
המשנה לשעבר לנגיד בנק ישראל אמר את הדברים בכנס שהתקיים באוניברסיטת תל־אביב
הדיון הציבורי המתגבר בנושא הבעיות של שוק החיסכון הפנסיוני בישראל, הגיע אתמול אל האקדמיה. בכנס שהתקיים בנושא באוניברסיטת תל־אביב, התבטא בחריפות פרופ' אביה ספיבק, המשנה לשעבר לנגיד בנק ישראל, כשטען כי "בשוק הפנסיה אין צרכנים, כי צרכן שאינו מבין לא יכול להיות צרכן". ספיבק
הוא התייחס לנושא השקיפות בתחום בשוק הפנסיה, וטען כי הרגולציה שהאוצר הפעיל כשדרש לפרסם מדי חודש את התשואות של כל חברה "הביאה לתוצאה ההפוכה של תחרות קצרת טווח". לדבריו, חברות יכולות לשחק עם החודשים ולגרוע חודשים פחות טובים כדי למשוך לקוחות.
בפאנל שעסק באוריינות פיננסית ונערך בחסות "דעת תמורה", מרכז ללימודי פנסיה ופיננסים, ובשיתוף עם חברת הביטוח, השתתפו בין השאר הכלכלנית יוליה איתן מהמועצה הלאומית לכלכלה במשרד ראש הממשלה, מנכ"ל כלל פיננסים יורם נווה, סמנכ"ל משאבי אנוש במוטורולה יהודה פורת ועורכת "כלכליסט" גלית חמי.
סמנכ"ל משאבי האנוש במוטורולה ציין כי אחת הבעיות הקשות שעמן הוא נתקל במסגרת עבודתו, היא שהעובדים בחברה מתקשים להבין את המודלים המסובכים של הפנסיה. "בוועדת בכר נעשתה שגיאה חמורה", אמר פורת. "מצד אחד, יש פטרנליזם שאומר לעובד שהוא אינו יכול לחסוך בחיסכון הוני. מצד שני, פתחו את העניין לקבלת החלטות שכל אחד יחליט בעצמו מה הוא צריך לעשות. אנשים לא מבינים כלום בנושא הזה, ואני מדבר על מהנדסים בהייטק. אלה לכאורה אנשים בעלי כישורים מתמטיים גבוהים. פורת קרא לממשלה לבצע תוכנית לאומית לפנסיה, כשם שעושים עם תאונות הדרכים: "זה צריך להיות נושא אסטרטגי, החיוני להמשך קיומה של המדינה".
יוליה איתן מהמועצה הלאומית לכלכלה ציינה כי ישראל אינה בין המדינות האחרונות לחשוב על נושא האוריינות הפיננסית. "מדובר בתחום מחקרי שנופל בין הפסיכולוגיה, הכלכלה והחינוך", היא אמרה. "רק עכשיו מתחילים להיערם הנתונים הנוגעים להתמודדות בעולם עם משבר הסאב־פריים של 2008. הממצאים מראים שבמקום שבו היו תוכניות חינוך פיננסי, היו הרבה פחות טעויות בזמן התפוצצות הבועה".
מנהל השכר בחברת נס טכנולוגיות אורן קאופמן טען כי "השכלה פיננסית צריכה להיות מגיל צעיר, מכיתה א', כדי שבבוא היום כשיגיע אותו אדם לפגישה עם היועץ הפנסיוני הוא יבוא עם הבנה אמיתית".