"יצרנו איום תחרותי ממשי על הבנקים"
בראיון ל"כלכליסט" אומר המפקח על הבנקים כי הוועדה ביקשה להכניס "פלפל" למערכת הבנקאית: "רצינו ליצור איום תחרותי בדמות פעילות שהעלות שלה נמוכה, כמו בנק אינטרנטי ואגודות אשראי"
"יש מערכת של הוצאות בבנקים שלוקחת הרבה מאוד מהכנסותיהם". כך אמר המפקח על הבנקים דודו זקן בשיחה עם "כלכליסט", לאחר הגשת המלצות הביניים של ועדת התחרותיות בבנקים אתמול (ב'). "אנו רואים שמי שמרוויח מריכוזיות המערכת הבנקאית הם לאו דווקא בעלי המניות העיקריים - הציבור הישראלי", ממשיך זקן, אך טוען כי במנדט הוועדה לא נכלל מציאת פתרון להוצאות הבנקים ולשכר הבנקאים הגבוה.
עם זאת, מבט על מנדט הוועדה מגלה כי חברי ועדת טרכטנברג, שהמליצה על הקמת ועדת זקן, הפנו את חברי הוועדה לנושא: "בהשוואה בינלאומית, המערכת הבנקאית בישראל מתאפיינת בהוצאות תפעוליות גבוהות ביחס לתפוקה, הנאמדות ב־2 מיליארד שקל בשנה".
לדברי זקן, "כולם יודעים שהמערכת הבנקאית ריכוזית. נמצאו חסמים במגזר הקמעונאי וראינו צורך 'להכניס פלפל' למערכת - ליצור איום תחרותי בדמות פעילות שעלותה נמוכה, כמו בנק אינטרנטי ואגודות אשראי".
מדוע לא לפעול לאיחוד בנקים קטנים קיימים כדי לאיים על ההגמוניה של שני הבנקים הגדולים?
"זה אומר שיהיו פחות בנקים, כך שאין ודאות שהתחרות תגדל. זה גם אומר שיש גידול בסיכון ואולי בעתיד נצטער על ההחלטה הזו. המגמה בעולם היא לא ליצור ענקי בנקאות - אנחנו נותנים כלים לכל הבנקים להתמודד על הצרכן".
אחת ההמלצות היא לפקח על האשראי הבנקאי. איך זה יקרה?
"יש הרבה מאוד רעיונות. בהמלצות הביניים אנו פונים לציבור להצעות בנושא לקראת המסקנות הסופיות".
במסגרת הוועדה, יש כמה שינויים במערכת הבנקאית שתעבוד בשיתוף פעולה עם הגופים המוסדיים. "מי שמממן את הבנקים הם המוסדיים על ידי אג"ח, שטרי הון ומניות. אלו כספים שלא מגיעים לתחום של עסקים קטנים שיכולים לפנות רק לבנק למימון. מדוע שכספי הציבור לא יגיעו למימון של אותו הציבור?", שואל זקן. לדבריו, "אנו רוצים ליצור חיבורים של מוסדיים עם בנקים קטנים שיש להם ידע למתן אשראי כזה - זה יביא לאיום תחרותי במערכת הבנקאית".
אחרי רפורמת העמלות הגדולה של 2008 חזרתם להתערב בעמלות. מדוע?
הרפורמה ב־2008 היתה טובה, אך היא לא הסתיימה. אנו שוקלים התערבות במחירים ופיקוח בכמה מקומות, כמו
מק"מ או קרן כספית ששם צריכה להיות עלות מינימלית כי זה תחליף פיקדון. דמי ניהול במק"מ צריכים להיות אפס, ולא 0.8%.
"בוועדה יש לנו מסר לבנקים: כשבנק נותן פיקדון, הוא מעניק זאת בריבית טבלה ועוד משהו. בתום התקופה הפיקדון נשאר בריבית טבלה. אנחנו אומרים: עד כאן. עד שהכספים לא עוברים לעו"ש, הלקוח צריך לקבל את אותם תנאים", אומר זקן ומוסיף: "בהתנהלות הוגנת כולם מרוויחים".