$
הכסף

הראל וכלל מצטרפות לחגיגה: יגבו דמי ניהול מרביים מהגמל

ל"כלכליסט" נודע כי חברת הראל כבר שלחה הודעה ללקוחותיה על גביית 4% מההפקדות בקופות הגמל. חברת כלל צפויה לשלב את ההודעה ללקוחותיה בדיווח הרבעוני. עד כה הגופים המנהלים כמחצית מכספי הגמל בארץ החליטו להעלות את דמי הניהול

אסף גילעם 06:4906.11.12

חברות הביטוח הראל וכלל יישרו קו עם אקסלנס ואלטשולר שחם ויגבו מלקוחות קופות הגמל שלהן דמי ניהול בגובה 4% מההפקדות השוטפות - שיעור דמי הניהול המקסימלי המותר בחוק לפי רפורמת שריג. המשמעות עבור החוסך היא תשלום נוסף שיכול להגיע לעשרות אלפי שקלים לאורך השנים.

 

אתמול נחשף ב"כלכליסט" כי בדומה לאלטשולר שחם גם בית ההשקעות אקסלנס שבשליטת יצחק תשובה, שמנהל קופות גמל וקרנות השתלמות בהיקף של 18.7 מיליארד שקל, יתחיל לגבות ב־2013 מלקוחותיו בקופות הגמל 4% מההפקדות.

 

 

כלל ואקסלנס ניצלו את העיתוי לרעת לקוחותיהן

חברת הראל שלחה מכתבים לעמיתי קרנות הפנסיה הכלליות שלה על העלאת דמי הניהול, וההודעה ללקוחות קופות הגמל שלה צפויה להישלח בימים הקרובים. בחברת כלל ואקסלנס המצב שונה: הגופים הללו החליטו לצרף את ההודעה על העלאת דמי הניהול לדיווח הרבעוני השוטף, אשר רבים מהלקוחות כלל לא נוהגים לקרוא.

 

עוזי דנינו מנכ"ל אקסלנס עוזי דנינו מנכ"ל אקסלנס צילום: עמית שעל

 

בכך ניצלו חברות אלו את העובדה שהחוזר של אגף שוק ההון ייכנס לתוקפו רק ב־2013. החוזר דורש נוסח מפורט ומורכב מכל גוף אשר רוצה להעלות ללקוחותיו את דמי הניהול. הנוסח החדש יצטרך לפרט ללקוח מהו היקף דמי הניהול שהוא משלם כיום, כמה ישלם לאחר השינוי, כמה כסף נגבה ממנו בשנת הכספים הקודמת, וכמה היה נגבה ממנו לו היה משלם את שיעור דמי הניהול.

 

המהלך דרש תכנון מיוחד מצד החברות: כדי שההודעה תהיה בתוקף, עליהם לשלוח אותה כ־60 יום לפני תחילת השנה. הבעיה היא שבמרבית הפעמים הדו"ח הרבעוני נשלח ללקוחות כמעט חודשיים לאחר תום הרבעון, ולכן היה אמור להישלח בסוף נובמבר. שלוש החברות פעלו כדי להקדים את שליחת הדו"ח ולהימנע משליחת הודעה נפרדת, שהיתה צפויה לעורר את תשומת הלב של הלקוחות.

 

 

הרפורמה, שהוביל ראש אגף שוק ההון פרופ' עודד שריג, נועדה להוריד את דמי הניהול בקופות הגמל ובביטוחי מנהלים ולהגביר את התחרות בענף. הרפורמה שתיכנס לתוקפה ב־1.1.13 תוריד את תקרת דמי הניהול על סכומי הצבירה שבקופות הגמל ובביטוחי מנהלים מ־2% ל־1.1%. ב־1.1.2014 היא תרד ל־1.05%.

 

אותה רפורמה תאפשר מן הצד השני לאותן חברות לגבות דמי ניהול על ההפקדות השוטפות, מה שלא היה ניתן עד כה. הרפורמה קובעת כי תקרת דמי הניהול המותרת לגבייה תעמוד על 4% מההפקדות השוטפות. נכון ל־2011 עמדו ההפקדות השוטפות בקופות הגמל, להוציא קופות מפעליות שלא חוסות תחת הרפורמה, על כ־2.1 מיליארד שקל. בהנחה שכל חברות הגמל יגבו את אותם 4%, הן צפויות לתוספת הכנסה של עד 84 מיליון שקל בשנה.

 

נכון להיום אין מצטרפים חדשים לקופות הגמל, לאחר שתיקון 3 לחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים אסר משיכה הונית של כספים בגיל הפרישה. מדי שנה מושכים יותר ויותר חוסכים את הכספים מקופות הגמל עם הגיעם לגיל פרישה, כך שסכומי ההפקדות השנתיים צפויים להמשיך להתכווץ. כלל ההפקדות בגמל שהגיעו לשיא ב־2005, צנחו ב־2011 לכ־4 מיליארד שקל וממשיכות לרדת.

 

בית ההשקעות אלטשולר־שחם, שמנהל כ־14.5 מיליארד שקל, ירה את יריית הפתיחה בתחום גביית דמי ניהול מהפקדות. ביום שישי האחרון קיבלו לקוחות בית ההשקעות מכתבים שהודיעו על גביית דמי הניהול הצפויה מההפקדות השוטפות. הודעה דומה נשלחה גם לעמיתי קרן הפנסיה הקטנה של בית ההשקעות.

 

ממתינים לראות כיצד פסגות ינהג בקופות הגמל

חברת כלל, שמנהלת כ־34 מיליארד שקל, היא הגוף השני בגודלו בתחום קופות הגמל וקרנות ההשתלמות. הראל, שמנהלת 18.1 מיליארד שקל, ממוקמת במקום החמישי בענף. המשמעות היא שעד כה הגופים המנהלים כמחצית מכספי הגמל וההשתלמות בישראל החליטו להעלות את דמי הניהול.

 

ילין לפידות, המנהלים 8.4 מיליארד שקל, הודיעו כי בינתיים הם לא צפויים להתחיל ולגבות דמי ניהול מההפקדות. העיינים כעת נשואות לפסגות, הגוף הגדול בענף, המנהל כ־48 מיליארד שקל. האם פסגות בהובלת המנכ"ל חגי בדש יחליט כמו בעבר להעלות את דמי הניהול באופן רוחבי, או להכתיב גישה שונה.

 

מכלל נמסר בתגובה כי "ההודעה על גביית דמי ניהול מההפקדות תצורף לדו"חות הרבעון השלישי שישוגרו לעמיתים בימים הקרובים". הראל סירבו להגיב.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x