$
הכסף

בדיקת כלכליסט

ליועצים בבנקים יש אינטרס להעלות את דמי הניהול לחוסכים

במסגרת הרפורמה בדמי הניהול בקופות הגמל יצר המפקח על הביטוח, פרופ' עודד שריג, לראשונה אינטרס לבנקים שלא להיאבק על הורדת דמי הניהול ללקוח, מאחר שעמלת ההפצה שלהם נגזרת מדמי הניהול שנגבים בפועל

רחלי בינדמן 10:2103.12.12

האם הבנקים יילחמו עבור הפחתת דמי הניהול ללקוחותיהם המיועצים בקופות הגמל, כשהם עצמם מרוויחים מדמי הניהול הגבוהים? מבדיקת "כלכליסט" עולה כי מנגנון התגמול החדש של הבנקים בגין ייעוץ פנסיוני, כפי שנקבע על ידי המפקח על הביטוח ושייכנס לתוקף בינואר 2013, יוצר לראשונה ניגוד עניינים בין הבנקים לבין הלקוחות המיועצים, מאחר שלבנקים אין תמריץ להפחית עבורם את דמי הניהול.

 

כיום גובים הבנקים עמלת הפצה מחברות הגמל לגבי הלקוחות המיועצים בשיעור של 0.25% מהיתרה הצבורה של הלקוח. במסגרת הרפורמה שהוביל פרופ' עודד שריג, המפקח על הביטוח, תרד ב־2013 תקרת דמי הניהול בקופות הגמל מ־2% מהסכום הצבור בקופה ל־1.1% בלבד, וב־2014 ל־1.05%. לצד זאת, החל משנת 2013 ניתן יהיה לראשונה לגבות גם דמי ניהול של עד 4% מההפקדות השוטפות לקופה.

 

כפי שחשף "כלכליסט", חברות הגמל הגדולות כבר שלחו הודעות לעמיתיהן בדבר כוונתן לגבות דמי ניהול בשיעור של 4% מההפקדות השוטפות.

 

המפקח על הביטוח, פרופ' עודד שריג המפקח על הביטוח, פרופ' עודד שריג צילום: מיקי נועם אלון

 

במסגרת אותה הרפורמה קבע שריג כי הבנקים יקבלו מחברות הגמל עמלת הפצה בשיעור של 0.2% מהיתרה הצבורה, וכן יתאפשר להם לראשונה לגבות מחברות הגמל עמלת הפצה בגין ההפקדות השוטפות בשיעור של 1.6% מההפקדות (המהווה 40% מתקרת דמי הניהול שיתאפשר לחברות הגמל לגבות מההפקדות) או 40% מדמי הניהול הנגבים בפועל - הנמוך מביניהם.

 

אלא שמתווה עמלה שכזה מייצר לראשונה פוטנציאל לניגוד עניינים בין האינטרס של הבנק לעמלה גבוהה, לבין הניסיון להפחית את דמי הניהול ללקוח. למעשה, מתווה העמלות החדש מעודד את הבנקים לשאוף שהלקוח ישלם את תקרת דמי הניהול מההפקדות - 4%. עם זאת, הבנק לא יוכל לגבות עמלה בגין לקוח מיועץ שמבצע הפקדות שוטפות לקופות גמל של אי.בי.אי, ילין לפידות ומגדל, שהכריזו בפומבי כי לא יגבו דמי ניהול מההפקדות.

 

ומה עם עובדי הבנקים?

 

לידי "כלכליסט" הגיעה תכתובת דוא"ל ששלחה דורית ויצמן ממערך הייעוץ הפנסיוני של בנק הפועלים לחברות הגמל, ובה בקשה לעדכן האם בכוונת חברות הגמל לגבות מהלקוחות המיועצים של הבנק דמי ניהול גם מההפקדות השוטפות. לצד בקשה זו ביקשה ויצמן ממערך הייעוץ של הבנק לדעת גם מה "שיעור דמי הניהול מהפרמיה שבכוונתכם לגבות מעובדי הבנק, והחל ממתי?". גם עובדי בנק הפועלים מחזיקים בקופות גמל ולהם הסכמי דמי ניהול לקבלת הטבות מול חלק מחברות הגמל. בקשת הפועלים מגיעה על רקע הסיטואציה הפוטנציאלית שבה מצבו של לקוח מיועץ יורע בעקבות הרפורמה.

 

 

"כלכליסט" פנה לבנק הפועלים וביקש לדעת האם בכוונת מערך הייעוץ לדרוש מחברות הגמל לקבל הנחות בדמי הניהול ללקוחות המיועצים. זאת בדומה, למשל, להודעה של סוכנות הביטוח הגדולה בישראל, מבטח סיימון (המתחרה במערך הייעוץ בבנקים), שהודיעה לחברות הגמל חד־משמעית כי לא תקבל מצב של גביית דמי ניהול מההפקדות מלקוחותיה.

 

בתגובה מסר בנק הפועלים כי "כחלק מהדאגה ללקוחות המיועצים בבנק (כולל עובדי בנק שמיועצים), התבקש מידע לגבי גובה דמי הניהול. מידע זה הוא אחד הפרמטרים המוצגים ללקוח בעת בחירת קופת הגמל: האם להישאר באותה קופה או להחליפה". עוד נשאל הבנק האם ידרוש מחברות הגמל שלא לגבות דמי ניהול מההפקדות מעובדי הבנק, אך על כך סירב להגיב. על פי הערכות, בדומה למעסיקים גדולים אחרים, הבנק ישתמש בכוח המיקוח שלו ויצליח למנוע גביית דמי ניהול מההפקדות מעובדי הבנק.

 

"כלכליסט" פנה גם לבנק לאומי לברר האם יילחם עבור לקוחותיו, וזו תגובתו: "לאומי משקיע בשכלול המודלים והמערכות המשמשים אותו בייעוץ, באופן שמאפשר לו לתת ללקוחות את השירות המקצועי ביותר. המודלים מעודכנים כל אימת שחל שינוי משמעותי ורלבנטי בתחום, וכך נעשה גם כעת, לאור השינוי במנגנון גביית דמי הניהול בגמל".

 

"ניגוד העניינים יצומצם"

 

מאגף שוק ההון, ביטוח וחסכון במשרד האוצר נמסר כי "הפוטנציאל לניגוד עניינים לגבי מידת האובייקטיביות של הייעוץ הפנסיוני יצומצם עם כניסת התקנות החדשות לתוקף. בשל אילוצי חקיקה, גובים כיום יועצים פנסיוניים שיעורים שונים של עמלת הפצה בשל ייעוץ על סוגי מוצרים שונים. התקנות החדשות ובפרט מנגנון 40% יאפשרו בפעם הראשונה לגבות עמלת הפצה אחידה מקופות גמל, קרנות פנסיה ולקוחות הנמצאים בשנות החיסכון הראשונות, שלהם ייתרת נכסים נמוכה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x