הכי טוב בבית: ההשקעה בישראל השתלמה בפברואר
גופים בעלי חשיפה גבוהה לשוק המקומי הציגו בחודש שעבר תשואה עודפת: ילין לפידות ואיילון, שכיכבו בפסגת טבלאות הגמל וההשתלמות, הציגו תשואות של כ־1.2%
עליות השערים בשוק המניות בישראל, ועליות השערים באג"ח הקונצרניות והממשלתיות, דחפו את מנהלי ההשקעות שמאמינים יותר בשוק המקומי, שהציג פער גדול על חו"ל. מדד ת"א־25 עלה בפברואר בשיעור של 3.8%, מדד ת"א־75 הוסיף 4.9% ומדד יתר־50 טיפס בכ־6.5%.
המגמה החיובית לא פסחה גם על האג"ח הקונצרניות המקומיות: מדדי תל בונד־20 ותל בונד־60 עלו ב־0.6% כל אחד, ומדד תל בונד־40 עלה ב־0.7%. האג"ח הלא מדורגות עלו בשיעור של כ־1.5%.
מדד האג"ח הממשלתיות הצמודות נותר ללא שינוי, בעוד מדד האג"ח הממשלתיות השקליות הלא צמודות (שחרים) עלה בשיעור של 0.7%.
לעומת זאת, מדד S&P 500 עלה ב־1.1% ומדד דאו ג'ונס טיפס ב־1.4%.
"המחירים בשוק המניות עדיין נמוכים"
בנוסף לאיילון, בית ההשקעות ילין לפידות שומר על המומנטום החיובי, כשהוא מוביל את טבלת הגמל עם תשואה של 1.3%, ותופס את המקום שני בקרנות ההשתלמות, בפער קטן מהפסגה. בית ההשקעות ממשיך לבלוט בטווחים הארוכים, עם תשואות של יותר מ־24% בשלוש השנים האחרונות.
יאיר לפידות, מנכ"ל משותף בילין לפידות, אומר כי "בעת האחרונה חווינו המשך תיקון בשוק ובפרט בשוק המניות. באג"ח הממשלתיות, לעומת זאת, ראינו ירידה בעקומי התשואות לפדיון לתשואת נמוכות היסטורית, וכתוצאה מכך ראינו תיקונים משמעותיים, בפרט באג"ח הארוכות.
"כאמור, שוק המניות המשיך את התיקון החיובי, בעיקר במדדי היתר. המהלך הוא תולדה של המחירים הנמוכים ששררו באמצע שנה שעברה, ולכן התיקון נמשך. ברמות המחירים הנוכחיות אנחנו עדיין סבורים שהתמחור נמצא מתחת לשווי ההוגן, אבל הדיסקאונט קטן יותר".
בהתייחסות לממשלה החדשה אמר לפידות כי "המפתח בראייה שלנו זה ההחלטות בפועל, איך הממשלה תתנהל, האם יש חשיבות לאחריות תקציבית. מדינת ישראל לא יכולה להרשות לעצמה עלייה נוספת בגירעונות, כי כך השוק העולמי בוחן את השוק הישראלי. אם השווקים יעריכו חוסר אחריות, האמון באג"ח ממשלת ישראל עלול לרדת".
"אם המשקיעים יראו שהשוק בשליטה, יהיה בסדר"
באלטשולר שחם מציגים תשואה מעט נמוכה מהממוצע בענף מתחילת 2013, לאחר שנתיים חזקות שבהן הובילו בפער ניכר. בית ההשקעות מחזיק בפיזור נרחב יותר של התיק - עם הטיה להשקעה בחו"ל - שהציג תשואות חלשות יותר בחודשיים האחרונים. למרות זאת, אלטשולר שחם ממשיך להוביל בטווח של שלוש שנים בפער ניכר, עם תשואה של כ־28% בגמל והשתלמות.
סמנכ"ל השקעות באלטשולר שחם דני ירדני אמר כי "האפיק המנייתי היה חזק בפברואר, כשכ־75% מהתשואה הגיעו משם. מה שהוביל אותנו להציג בחודש שעבר תשואה ממוצעת היה מדד דאקס שירד. בנוסף, השוק האמריקאי, שיש לנו אליו חשיפה גבוהה מהממוצע, הציג תשואות חיוביות אך נמוכות מהשוק המקומי.
"באפיקים הסולידיים אנחנו מחזיקים בחשיפה קטנה יחסית לאג"ח השקליות, שדווקא עלו חזק לעומת הצמודות בפברואר, בעקבות ירידה בציפיות האינפלציוניות".
"בעתיד", אומר ירדני, "האפיק המנייתי ימשיך לעלות עקב היעדר אלטרנטיביות. מנגד, האג"ח הקונצרניות נמצאות במרווחים מאוד נמוכים מעל לממשלתיות, שלא מצדיקים את הסיכון של המשך אחזקה בהן".
ירדני מדגיש כי המצב של האג"ח המקומיות עדיף, "מאחר שהתלילות של העקומים הממשלתיים בישראל מספיק גבוהה כדי להאריך מח"מים".
ירדני מעריך כי תהיה השפעה חיובית יחסית של הממשלה החדשה, ואומר כי "שני דברים יכולים להשפיע על העקום הממשלתי - העלאת ריבית, שנראה שכרגע לא תתבצע, והגירעון, כשההנחה היא שהממשלה החדשה תתנהג באחריות
ובבגרות, ותדע לקצץ בתקציב ולהעלות מסים איפה שצריך. ברור שהיה גירעון, אבל המגמה היא חיובית. אנחנו הולכים לשנים לא קלות בארץ ובעולם, אבל אם בשוק יראו שהדברים בשליטה - המצב פה יהיה בסדר".
מנגד, אקסלנס שכיכב בראש הטבלה בחודשים האחרונים, נפל בפברואר לתחתית הטבלה. אקסלנס גמל רשמה תשואה של 0.3%, כשהמצב מעט טוב יותר בקרנות ההשתלמות, שם רשמה קרן של אקסלנס תשואה של 0.4%. בין היתר הגדיל אקסלנס מתחילת השנה את החשיפה לחו"ל, מדיניות שלא השתלמה בחודש שעבר.
השורה התחתונה: הביצועים העודפים שהציג השוק המקומי סייעו לקופות והקרנות בעלות הטיה לשוק המקומי להציג תשואות עודפות. מנהלי ההשקעות מעריכים ששוק המניות ימשיך לככב.