איך בוחרים מסלול השקעה
70% מהחיסכון לפנסיה מושקע בשוק ההון. בחירת מסלול השקעה היא הדרך שלך להשפיע על החיסכון לטווח ארוך. כך תבחרו מסלול
מה צריך לקחת בחשבון כשבוחרים מסלול השקעה?
1. טווח השקעה
ייעודו של החיסכון הפנסיוני הוא לקבל פנסיה בגיל פרישה, מסביר גולן. לשם כך, עלינו להגיע לגיל פרישה עם סכום צבור גבוה אותו נחלק במקדם ההמרה (מספר חודשים שאתה צפוי לחיות לאחר הפרישה) וכך תתקבל הפנסיה החודשית. טווח ההשקעה משתנה עם השנים כאשר ככל שמתקרבים לגיל הפרישה טווח ההשקעה קטן (יש פחות שנים קדימה לחסוך).
"בשנים האחרונות יצא האוצר עם מודל השקעות הנקרא 'המודל החכם' שהתפיסה העומדת בבסיסו היא שרמת הסיכון מותאמת לטווח ההשקעה", אומר גולן. "ככל שטווח ההשקעה ארוך יותר רמת הסיכון גבוהה יותר". כך, בתחילת הדרך, כשטווח ההשקעה ארוך (30-40 שנה) מושקעים הכספים במסלולים עם פוטנציאל לתשואה גבוהה לצד סיכון גבוה. ככל שטווח ההשקעה קטן (עם עלייה בגיל) רמת הסיכון יורדת ואיתה הפוטנציאל לרווח.
2. חברה מנהלת
"הגופים המוסדיים השונים (החברות המנהלות את החסכונות) נבדלים זה מזה ביכולות לנהל את מסלולי השקעה", מסביר גולן. לכל אחד מהם ועדת השקעות משלו, מנהלי השקעות, מידע ומחקר עצמאיים ואסטרטגיית השקעות שונה. לכן, קיים שוני בתוצאות ההשקעה. לקוח הבוחר במסלול השקעה עד 10% מניות עשוי לקבל תוצאות שונות בגופים מוסדיים שונים עקב הבדלים אלו.
3. רמת סיכון
לכל מסלול השקעה רמת סיכון שונה. "אם התנודתיות החודשית של תוצאות ההשקעה (רווח או הפסד) מדירה שינה מעיניך מסלול ההשקעה לא מתאים לך", אומר גולן. לכן, הוא ממליץ לבחון את רמת הסיכון במסלול ההשקעה ולהתאים אותה לכזו שמתאימה לך. אם אין התאמה צריך להחליף מסלול.
4. תמהיל נכסים
בכל מסלול השקעה מוגדרים הטווחים (כמה אחוזים מהתיק) המרכיבים אותו – מניות, אגרות חוב ממשלתיות, אגרות חוב קונצרניות. לדוגמא: מסלול הכולל מניות עד 50% משמעותו שניתן להחזיק עד 50% מנכסי החיסכון בהשקעה במניות. השקעה במניות לדוגמא נחשבת למסוכנת יותר מהשקעה באגרות חוב ממשלתיות. האם אתה מעוניין שחלק גדול מהחיסכון יושקע במניות?
מה קורה אם לא מצאת מסלול מתאים?
יכול להיות שבמוצר הפנסיוני (קופת הגמל, קרן הפנסיה או ביטוח המנהלים) לא יהיה מסלול השקעה שמתאים לך. "במקרה זה ניתן להעביר את החיסכון ואת ההפקדות למוצר פנסינוי אחר בהתאם לתקנות הניוד", אומר גולן. לדבריו, העברת החיסכון הפנסיוני אינה פוגעת (למעט במקרים בודדים במוצרי ביטוח ישנים) בתנאים ובאפשרויות המשיכה.
בפרקים הקודמים:
איך משווים תשואות קרנות פנסיה וקופות גמל
כמה דמי ניהול גובים ממך וכמה אפשר לחסוך
בפרקים הבאים:
- עם מי אפשר להתייעץ לגבי הפנסיה
- מה לשאול את יועץ הפנסיה
- איך אפשר להגדיל את הפנסיה
- אלטרנטיבות לחיסכון פנסיוני