שריג: "התפקיד העיקרי של המוסדיים הוא לדאוג לפנסיה - לא להיות שוטרים"
המפקח על שוק ההון, החיסכון והביטוח אמר כי הסדרי חוב יהיו תמיד חלק משוק ההון. "ללא סיכון, אין תשואה, ובלי תשואה לא תהיה לחוסכים פנסיה ביום הפרישה. צריך לעשות הבחנה בין אם מדובר במעשה פלילי או בהתממשות של סיכון עסקי"
"הציפייה של הציבור היא שהגופים המוסדיים יהיו השוטרים של שוק ההון - וזה לא התפקיד שלהם" - כך אמר המפקח על שוק ההון, החיסכון והביטוח במשרד האוצר, פרופ' עודד שריג, ביום חמישי בערב עיון מיוחד שארגן פורום ספיר באוניברסיטת תל אביב לזכרו של פרופ' עובד יושע במלאת עשור לפטירתו. עוד אמר שריג כי "הסדרי חוב היו, והסדרי חוב יהיו גם בעתיד".
- האוצר מאפשר לחוסכי הפנסיה לאתר חסכונות אבודים
- שריג: "החזון שלי הוא להגיע לשוק ביטוח דיגיטלי לחלוטין"
- איך הפסקתי לפחד והתחלתי לחפש את הכסף שלי
את הדברים אמר שריג בדיון שהתמקד בסוגיות של רגולציה של השווקים הפיננסיים בישראל ושבו השתתפו גם פרופ' ישי יפה, דיקאן ביה"ס למינהל עסקים באוניברסיטה העברית כנציג האקדמיה ופרופ' דני צידון, משנה למנכ"לית בנק לאומי כנציג הסקטור העסקי.
שריג אמר עוד: "משקיעים המוסדיים זה מי שמנהל לנו את הפנסיה. צריך לזכור שזה התפקיד העיקרי שלהם ושלנו כרגולטור שלהם - לפני הטיפול בהסדרי חוב, במחזורי המסחר בבורסה ובריכוזיות. כדי לעשות זאת, אנחנו תחילה דואגים שהגופים יפזרו את הסיכונים, כדי שלא יהיה מצב שאם סיכון מסויים מתממש, אז לאדם לא תהיה פנסיה בפרישה".
בנוסף, הסביר שריג "כדי שתהיה פנסיה, כדי לקבל תשואה גבוהה - את צריכה לשאת בסיכון. אם אין תשואה - אין פנסיה. הגופים המוסדיים חייבים להשקיע בהשקעות שיש בהן סיכון. אבל אם יש סיכון מדי פעם הוא מתממש, ואז אנחנו מתחילים לדבר על הסדרי חוב".
שריג המשיך: "כאן כמובן צריך לעשות הבחנה - אם מדובר במשהו פלילי, אז כמובן צריך להרים את המסך. אם אין פעולה פלילית, והתממש הסיכון אז יהיה הסדר חוב. הראשונה שעשתה זאת היתה ממשלת ארה"ב שלא יכלה לעמוד בתחייבויותיה ועשתה תספורת של 80% על האג"ח הממשלתי באותו העת. ממשלת ישראל עשתה אותו דבר גם בפנסיה, וגם באגרקסקו - למה? זו לא היתה גניבה, קרה דבר שלא תכננו, ולכן אין מנוס מלעשות הסדר חוב", אמר שריג.
פרופ' דני צידון, המשנה למנכ"לית בנק לאומי טען כי התחרות בין הבנקים עזה, בניגוד לתפישה הציבורית "כל המחקרים שנעשו על תחרות בין הבנקים הם עתיקים. אני מציע לעשות מחקר חדש, ואני חושב שכולם ידהמו מגובה התחרות. תבדקו לכמה אנשים יש חשבונות בכמה בנקים, תבדקו איך אנשים לוקחים היום משכנתאות - אני לא חושב שתמצאו מערכת תחרותית כמו המערכת הישראלית בעולם. זה חלק המסיבה שהבנקים העולמיים לא נכנסו לשוק הישראלי, הם ראו שאי אפשר לעשות פה כסף, והם החליטו שלא להיכנס לכאן".