נשיא להב אהוד רצאבי: "יישום הגזירות יוביל לסגירת 4,500 עסקים קטנים"
ועדת הכלכלה של הכנסת דנה במצבם של העסקים הקטנים. היו"ר אבישי ברוורמן הבטיח לקדם את הפיכת בנק הדואר לבנק חברתי, כחלק מהמענה לבעיית אשראי
"לבעלי העסקים נמאס מסיסמאות שמדברות על חשיבות העסקים הקטנים ועל עמוד שדרה", כך אמר נשיא להב (לשכת ארגוני העצמאים) אהוד רצאבי בוועדת הכלכלה של הכנסת.
- סקר: 91% מהעסקים הקטנים והבינוניים סבורים כי צעדי הממשלה יפגעו בהם
- סלומינסקי לעסקים הקטנים: "אתם התשתית האמיתית ומקבלים שום דבר"
- נפתלי בנט: "לו הייתי בעל עסק קטן הייתי שוקל להעביר את העסק לדמשק"
בדיון בוועדה הציגה אילנית בר מהמרכז המחקר והמידע של הכנסת, ניתוח בנושא מגזר העסקים הקטנים והבינוניים.
לדברי רצאבי, החלטת הממשלה מלפני שנתיים לביצוע צעדים שיקלו על עסקים קטנים לא מיושמת. הוא הזהיר כי "התקציב וחוק ההסדרים לא כוללים התייחסות לעסקים קטנים. יישום הגזירות יוביל לסגירת 4,500 עסקים ופיטורי 20 אלף שכירים עד סוף 2014".
בדיון התברר כי יתרת האשראי למגזר העסקי עמדה בשנת 2011 בממוצע על כ-442.7 מיליארד ש"ח. מתוך זה, כ-61.5 מיליארד שקל לעסקים קטנים וכ-110.7 מיליארד שקל לעסקים בינוניים - ויחד כ-172 מיליארד שקל לעסקים קטנים ובינוניים אשר היוו 38.9% מסך האשראי הבנקאי העסקי.
ל-6 הקבוצות הלווים הגדולות בישראל הוענק בסוף שנת 2010 אשראי בסך של כ-105.3 מיליארדי שקל, אשר היוו כ-25.8% מסך האשראי הבנקאי למגזר העסקי, לעומת משקל של 25.2% בשנת 2009.
בניתוח הודגש כי "לבנקים קיים יתרון לגודל במתן אשראי, וכך עשויה להיווצר ריכוזיות במתן אשראי במשק, שעשויה להוביל להקצאת מקורות לא יעילה ולהשפיע באופן שלילי על שיעור הצמיחה והרווחה החברתית".
יו"ר הוועדה אבישי ברוורמן ציין כי הדיון יהיה ראשון בסדרה של דיונים שיוחדו למציאת פתרונות שיחזקו את העסקים הקטנים והבינוניים, שמהווים 97% מכלל העסקים, אחראים על 40% מהתוצר העסקי ומעסיקים 45% מהעובדים. ברוורמן הוסיף כי יפעל לקדם את הפיכת בנק הדואר לבנק חברתי, כחלק מהמענה לבעיית אשראי, וכן לקידום יוזמות לפעילות אגודות אשראי ומימון חברתי.