$
בונים קריירה ומשפחה

קחו שקל - וסדרו את החדר: האם כדאי לשחד את הילדים?

כשהיינו ילדים, איימו עלינו שאם לא נגמור את האוכל יבוא שוטר. היום התהפך המצב - במקום לאיים משחדים. היידי קלום משלמת לילדיה דולר כדי שיסיימו את משקה הבריאות בכל בוקר, האם זה טוב לה ולילדים?

מעין מנלה 17:0507.06.13
בכל בוקר, היידי קלום, דוגמנית העל משלמת דולר לכל אחד מארבעת ילדיה שמסיים את משקה הפירות (smoothie) הבריא שהיא רוצה שישתו. "חלק מהילדים לא אוהבים את זה אז החלטתי לשלם להם דולר אם הם מסיימים את המשקה", אמרה קלום במאמר בדיילי מייל הבריטי. "הכסף הולך לקופת החיסכון שלהם והם חסכו כבר די הרבה כסף מאז תחילת ינואר. מה שטוב בשבילם טוב גם בשבילי".

אבל האם זה באמת טוב לקלום וגם לילדים שלה? "בעיני זה קונספט מאוד בעייתי כי זה אינטרס של ההורה שהילד ישתה והוא לא לומד שום ערך חוץ מזה שהיא מתגמלת אותו כספית. זה לא שהוא מבין שזה כדאי לו כי הוא יתחזק או יהיה יותר בריא, הוא שותה כי היא רוצה שהוא ישתה וכי הוא מקבל על זה כסף", אומרת ליאת קרן, פסיכותרפיסטית לילדים ונוער ומטפלת ילדים מוסמכת.

 

היידי קלום ובתה. תגמרי את השתייה ותקבלי דולר היידי קלום ובתה. תגמרי את השתייה ותקבלי דולר צילום: אם סי טי

 

"לטווח קצר אפשר להשיג דברים בהרבה דרכים", אומרת שירלי רם-עמית מנחת קבוצות ומדריכת הורים אדלריאנית, "בפיתוי, באיומים וגם בעונשים, השאלה היא מה קורה בטווח הארוך ומה הילד לומד מזה". לדבריה במקרה של התשלום מה שהילד לומד זה שכל דבר שהוא עושה הוא עושה לשם צרכים חיצוניים. הוא לא הבין למה זה חשוב או טוב לעשות את זה, זה טוב רק כי הוא מקבל כסף. לא כי זה בריא, או נחוץ, או חלק מהחיים. הוא לא מפנים את הערך של 'חשוב לאכול בריא', או 'חשוב להתקלח' או 'חשוב ללמוד'.

 

פתח לסחטנות

 

בנוסף, השימוש בכסף כדי לעודד התנהגות רצויה פותח את הדלת לסחטנות. "בפעם הבאה הילד יבקש יותר והוא גם יקלוט שהוא יכול להשיג כספים על דברים שההורה רוצה שהילד יעשה", אומרת קרן. לדבריה הילד מבין שהוא יכול לסחוט את ההורה כי ככל שהפעולה חשובה יותר להורה הילד יכול לבקש יותר כסף. זה המסר שהוא מקבל.

ליאת קרן ליאת קרן צילום: אורית ארנון

 

יותר מכך, השימוש בכסף מחליש את ההורה בעיני הילד ויכול אף להגביר את הויכוחים בבית. "בשביל הילד להיות במקום שיש לו כל כך הרבה כח על ההורה זה לא בטוח. הילד צריך לדעת שהוא יכול לסמוך על ההורה שהוא ידאג לרווחה שלו ולבריאות שלו, שהוא אוהב אותו והוא יודע מה טוב בשבילו. ברגע שההורה מכניס את התגמול הכספי על דברים שהם בנושא בריאות למשל, פתאום מאזן הכוחות משתנה. הילד לא עושה את זה כי ההורה אמר ואני סומך עליו שהוא יודע מה טוב בשבילי אלא עושה את זה כדי להרוויח את הכסף", אומרת קרן.

 

יכול להיות שבטווח הקצר הילדים יתנהגו כפי שההורה רוצה כדי לקבל את הכסף אבל בטווח הארוך עשויים להיות יותר ויכוחים בבית. "ברגע שהילד קולט את הפוטנציאל יהיו יותר ויותר ויכוחים כי שווה לו לא להסכים ולהתווכח עם ההורה כי הוא יקבל כסף כדי לעשות מה שההורה רוצה. ככל שהוא מתעקש יותר הוא מרוויח יותר", אומרת קרן.

 

האוליגרך הרוסי דמיטרי ריבולובלב הרחיק לכת בניסיונות לשחד את ביתו על מנת שתלמד באוניברסיטה בניו יורק. רובולובלב שילם 88 מיליון דולר עבור הדירה היקרה ביותר בניו יורק, פנטהאוז בגדל שניים וחצי מגרשי טניס המשקיף לסנטרל פארק עבור בתו יקטרינה כדי שתלמד בעיר. אמנם לא כולם אוליגרכים אבל בהתאם ליכולות הילד יקבע את התעריפים. זה יכול להגיע למצב שהילד יגיד להורה "רוצה שאני אעשה בגרות? אני צריך אוטו".

 

האוליגרך דימיטרי ריבולובלב ובתו יקטרינה; תלמדי באוניברסיטה בניו יורק, קבלי דירת יוקרה האוליגרך דימיטרי ריבולובלב ובתו יקטרינה; תלמדי באוניברסיטה בניו יורק, קבלי דירת יוקרה

 

מסר מסוכן

 

"עצם הרעיון של לשלם לילד כדי לעשות משהו שאני רוצה זה כבר בעייתי", אומרת קרן. "זה מכניס לתודעה שהילד יכול להרוויח מזה שאנשים רוצים שהוא יעשה דברים וזה כבר יכול להגיע למקום שמסכן את הילד". היום הילד עושה את מה שההורה רוצה בשביל כסף ובעתיד הוא עשוי להגיע אף לפוטנציאל לפגיעה מינית.

 

לדברי רם-עמית בנושא של אוכל זה אף בעייתי יותר להשתמש בכסף. "לשכנע ילדים להכניס משהו לגוף שלהם תמורת כסף זה נשמע לא טוב. גם כשזה קשור לפירות או ירקות. כל מה שקשור לגוף של הילד בין אם זה ללבוש סוודר או לקבוע אם הוא יאכל או לא יאכל, אם הוא רעב או לא, זה בעצם מפקיע מהילד את השליטה בגוף שלו", היא אומרת.

 

כסף על ציונים

 

מחקרים שנערכו בארה"ב הראו שתלמידים נוטים להשיג ציונים טובים יותר במבחנים אם מבטיחים להם תמריצים כספיים או לא כספיים על ציונים. בדרך כלל כשהורים משתמשים בכסף כדי לתמרץ את הילדים ללמוד הם מציבים ציון כיעד – "אם תקבל 100 במבחן ניתן לך 100 שקלים". עדיף להציב את השיפור כיעד ולא את הציון, אומרת קרן. זה יכול לתסכל ילד אם הוא לא מגיע לציון ואז הוא פשוט ירים ידיים. בנוסף, עדיף להסתכל על שיפור בציונים ולא לתמרץ את זה עם כסף אלא פשוט באמת לשמוח עם הילד, לחגוג את זה ביחד ואז גם המוטיבציה גדלה.

 

מתי כן אפשר לשלם לילד?

שירלי רם עמית שירלי רם עמית

רם-עמית ממליצה לעשות הפרדה מוחלטת בין כסף לבין כל משימות החיים אבל כן לשלם לילד על עבודה. לדבריה מטלות כגון לעשות בייביסיטר על האח או לגרוף את החצר יכולות להיחשב עבודה שעליה ניתן לשלם לילד. זה תורם לדימוי העצמי של הילד ולהבנה שאנשים משלמים לו עבור עבודה ויש לו את היכולת להרוויח כסף. זאת בניגוד לתשלום עבור מטלות שגרתיות בבית ששולח מסר בעייתי. "אנחנו רוצים להעביר מסר שבבית אנחנו עושים דברים אחד בשביל השני ולא בשביל כסף", אומרת קרן. למשל, מסדרים את הבית כדי שיהיה נעים לארח ולא בשביל כסף.

 

קלום טוענת שהכסף שהיא נותנת לילדים שלה הולך לקופת החיסכון שלהם כך שנראה שאולי הם לא לומדים שצריך לאכול בריא אבל אולי הם לומדים על חיסכון. "אם אנחנו רוצים ללמד ילד לחסוך כסף או להתנהל עם כסף אז זה מצוין לתת לו דמי כיס", אומרת רם-עמית. אבל דמי כיס נותנים בלי קשר למה שהילד עושה או לא עושה ומטרתם שהוא יתרגל ויראה מה קורה כשהכסף נגמר, או אם הוא חוסך ויכול לקנות משהו גדול יותר.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x